Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών στα Διαβατά

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με αποκλειστικό βίντεο του ethnos.gr, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς

Ενταση μεταξύ προσφύγων και ΜΑΤ στο καμπ στα Διαβατά το πρωί της Παρασκευής. Γυναικόπαιδα προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με τα ΜΑΤ να τους απωθούν με τις ασπίδες τους. Περίπου 700 πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει έξω από το καμπ των Διαβατών, επιμένοντας να κατευθυνθούν πεζή προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει όλη τη γύρω περιοχή. Προς το καμπ κατευθύνονται και ακόμη περίπου 50 πρόσφυγες από τα Λαγκαδίκια. Οι αστυνομικοί έχουν δημιουργήσει ένα φραγμό με κλούβες, αποκλείοντας τον άτυπο καταυλισμό από τη συμμαχική οδό.

Οι πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές έξω από το κέντρο φιλοξενίας, χωρίς να υπάρξουν εντάσεις μετά τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος τους την Παρασκευή, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, να ξεκινήσουν πεζή προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη έγινε μια προσαγωγή και μια σύλληψη ενός 37χρονου Κούρδου από το Ιράκ, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.
Στο μεταξύ, ομάδες προσφύγων ξεκίνησαν με τα πόδια χθες από διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, με κατεύθυνση τα σύνορα. Αυξημένη είναι η αστυνόμευση σε σημεία-κλειδιά ανά περιφέρειες, από όπου οι πρόσφυγες μπορούν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα έκκληση προς τους αιτούντες άσυλο που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε «καραβάνι ελπίδας» προς τα σύνορα «για να μην ξεφύγουν από τα όρια της νομιμότητας» κάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Των Τίμου Φακαλή, Βασίλη Ιγνατιάδη

Αναδημοσίευση από το ethnos.gr