«Δημοσκοπήσεις της συμφοράς» κ. Τσίπρα;

Αρθρογραφία Κυρίως θέματα

Πριν από πέντε ημέρες ο Πρωθυπουργός κόμπαζε ότι η συγκέντρωσή του στη Λάρισα ήταν τόσο μεγάλη που ακύρωνε τις δημοσκοπήσεις. Τώρα o μύθος μιας ολόκληρης πενταετίας περί διαβολικών γκάλοπ καταρρίφθηκε με εκκωφαντικό τρόπο

Ανδρέας Στασινός
Πηγή: Protagon

Ηταν Τρίτη, Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης μεγάλη η χάρη τους, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με το ωραίο του λευκό και ιδρωμένο λαϊκό πουκάμισο μιλούσε στη Λάρισα και βαυκαλιζόταν ότι η συγκέντρωσή του όχι μόνο ήταν μεγαλύτερη από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη –εδώ διαβάζουμε Φρόιντ– αλλά και ότι αυτή η προσέλευση του κόσμου του Κάμπου συνιστούσε μείζον πολιτικό γεγονός, διότι ακύρωνε τις, κατά την άποψή του, «δημοσκοπήσεις της συμφοράς» (εδώ).

Προφανώς ο Πρωθυπουργός δεν μιλούσε για τις δημοσκοπήσεις του «Documento», αλλά για τις άλλες, τις «κακές». Για αυτές που δημοσιοποιούσαν τα κανάλια και οι άλλες εφημερίδες που δήθεν έκαναν πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ –άλλο αυτό, ας το προσπεράσουμε– και προέβλεπαν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έλεγε κάτι καινούργιο ο κ. Τσίπρας.

Ολη την πενταετία αυτό ακούμε. Οτι οι κακές δημοσκοπήσεις προβλέπουν το κακό της Αριστεράς και τελικά διαψεύδονται επειδή υπάρχει ο καλός θεός της Αριστεράς και ότι ο λαός έχει άλλη άποψη. Οτι υπάρχει ένα διαβολικό σχέδιο του παλιού πολιτικού συστήματος απέναντι στον ενάρετο ΣΥΡΙΖΑ το οποίο όμως κάπως διασκεδάζει τον πολυνίκη Τσίπρα – «έχω συνηθίσει να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη» δεν κόμπαζε; ΟΚ, οι δημοσκόποι την πάτησαν τον Σεπτέμβριο του 2015, μια περίπτωση για την οποία, αν θέλουμε μια βασική ερμηνεία, υπήρχε το πρόβλημα της απίστευτα μικρής συμμετοχής που λειτούργησε υπονομευτικά στις έρευνες.

Αλλά σιγά τη συνωμοσία! Ποτέ δεν υπήρξε κάτι κραυγαλέα λάθος, κυρίως δε στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», η οποία είναι ένας δείκτης στον οποίο οι δημοσκόποι δίνουν μεγάλη σημασία. Κανείς δημοσκόπος δεν απέτυχε –στα όρια του στατιστικού λάθους και του δείκτη εμπιστοσύνης για όσους έχουν περάσει ένα έτος στα Οικονομικά ήταν εντός εκτιμήσεων–, ούτε υπήρξε κατ’ εντολήν κακός ενάντια του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε εδώ την τελευταία μέτρηση, πάλι της Metron Analysis, για τις νέες εκλογές. Και συγκρίνετέ την με το αποτέλεσμα που έδωσε η Singular Logic το βράδυ της Κυριακής: η διαφορά υπέρ της ΝΔ στο 9%…

Ο μύθος όμως των κακών δημοσκοπήσεων αποδείχτηκε χρήσιμος για πολλά. Για μια ολόκληρη τετραετία κατά την οποία ο κ. Τσίπρας κάθε φορά που διάβαζε τις δημοσκοπήσεις επαναλάμβανε σαν ινδουιστικό μάντρας τα περί αποτυχημένων γκάλοπ και κρατούσε σφιχτοδεμένο το κόμμα και τον κόσμο εν υπνώσει. Από κοντά και ο Πάνος Καμμένος που ακόμα και δύο ημέρες πριν έλεγε πάλι τα ίδια και τελικά δεν βρήκε ούτε την ψήφο του. Αλλά αυτός τουλάχιστον έχει μια νέα καριέρα. Μπάρμαν.

Πηγή: Protagon.gr