Η χρήση της τρομοκρατίας σύμφωνα με τον Τζον Μπόλτον

Αρθρογραφία Κυρίως θέματα

Ο Τζον Μπόλτον ενώ μιλά το 2017 ενώπιον των Μουτζαχεντίν του ιρανικού Λαού.

Τιερί Μεϊσάν

Μετά τη στέρηση του Ντάες από το κράτος που του είχαν εμπιστευτεί καβάλα στο Ιράκ και τη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ανακτήσουν μερικούς από τους μισθοφόρους τους για χρήση με άλλο τρόπο. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον έθεσε νέους στόχους, νέους συνεργάτες και νέες μεθόδους. Δεδομένου ότι ο μηχανισμός αυτός είναι μυστικός, το γνωρίζουμε μόνο μέσω των μερών που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Ο Τιερί Μεϊσάν εξερευνά αυτόν τον κόσμο της βίας.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 24 Ιανουαρίου 2019

Το 1978, ο Zbignew Brzezinski, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Κάρτερ, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους εναντίον των Σοβιετικών.
Έστειλε Άραβες μαχητές για να στηρίξουν την αφγανική αντιπολίτευση ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς. Καλεσμένος για βοήθεια από την αφγανική κυβέρνηση, ο Κόκκινος Στρατός βάλτωσε σε μια ανίκητη σύγκρουση.

Στο Αφγανιστάν, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν εξοπλίστηκαν από τη CIA, η οποία απέτυχε να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου για μια επιχείρηση τέτοιας εμβέλειας, αλλά από το Ισραήλ.
Δεδομένης της επιτυχίας τους, οι Άραβες-Αφγανοί κινητοποιήθηκαν σε πολλά άλλα θέατρα επιχειρήσεων. Ακολούθησε, μεταξύ άλλων, ότι οι Αδελφοί, οπλισμένοι από το Ισραήλ και το Ιράκ, προσπάθησαν την τύχη τους κατά της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας το 1978-82. Το ένα έφερε το άλλο, ένας εκπρόσωπος των Αδελφών ενσωματώθηκε στο επιτελείο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Η θέση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως βοηθητικής δύναμης του ΝΑΤΟ διακόπηκε στο τέλος της προεδρίας του Κλίντον, αλλά η συνεργασία της Αδελφότητας και της CIA δεν διαψεύστηκε ποτέ. Επανήλθε καθαρά με την επίθεση στη Λιβύη υπό τον πρόεδρο Ομπάμα, όπου παρείχε σχεδόν όλα τα χερσαία στρατεύματα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ένας από τους αντιπροσώπους τους ενσωματώθηκε μάλιστα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Συρία, το LandCom του NATO, που βρίσκεται στη Σμύρνη, συντόνισε τα τζιχαντιστικά στρατεύματα.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται καταρχήν στη χρήση τρομοκρατικών ομάδων από τους αμερικανικούς στρατούς, έχει έρθει η στιγμή ο Λευκός Οίκος να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Δεν είναι ακόμη γνωστή η νέα στρατηγική που θα ορίσει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Ωστόσο, πολλά στοιχεία επιτρέπουν να μαντέψουμε το περίγραμμα της.

Το Ντάες

Στις αρχές του 2018, οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ που είχαν εγκατασταθεί παράνομα στη Συρία απαγκίστρωσαν χιλιάδες μαχητές του Ντάες προς το εξωτερικό. Τον Μάιο του 2018 ο στρατηγός Yahya Rahim Safavi, στρατιωτικός σύμβουλος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οργανώνουν τη μεταφορά των μαχητών του Ντάες προς το Αφγανιστάν.

Επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 7.000 που βρίσκονται εκεί. Σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν υποστήριζαν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι σήμερα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ξένη παρουσία, αλλά τους έχουν καταπολεμήσει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν (δηλαδή των Ταλιμπάν), Qari Muhammad Youssuf Ahmadi,

«Οι Αμερικανοί εισβολείς και οι λακέδες τους, έκαναν επιδρομή χθες το βράδυ [12 Ιανουαρίου 2019] εναντίον ενός στρατοπέδου των Μουτζαχεντίν που κρατούσαν μέλη του Ντάες, που βρίσκεται στην περιοχή Πανί Μπους, νομός Jwand της επαρχίας Badghis.
Οι ενωμένες δυνάμεις του εχθρού σκότωσαν δύο φύλακες ως μάρτυρες και έφυγαν με 40 κρατούμενους του Ντάες. Φαίνεται ότι οι αμερικανοί εισβολείς και οι λακέδες τους της διοίκησης της Καμπούλ διεξήγαν αυτή την επιδρομή για τη διάσωση των κρατουμένων του Ντάες.
Κάθε φορά που οι Μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου [οι Ταλιμπάν] διεξήγαν μάχη κατά του Ντάες, οι Αμερικανοί εισβολείς βοήθησαν το Ντάες και βομβάρδισαν τις θέσεις των Μουτζαχεντίν. Ακριβώς όπως όταν το Ντάες εκριζώθηκε από τους Μουτζαχεντίν του Νταρτζαμπ, περιοχή του Jowzjan, και επρόκειτο να εξαλειφθούν [τον περασμένο Αύγουστο], οι Αμερικανοί εισβολείς και η κυβέρνηση της Καμπούλ έσωσαν μαζί 200 μέλη του Ντάες με ελικόπτερα.

Ήταν σε αυτή τη στιγμή που το Κέντρο Καταπολέμησης κατά της Τρομοκρατίας της Στρατιωτικής Ακαδημίας του West Point δημοσίευσε μια ιστορική μελέτη των διαφορών μεταξύ των Μουτζαχεντίν κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των Σοβιετικών. Το έγγραφο αυτό υπενθυμίζει ότι το 1989, κατά την αποχώρηση του Κόκκινου Στρατού και όταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία, νέοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αμφισβήτησαν την χαλαρότητα των ηγετών τους. Δημιούργησαν την πολύ αυστηρότερη “Σχολή του Jalalabad”, η οποία άρχισε να κατηγορεί τους μεν και τους δεν για ασέβεια και τους αφόρεσαν (τακφίρ). Είναι, λένε, αυτή η σύγκρουση που επανεμφανίστηκε το 2014, προκαλώντας τη θραύση μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Ντάες.

Αυτή η επιστροφή προς τα πίσω δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι συνέχισαν να είναι οι οικοδεσπότες όχι μόνο των Ταλιμπάν, αλλά και του συνόλου της αφγανικής αντίστασης, μέχρι την δολοφονία του Ahmad Shah Massoud (ο ίδιος πρώην μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων) στις 9 Σεπτεμβρίου 2001 (ήτοι δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο). Για δυο δεκαετίες, το Αφγανιστάν έγινε ο τόπος εκπαίδευσης για τους τζιχαντιστές όλου του κόσμου, ιδιαίτερα των μαχητών του ρωσικού Καύκασου. Σήμερα, οι Ταλιμπάν είναι πολύ πιο προσεκτικοί για την επιλογή των συμμάχων και φίλων τους. Είναι αλήθεια ότι τώρα ελέγχουν το 60% της επικράτειας. Δεν βασίζονται πλέον σε θεολογικά κριτήρια αλλά σε εθνικιστικά.

Ο Αδελφός Gulbuddin Hekmatyar είναι ο πολέμαρχος του Πακιστάν και της Τουρκίας στο Αφγανιστάν

Κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στους Σοβιετικούς, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι συνδέονταν κυρίως με τον πρώην πρωθυπουργό Γκουλμπουντίν Χέκματιαρ, ο οποίος τους εκπροσωπούσε στη χώρα. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, με την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα, έτυχε συγχώρεσης από το νέο αφγανικό κράτος και αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των τρομοκρατών των Ηνωμένων Εθνών.

