Ο Α.Τσίπρας πάει στην Άγκυρα και παραπέμπει τα ελληνοτουρκικά στην Χάγη ώστε να «διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή»!

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Γράφει: Κύρα Αδάμ

Ο πρωθυπουργός και προσωρινός ΥΠΕΞ, Α. Τσίπρας θα μεταβεί εντός δεκαημέρου στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ύστερα από πιεστικές προσπάθειες του τελευταίου, ώστε να «διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο νέος υπουργός Άμυνας που θα τον συνοδεύει, μπορεί να δείχνουν πρόθυμοι να συζητήσουν «ανοιχτά διμερή θέματα» με βάση την τουρκική ατζέντα για από κοινού παραπομπή τους στο Δικαστήριο της Χάγης προς επίλυση, όπως διακηρύσσει σε όλους τους τόνους, επίσημα και ανεπίσημα προς όλους τους συνομιλητές του ο Ρ.Τ. Ερντογάν.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ωστόσο θα μεταβεί στην Άγκυρα με ήδη εκ των προτέρων βεβαρημένη την ελληνική θέση. Και τούτο διότι η Άγκυρα έχει εξαγγείλει διεθνώς και υλοποιεί ήδη το «ετήσιο πρόγραμμα» ασκήσεων της στο Αιγαίο, παραβιάζοντας το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας, με παραβιάσεις και παρανομίες σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, που τείνουν πλέον να εξελιχθούν σε μόνιμα και νόμιμα τουρκικά κεκτημένα, αφού απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση, πλην λεκτικών αντιπαραθέσεων, χωρίς καμία νομική, διπλωματική, ακόμα και επιχειρησιακή ισχύ.

Η «κατάσταση των πραγμάτων» στο Αιγαίο που θα ισχύσει για ολόκληρο το 2019,τις παραμονές τις επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα αποτυπώνονται με ακρίβεια στον παρακάτω χάρτη.

Ο χάρτης αποκαλύπτει όλες τις τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες στο Αιγαίο που βρίσκονται σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2019 σε βάρος όλων των νόμιμων εθνικών συμφερόντων.

Αναλυτικότερα:

Οι περιοχές 1,2,3 κι 4 (με κόκκινο χρώμα) καταλαμβάνουν – σύμφωνα με τις λεκτικές αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης- ελληνική κυριαρχία, ενώ η περιοχή 6 (με κόκκινο χρώμα) μεταξύ Σαμοθράκης- Αλεξανδρούπολης, ισοπεδώνει την βραχονησίδα Τζουράφα.

Η Τουρκία μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα σε τουρκική επικράτεια στην περιοχή Νο1 (με μπλε χρώμα) μεταξύ Λήμνου- Λέσβου- Αη- Στράτη και το ίδιο ακριβώς πράττει στην περιοχή 5, στην περιοχή Ρόδου- Μεγίστης, ενώ οι περιοχές Νο2 και Νο3 (με μπλε χρώμα) είναι περιοχές τουρκικών ασκήσεων χωρίς πυρά.

Η περιοχή Νο1 με μαύρο χρώμα, αποτελεί περιοχή τουρκικών σεισμογραφικών ερευνών, ενώ, oι περιοχές (κύκλοι με πράσινο και κόκκινο) Η1 και Η2 αποτελούν σημεία πτήσης των ΝΑΤΟϊκών AWACS για το προσφυγικό, τα οποία δίνουν εικόνα ραντάρ Αιγαίου και στην Τουρκία (σσ. λες και το Αιγαίο είναι ελληνοτουρκικό οικόπεδο εξ αδιαιρέτου).

Τέλος, οι περιοχές 5033 και 5034 νοτίως Ρόδου- Μεγίστης αποτελούν μόνιμες περιοχές τουρκικών σεισμικών ερευνών.

