Έκθεση- κόλαφος για τους αδελφούς Ψωμιάδη: Πώς έστηναν διαγωνισμούς και έδιναν έργα σε συγκεκριμένους εργολάβους

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Αποκαλυπτικές είναι οι εκθέσεις των ελεγκτικών αρχών για την υπόθεση που έγινε γνωστή ως «σκάνδαλο με τα 45άρια έργα» στην οποία εμπλέκονται τα αδέρφια Ψωμιάδη και οι συνεργάτες τους.

Το πόρισμα το οποίο αφορά τους σχετικούς ελέγχους που έγιναν την περίοδο 2006 -2007 αποκαλύπτει ότι την περίοδο εκείνη είχαν στήσει ολόκληρο σχέδιο προκειμένου τα έργα να πληρώνονται ακριβά και να πηγαίνουν σε συγκεκριμένους εργολάβους…

Το πόρισμα έφερε στο φως η ιστοσελίδα Voria.gr και βάσει αυτού ασκήθηκαν διώξεις του περασμένου Ιούλιου κατά του Διονύση Ψωμιάδη, αδελφού του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που κατείχε τη θέση του αντινομάρχη, και άλλων εννέα υπηρεσιακών παραγόντων και τριών εργολάβων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Επί ημερών των αδελφών Ψωμιάδη γινόταν συστηματικά κατάτμηση ομοειδών έργων, δηλαδή έργων με παρόμοιο αντικείμενο και στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Η κατάτμηση γινόταν ώστε ο προϋπολογισμός τους να μην υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ προκειμένου να μπορούν να ανατίθενται με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού. Η διοίκηση Ψωμιάδη έκανε κατάχρηση της διαδικασίας των πρόχειρων διαγωνισμών, η οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την κάλυψη επειγουσών αναγκών».

«Σε όλα ανεξαιρέτως τα 45άρια τα οποία περιέχονται στις συγκεκριμένες εκθέσεις, στους πρόχειρους διαγωνισμούς συμμετείχαν πάντοτε τρεις συγκεκριμένοι εργολάβοι και ανάδοχος ανακηρυσσόταν πάντα ο ίδιος, με ποσοστό έκπτωσης από 3% έως 6%» .«Ενώ όλα τα έργα είχαν χρόνο περαίωσης 60 μέρες, σε πολλές περιπτώσεις ο ανάδοχος πληρωνόταν το σύνολο της προβλεπόμενης δαπάνης ακόμη και σε δύο ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης!».

«Όλα τα έργα τα οποία έλεγξε η επίτροπος διαπίστωσε ότι δεν είχαν παραληφθεί, ωστόσο είχαν πληρωθεί. Επιπλέον, όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν ο καθολικός διάδοχος της Νομαρχίας αναζήτησε το 2014 αποδείξεις .για την εκτέλεση των έργων, αυτές δεν βρέθηκαν»…

Μάλιστα, υπήρξαν και επεκτάσεις συμβάσεων με συγκεκριμένο πάλι εργολάβο, εκτοξεύοντας το κόστος τον έργων ακόμη και πάνω από 50%.

Συγκεκριμένα, από τις εκθέσεις φαίνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ…

Λες και δεν έχει κάνει ήδη αρκετά! Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θα βάλει υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης…………………