Καθηλωμένα σήμερα τα πλοία από την απεργία της ΠΝΟ

Ελλάδα

Καθηλωμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών, οι οποίοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους ακτοπλόους. Την Παρασκευή σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον ΣΕΕΝ, η ΠΝΟ απέρριψε πρόταση των ακτοπλόων για αύξηση 1% φέτος και άλλο 1% από τον Ιούνιο του 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς, από την απεργία επηρεάζονται οι μετακινήσεις 180 χιλιάδων επιβατών, 50 χιλιάδων οχημάτων ΙΧ και 3 χιλιάδων φορτηγών. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες και ενόψει της απεργίας υπήρξε αυξημένη κίνηση από επιβάτες κυρίως που επέστρεψαν από τα νησιά, ωστόσο ο ΣΕΕΝ είχε προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης όλης της ζήτησης και αναμένονται προβλήματα όπως: εγκλωβισμός τουριστών σε νησιά που πιθανόν θα χάσουν προγραμματισμένες πτήσεις επιστροφής, ακυρώσεις κρατήσεων σε πλοία και ξενοδοχεία αλλά και προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των νησιών και στη μεταφορά εμπορευμάτων.

Η απεργία πραγματοποιείται με την ΠΝΟ να έχει θέσει μια λίστα 14 αιτημάτων που περιλαμβάνει θέματα όπως η αναστολή του Άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας, η αντιμετώπιση της ανεργίας για τους Έλληνες ναυτεργάτες, η αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών και η επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες. Ωστόσο στην κορυφή της απεργιακής ατζέντας βρίσκεται το μισθολογικό και το αίτημα για υπογραφή νέας ΣΣΕ που θα αποκαθιστά τους μισθούς στα προ μνημονίου επίπεδα. Η ΠΝΟ έχει προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της.

Χ. Φλουδόπουλος http://www.capital.gr