Η Έδρα των Ταλιμπάν στο Κατάρ

Η άφιξη του Ντάες στο Αφγανιστάν παρεμβάλλεται, ενώ από τον Ιούλιο του 2018, η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν. Προκαταρκτικές επαφές πραγματοποιήθηκαν στο Κατάρ με την πρέσβη Alice Wells, βοηθό του Mike Pompeo για την Κεντρική Ασία. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν υπό τον πρέσβη Ζαλμάι Χαλιλζάντ το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, παρά τις ανησυχίες της κυβέρνησης του Αφγανιστάν η οποία έστειλε έναν εκπρόσωπο εκεί, αλλά δεν έγινε δεκτός. Ο Χαλιτζάντ είχε αγωνιστεί με τους Ταλιμπάν, Παστούν όπως είναι ο ίδιος, εναντίον των Σοβιετικών, πριν πολιτογραφηθεί πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκπαιδεύτηκε στον νεοσυντηρητισμό και έγινε πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη το 2007, όταν η Γερουσία αντιτάχθηκε στο διορισμό του Τζον Μπόλτον.

Χτισμένη από το Ισραήλ μεταξύ 2013 και 2015 κοντά στα Τίρανα, η μυστική πόλη της Μάντσα είναι η στρατιωτική βάση των Μουτζαχεντίν του Λαού στην Αλβανία.

Οι Μουτζαχεντίν του Λαού

Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής των Μουτζαχεντίν του Λαού (ΜΕΚ) του Ιράν, Maryam Rajavi, ήρθε σε επίσημη επίσκεψη στην Καμπούλ, από τα Τίρανα όπου ζει. Συνάντησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και πρώην πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Hamdullah Mohib. Η ίδια αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τη Χεράτ, νομό του Shindans για να εγκαταστήσει εκεί μια στρατιωτική βάση της οργάνωσης της. Εκεί είναι, σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα Ummat, που το Πεντάγωνο έχει ήδη εκπαιδεύσει, τον Οκτώβριο του 2012, 2.000 Μουτζαχεντίν του Λαού.

Παρά τη φαινομενική αποσαφήνιση, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των Mujahedin (στα αγγλικά με ένα d) των Αδελφών Μουσουλμάνων (οι οποίοι είναι Άραβες και Σουνίτες) και των Mujaheddin (στα αγγλικά με δυο d) των ΜΕΚ (οι οποίοι είναι Πέρσες και Σιίτες). Ο μόνος αντικειμενικός δεσμός μεταξύ των δύο ομάδων είναι ότι χειραγωγούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ασκούν τη τρομοκρατία.

Από το 2013, οι ΜΕΚ μεταφέρθηκαν από το Ιράκ στην Αλβανία με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Μια μικρή πόλη χτίστηκε από ισραηλινές εταιρείες. Ωστόσο, στις 23 Ιουνίου 2014, η Maryam Rajavi, σε μια μακρά ομιλία που εκφωνήθηκε ενώπιον 80.000 μελών της αίρεσης και 600 δυτικών προσωπικοτήτων, είχε χαιρέτισε την κατάκτηση του Ιράκ από το Ντάες. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η νίκη οργανώθηκε με τη βοήθεια του στρατηγού Izzat Ibrahim al-Douri, πρώην δεξιού χεριού του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και με αυτή την ιδιότητα, προστάτη των Μουτζαχεντίν του Λαού.

Οι δεσμοί του Τζον Μπόλτον με τους MEK χρονολογούνται από την εποχή της κυβέρνησης Μπους. Ενισχύθηκαν με τη παρουσία του στις ετήσιες συναντήσεις τους στο Villepinte (Γαλλία), το 2010 και το 2017, έναντι αμοιβής 40.000 δολαρίων. Καθώς έγινε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ενώνει τώρα τους τζιχαντιστές του Ντάες και τους πιστούς της Maryam Rajavi για έναν κοινό σκοπό.

Ο πιο άμεσος στόχος αυτής της τρομοκρατικής συμμαχίας θα πρέπει να είναι το Ιράν, με το οποίο το Αφγανιστάν έχει μακριά και δύσκολα να υπερασπιστούν σύνορα.

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)