Κορωνοϊός: Στους 49 οι νεκροί στην Ελλάδα, σε ολοκληρωτική καραντίνα 5 δήμοι

Ελλάδα

Συνολικά 1.314 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 82 είναι νέα, ενώ ακόμη 20 κρούσματα εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο.

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέβηκε σήμερα στους 49, 37 άνδρες και 12 γυναίκες. Το 90% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 85 είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 17 γυναίκες, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι 66 ετών ενώ το 57% έχουν υποκείμενο νόσημα. Έξι ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ, ενώ έχουν διενεργηθεί 16.732 διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε όσον αφορά τη χρήση μάσκας, τονίζοντας ότι η χρήση μάσκας συστήνεται μόνο σε όσους είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον ασθενή και καλώντας τους υπολοίπους να μην φορούν μάσκα. Πάντως, όπως επισήμανε ο ίδιος, η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την ανάγκη να τηρούν όλοι τα μέτρα αποστασιοποίησης.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους
Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει 14 ημέρες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 8 το βράδυ στη μετακίνηση των πολιτών θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Επίσης, ενημέρωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.

Τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

ΠΗΓΗ economy365