Μια γροθιά η Μακεδονία για το μεγάλο συλλαλητήριο

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο το Σάββατο κατά της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών

Οι διαδηλωτές ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» – «Θα είμαστε εκεί χωρίς εξέδρες και ομιλητές»

Το κυβερνητικό αφήγημα στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ το απόγευμα του Σαββάτου 8/9/2018 στη Θεσσαλονίκη, δια στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κινδυνεύει να επισκιαστεί από το κοινό συλλαλητήριο που ανακοίνωσαν για την ίδια ώρα, φορείς που αντιτίθενται στη «Συμφωνία των Πρεσπών» με την οποία οι Σκοπιανοί αναγνωρίζονται erga omnes ως «Μακεδόνες» και όχι μόνο.

Χωρίς κεντρική εξέδρα και ομιλητές, αλλά με μαζικό πλήθος και πάθος, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» καθώς και ο Τηλεοπτικός Σταθμός ΒΕΡΓΙΝΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους, φιλοδοξώντας να στείλουν ένα νέο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, ανάλογο με εκείνο του περασμένου Ιανουαρίου με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Αν και αρχικά είχαν ανακοινωθεί τρεις παράλληλες εκδηλώσεις, στη διάρκεια παρουσίας του πρωθυπουργού κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ, τελικά επικράτησε η άποψη να υπάρξει μία κεντρική μαζική εκδήλωση χωρίς εξέδρα και ομιλητές, με σημείο εκκίνησης (19:00) το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το Λευκό Πύργο και πορεία προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, την ώρα που στο βήμα θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός.
«Θα είμαστε εκεί κρατώντας μόνο την Ελληνική σημαία στο χέρι. Η συγκέντρωση είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί η σλαβοποίηση του Μακεδονικού Ελληνισμού που οδηγεί σε παραχώρηση ελληνικών εδαφών» λέει στο ΘΕΜΑ ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κ.Γεώργιος Τάτσιος, επισημαίνοντας με νόημα :
«Θα είμαστε εκεί, χωρίς εξέδρες και ομιλητές. Θα μιλήσει αποκλειστικά ο ελληνικό λαός».

Από την πλευρά του ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», η νεοσύστατη πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε από τους εμπνευστές του συλλαλητηρίου του περασμένου Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη κ.κ.Μιχάλη Πατσίκα και Όθωνα Ιακωβίδη, ανακοίνωσε πως ματαιώνει τη συναυλία «Άξιον Εστί για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» -είχε ανακοινωθεί αρχικά για τις 8/9 το απόγευμα- συμμετέχοντας πλέον στο κοινό συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό. «Θα είμαστε στη ΔΕΘ και καλουμε όλους να προσέλθουν ειρηνικά, κρατώντας σφιχτά εκείνο που με κάθε τρόπο προσπαθούν να διασπάσουν, το όπλο που προσπαθούν να μας αφαιρέσουν: Tην Ενότητα. Ό,τι δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο στα Συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα οφείλουμε να το φυλάξουμε πάση θυσία ως Μακεδόνες. Οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως Έλληνες πατριώτες. Ο αγώνας όλων μας συνεχίζεται έως τη δικαίωση» λέει ο κ.Μιχάλης Πατσίκας.

Ξεκίνησε η κινητοποίηση

Για μία ακόμη φορά αναμένεται να κινητοποιηθούν εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μητροπολίτες και κληρικοί, επαγγελματικά, αθλητικά, εξωραϊστικά χριστιανικά σωματεία και σύλλογοι κα, προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, με το οποίο οι διοργανωτές επιδιώκουν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι αντίθετη στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό.
«Για την υπογραφή στις Πρέσπες δε ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη ούτε της Βουλής, ούτε του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δίνει τη “μακεδονική” εθνότητα σε σλάβους βαφτίζοντας τη σλαβική τους Γλώσσα ως “μακεδονική”.
Τέτοιες απόψεις είχαν μόνο οι προπαγανδιστές στο παρελθόν. Παράλληλα ανοίγει “παράθυρο” για μελλοντικές διεκδικήσεις εκ μέρους των σλάβων των Σκοπίων αλλά κι άλλων γειτόνων που θα αποδειχθούν καταστροφικές για τη χώρα μας» λέει από την πλευρά της η κυρία Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, δηλώνοντας αισιοδοξία για την έκβαση της αίτησης που κατατέθηκε στο ΣτΕ για ακύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 7/12/2018.

Όπως και στις περιπτώσεις των μεγάλων συλλαλητηρίων του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, και των δεκάδων μικρότερων σε όλη τη χώρα που ακολούθησαν, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε ένα συντονισμένο μπαράζ δημοσιευμάτων με στόχο να δυσφημήσουν την κινητοποίηση και τους διοργανωτές, «βαφτίζοντάς» τους «εθνικιστές», «ακροδεξιούς» κα που «σχεδιάζουν έκτροπα» με στόχο να υπονομεύσουν την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.