Ειδικότερα

Οι περιοχές Νο1,2,3 (με κόκκινο χρώμα στο χάρτη 2 παρακάτω) απεικονίζουν μόνιμες περιοχές τουρκικών ασκήσεων, που παραβιάζουν όχι μόνο το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας, αλλά τείνουν να εξελιχθούν σε νόμιμα τουρκικά κεκτημένα, λόγω ανυπαρξίας αντιδράσεων του ελληνικού πολιτικού συστήματος, και της παρούσας κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018 η Τουρκία ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει λόγω αρμοδιότητας στο FIR Αθηνών τρεις αγγελίες (ΝΟΤΑΜ) για εκτέλεση τουρκικών ασκήσεων με πυρά, από τις 7 Ιανουαρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019 για τρεις περιοχές που καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία νήσων και βραχονησίδων του Αιγαίου.

Η ΥΠΑ απάντησε στις 28 Δεκεμβρίου 2018 στην Τουρκία ότι πρέπει να τροποποιήσει τις συντεταγμένες των τριών περιοχών τουρκικών ασκήσεων για να μην καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, διαφορετικά δεν θα εκδώσει ΝΟΤΑΜ. Η Τουρκία όχι μόνον δεν τροποποίησε τις συντεταγμένες, θέτοντας στα άχρηστα τη θέση της Αθήνας, αλλά εξέδωσε παράνομες ΝΟΤΑΜ για την εκτέλεση αυτών των τουρκικών ασκήσεων.

Παράλληλα με τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ 0039,0038 και 0035, που αφορούν στις αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 10.000 πόδια, οι οποίες καταλαμβάνουν εθνική κυριαρχία, η Άγκυρα εξέδωσε και τρεις NAVTEX για τις ίδιες ακριβώς περιοχές 1,2,3 για ασκήσεις από το βυθό της θάλασσας μέχρι την επιφάνεια.

Στην πράξη, η Άγκυρα εξουδετερώνει την ελληνική κυριαρχία από το βυθό της θάλασσας… μέχρι το ΘΕΟ, (10.000 πόδια) .

Προχώρησε όμως η Άγκυρα και σε μια νέου τύπου αντίδραση, ομοίως παράνομη αλλά και πολύ επικίνδυνη. Η Τουρκία εξέδωσε την παράνομη ΝΟΤΑΜ Α0038, στις 2 Ιανουάριου 2019 για την άσκηση στη Λήμνο- Σαμοθράκη στην περιοχή Νο1.

Η Αθήνα με την ΝΟΤΑΜ Α0013 στις 3 Ιανουαρίου χαρακτήρισε άκυρη την τουρκική. Η Αθήνα όμως δεν πρόσεξε και επομένως δεν αξιολόγησε ότι η Άγκυρα στην πραγματικότητα, στις 2 Ιανουαρίου είχε εκδώσει και άλλη ΝΟΤΑΜ (Αοο36) για την ίδια ακριβώς περιοχή Νο 1. Δηλαδή η Άγκυρα εξέδωσε την ίδια ημέρα δυο διαφορετικές και ανεξάρτητες τουρκικές αγγελίες, οι οποίες όμως αφορούν στην ίδια περιοχή στη Λήμνο, με την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώνει…μόνον τη μία , ενώ η άλλη τουρκική ΝΟΤΑΜ ζει και βασιλεύει.

Χωρίς ελληνική αντίδραση στη δεύτερη τουρκική ΝΟΤΑΜ, σύμπασα η διεθνής κοινότητα γνωρίζει αυτή την στιγμή ότι η Αθήνα αποδέχεται να καταλαμβάνει η Τουρκία ελληνική κυριαρχία στα νησιά Λήμνο- Σαμοθράκη.

Έτσι η Τουρκία έχει αυτή την στιγμή το νομικό και πολιτικό πλεονέκτημα να ισχυρίζεται ότι κάνει την άσκηση της με ΝΟΤΑΜ της εν ισχύ διότι αυτή δεν έχει ακυρωθεί από την Αθήνα, όπως η άλλη…

Η Τουρκία με αυτές τις τρεις περιοχές των τουρκικών ασκήσεων παραβιάζει το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας.

