Μητσοτάκης: Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, οι κάλπες μπορεί να προκηρυχθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή

Κυρίως θέματα Πολιτική

Η Οικονομία, με αιχμή την εκτίναξη των χρεών και τις συντάξεις, καθώς και την ένταξη στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αρχαιολογικών χώρων, το Μεταναστευτικό, με έμφαση στη διερεύνηση της σκανδαλώδους διαχείρισης των πόρων, αλλά και το Σκοπιανό, ενόψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, θα απασχολήσουν τους γαλάζιους τομεάρχες που συνεδριάζουν στις 12 το μεσημέρι στην Πειραιώς

Την πεποίθησή του ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και οι κάλπες μπορεί να στηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή, αναμένεται να επαναλάβει με έμφαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συγκάλεσε για τις 12 το μεσημέρι συνεδρίαση των τομεαρχών, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη να βρίσκεται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα το γαλάζιο στελεχιακό δυναμικό.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι τα μαύρα σύννεφα που συσσωρεύονται στον ορίζοντα της χώρας εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στο μεταναστευτικό, στο Σκοπιανό και στην Οικονομία ανατροφοδοτούν το κλίμα πολιτικής αστάθειας που επικρατεί και επιβαρύνεται κάθε μέρα και περισσότερο με τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και την ένθεν κακείθεν επιχείρηση πολιτικής διάσωσης στην οποία έχουν επιδοθεί οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών, αμέσως μετά την αρχική αγόρευση του κ. Μητσοτάκη που θα καλύψει την τρέχουσα επικαιρότητα, ο λόγος θα δοθεί στους καθ’ ύλην αρμοδίους τομεάρχες για την Οικονομία Χρήστο Σταϊκούρα, για το Μεταναστευτικό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και για το Σκοπιανό Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η εκτίναξη των χρεών και οι συντάξεις

Για το ζήτημα της Οικονομίας, αξιωματούχοι της Πειραιώς επισημαίνουν ότι τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν, κάθε μήνα, την ύπαρξη μιας διευρυμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών και τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Οι επιστροφές φόρων προς τους πολίτες και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπολείπονται σημαντικά των στόχων, ενώ τα χρέη των πολιτών, κυρίως για μικρά ποσά, διογκώνονται, επισημαίνουν. Και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν διογκωθεί κατά 59% από το τέλος του 2014. Πρόκειται, υποστηρίζουν, για στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την αδιέξοδη και αναποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γι΄ αυτό και «η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ακολουθήσει μία ριζικά διαφορετική πολιτική, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, μειώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και βοηθώντας τα νοικοκυριά, και ιδίως αυτά με τις χαμηλότερες οφειλές, να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

Ειδικά για τη μείωση των συντάξεων επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι μέτρο ψηφισμένο -και μάλιστα δυο φορές- από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν χρειαζόταν, και για αυτό η ΝΔ την καταψήφισε, αναφέρουν. Επιπλέον, συμπληρώνουν, κατέθεσε τροπολογία για την ακύρωσή της, αλλά η κυβέρνηση την καταψήφισε. Επίσης, η κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου έχει ήδη μειώσει κατά 35% τις κύριες συντάξεις και κατά 45% τις επικουρικές για όλους τους νέους συνταξιούχους.

Δεν πωλείται η κληρονομιά της χώρας

Από την Πειραιώς δίνουν εξάλλου ιδιαίτερη έμφαση στη μεταφορά αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο.

Οφείλει, προπάντων, να καταλάβει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Ελλάδας δεν της ανήκουν, συμπληρώνουν. Η κληρονομιά της χώρας δεν πωλείται. Και αν ισχυρίζονται τώρα ότι έκαναν λάθος οφείλουν να εκδώσουν τις αποφάσεις που απαιτούνται για τη διόρθωση του λάθους. Η ανικανότητα και η προχειρότητα δεν είναι δικαιολογία. Πρόκειται για την ιστορία της Ελλάδας.

Εθνική ντροπή και βαρύτατη δυσφήμιση

Η ανακοίνωση διεξαγωγής έρευνας για απάτη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σε βάρος της Ελλάδας για πιθανή κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τη σίτιση προσφύγων αποτελεί βαρύτατη δυσφήμηση για τη χώρα, υπογραμμίζουν γαλάζια στελέχη.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου είναι μια εθνική ντροπή, πόσο μάλλον για τη δήθεν ευαίσθητη αριστερή κυβέρνηση η οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την εξαθλίωση στην οποία υποχρέωσε η ανικανότητά της χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, σημειώνουν. «Η τραγική κατάσταση που επικρατεί εκεί, η πλήρης απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, οι ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προκαλούν ευθέως το αίσθημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών», προσθέτουν.

Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι οι καταστάσεις αυτές είναι αναντίστοιχες με την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία τεράστια οικονομική ενίσχυση, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, για την οποία η Ελλάδα επανειλημμένα έχει καταστεί δέκτης διεθνών επικρίσεων, ως προς τον τρόπο, με τον οποίο την διαχειρίζεται.
Ήδη ο διεθνής τύπος αναφέρεται με επικριτικά σχόλια για τη χώρα. Προκαλείται έτσι βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία και στο διεθνές κύρος της και υπονομεύεται με μη αναστρέψιμο τρόπο κάθε ενίσχυση που διεκδικεί, στο εξής, από την Ε.Ε. για τη διαχείριση μιας έκτακτης περίστασης.

Τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδος

Σε σχέση, τέλος, με το Σκοπιανό και την Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι το τρίτο μείζον ζήτημα που θα απασχολήσει τη συνεδρίαση των τομεαρχών, πηγές της Πειραιώς επισημαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα. «Εκτός ίσως», όπως προσθέτουν δηκτικά, «από τον έμπειρο στις προβλέψεις Πάνο Καμμένο, που ως φθηνή δικαιολογία για να μην υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης επικαλείτο τη βεβαιότητά του ότι οι γείτονες θα απορρίψουν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις εκτιμήσεις γαλάζιων αξιωματούχων, το μόνο βέβαιο είναι ότι μια πιθανή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα παραγάγει ξανά τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.
Η ΝΔ, υποστηρίζουν, από την πλευρά της έκανε ό,τι μπορούσε. Γι΄ αυτό και «είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί». Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε, την ημέρα που θα κυρωθεί στην ελληνική βουλή τα Σκόπια μπαίνουν και τυπικά στο ΝΑΤΟ. Επομένως, κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εκ των πραγμάτων πάρα πολύ δύσκολο στην οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση να την ανατρέψει.