Παραβιάζει το αρθρο2.4 του ΟΗΕ διότι οι περιοχές 1,2,3 καταλαμβάνουν σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση ελληνική κυριαρχία. Οι τουρκικές ασκήσεις στις περιοχές αυτές δεν αφορούν μόνο σε λεκτικές επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, με ανταλλαγή εκατέρωθεν ΝΟΤΑΜ και τούτο γιατί η Τουρκία καταλαμβάνει και έχει υπό την κατοχή της για έναν ολόκληρο χρόνο ελληνική κυριαρχία με στρατιωτικά μέσα και μάλιστα με πυρά.

Για την ακρίβεια, η περιοχή Νο1 της τουρκικής άσκησης φτάνει μέχρι τα 4,8νμ από τις ακτές της Λήμνου, με άλλα λόγια η Τουρκία καταλαμβάνει με στρατιωτικά μέσα και κατέχει για έναν χρόνο 1,2νμ ελληνική αποκλειστική κυριαρχία των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6νμ ήτοι2.222,4μέτρα. (σσ. Σε αυτή την κατάληψη και τουρκική κατοχή της ελληνικής αποκλειστικής κυριαρχίας των 6νμ των χωρικών υδάτων, δεν περιλαμβάνεται η κατάληψη του εθνικού εναερίου χώρου των 10νμ, καθ’ όσον όλες οι κυβερνήσεις από το 1975 μέχρι σήμερα τον έχουν «αδρανοποιήσει» δεδομένου ότι καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε να τον διασφαλίσει αποτελεσματικά, αλλά αντίθετα με ανεύθυνο τρόπο τον έχει καταστήσει γόρδιο δεσμό).

Μόλις προσφάτως ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ και νυν ΥΕΘΑ δήλωσε ότι αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα (σσ. ελληνική κυριαρχία) θα την ισοπεδώσει. Ωστόσο δεν είπε τι προτίθεται να κάνει στην περίπτωση που η Τουρκία εξακολουθήσει να καταλαμβάνει ελληνικά χωρικά ύδατα (ελληνική κυριαρχία), όπως γίνεται στη Λήμνο-Σαμοθράκη (Νο1 περιοχή), στον Αη Στράτη-Σκύρο (Νο 2 περιοχή) και καπακώνουν τους Μελαμπιούς και τα Χταπόδια στη Νο3 περιοχή, εκτός αν τα χωρικά ύδατα δεν αποτελούν αποκλειστική ελληνική κυριαρχία.

Σημειώνεται ακόμα ότι σ αυτές τις τρεις περιοχές η Τουρκία παραβιάζει το σύνολο της Σύμβασης του Σικάγο, αφού αποκόπτει την επικοινωνία – προσπέλαση μεταξύ των νήσων και νήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Δεσμεύει επίσης τις περιοχές για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δημιουργεί μείζον πρόβλημα στις αφίξεις αναχωρήσεις πολιτικών αεροσκαφών, γεγονός που το απαγορεύει αυστηρά η Σύμβαση. Τέλος, η Τουρκία όχι μόνον παραβιάζει το MOU Παπούλια Γιλμάζ και, Μπακογιάννη – Γκιούλ, αλλά κυριολεκτικά το φτύνει, με την κυβέρνηση να μην έχει κάνει μέχρι τώρα καμία αναφορά στο MOU.

Για την ιστορία του πράγματος, η Τουρκία ξεκίνησε διερευνητικά τη δέσμευση της περιοχής στη Λήμνο το 1998 για πρώτη φορά και μόνον για 15 ημέρες. Η αντίδραση ήρθε τότε από τον τότε αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας ΑΤΑ και μετέπειτα Α/ΓΕΑ, ο οποίος ζήτησε και τελικώς πέτυχε την αποδέσμευση των ΕΚΕ (Εθνικοί Κανόνες Εμπλοκής) προκειμένου να διασφαλιστεί η ελληνική κυριαρχία στη Λήμνο και την αεράμυνα της χώρας.

Το αποτέλεσμα ήταν το διάστημα 1998-2002 να γίνονται σκληρές αερομαχίες κατά τις οποίες δυο τουρκικά α/φη κατέπεσαν στο Αιγαίο, η Άγκυρα συμμαζεύτηκε και δεν ξαναδέσμευσε παράνομα την περιοχή της Λήμνου. Όμως το ίδιο διάστημα, η Αθήνα δεν προχώρησε σε καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και τον ICAO.

Με την αλλαγή στην ηγεσία του ΓΕΑ το 2002, οι Τούρκοι επανήλθαν στα ίδια και χειρότερα, δεσμεύοντας για τρεις μήνες την περιοχή στη Λήμνο, αλλά και τις περιοχές 2 και 3. Από το 2004 μάλιστα η Άγκυρα δεσμεύει συνεχώς αυτές τις τρεις περιοχές, ενώ παράλληλα τον Αύγουστο του 2006 με την κατάπτυστη ΝΑΤΟΙΚΗ διαταγή απαγορεύεται σε όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη των χωρών του ΝΑΤΟ να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6νμ τα 19 ελληνικά νησιά του Αν Αιγαίου.

Έτσι, από το 2002 μέχρι το 2015 καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας δεν κατήγγειλαν την Τουρκία στον ΟΗΕ και τον ICAO για να διασφαλίσουν την ελληνική κυριαρχία των νήσων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, ούτε έθεσαν βέτο στο ΝΑΤΟ να αποσύρει την κατάπτυστη και παράνομη διαταγή του.

Εφάρμοζαν την πολιτική του τίποτα , δηλαδή της συγκάλυψης και δια της σιωπής αποδοχή των τουρκικών θέσεων, με την ελπίδα να μην λάχει το κακό στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά… στην επόμενη. Με αυτές τις περγαμηνές, όλοι θέλουν να ξανάρθουν στην εξουσία, ευελπιστώντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο μεταξύ θα έχει αποτελειώσει το έργο, που άρχισε από Βορρά (Σκόπια) για να καταλήξει στο Αιγαίο, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνον δεν έχει κλείσει κανένα θέμα, αλλά δηλώνει πρόθυμη… να τα κουβεντιάσει όλα, δηλαδή, όσα της θέτει η Άγκυρα.

Στην πραγματικότητα, οι πολύχρονες τουρκικές ασκήσεις στο σύνολο του Αν Αιγαίου αποτελούν πρακτική εφαρμογή τουρκικού σχεδίου επίθεσης εναντίον της Ελλάδας. Η Τουρκία σε καθημερινή βάση μετράει την ταχύτητα της ελληνικής αντίδρασης ανάλογα με τον καιρό, τον άνεμο, τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών και τροποποιεί ανάλογα το σχέδιο της για να περιορίσει στο ελάχιστο το ρίσκο.

Η καθημερινότητα και η ρουτίνα αποτελούν πλέον στάνταρ διαδικασία αντίδρασης από την Αθήνα, η οποία για χρόνια αντιμετωπίζει ακριβώς την ίδια κατάσταση. Δι’ αυτού του τρόπου δημιουργείται ο κίνδυνος- όταν η Τουρκία το κρίνει χρονικώς συμφέρον- να δημιουργήσει επεισόδιο μικρής ή μεσαίας κλίμακας, που θα έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, διότι η Αθήνα θα νομίσει ότι πρόκειται και πάλι για θέμα καθημερινότητας- ρουτίνας.

Έτσι αναγκαστικώς η Αθήνα θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο της Χάγης για όλα τα θέματα με τίμημα ανυπολόγιστο αυτή την στιγμή.

Αναδημοσίευση από pronews.gr