Έβρος: Η Τουρκία σχεδιάζει την επόμενη φάση

Γεωπολιτική

Έβρος: Η Τουρκία σχεδιάζει την επόμενη φάση
Γράφει ο Κώστας Γρίβας*

Οι πρωτοφανούς προκλητικότητας υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Ελλάδα ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση γενικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας.

Δεν προετοιμάζεται για να επιτεθεί. Το πράττει ήδη. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία και μάλιστα ολοκληρωτικού χαρακτήρα. Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάει η τακτική υποχώρηση της Τουρκίας στον Έβρο. Η Τουρκία δεν θα σταματήσει και η Ελλάδα παλεύει για τη ζωή της.

Αναλυτικότερα, η Τουρκία έχει επενδύσει σε μια λογική «ολιστικής» επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, που ξεπερνά ακόμη και τα όρια του υβριδικού πολέμου όπως τον εννοούσαμε μέχρι σήμερα. Την είδαμε να εργαλειοποιεί τα μεταναστευτικά κύματα αλλά και τον κορονοϊό επιδιώκοντας να αποδομήσει την Ελλάδα.

Συνδύασε την στρατιωτική ισχύ και στρατηγικές επιθέσεις ασύμμετρου χαρακτήρα που αποσκοπούν στην κατάρρευση της ελληνικής κρατικής δομής και κοινωνικής συνοχής, έτσι ώστε να μετατρέψει τη Θράκη και το Αιγαίο σε περιοχές ασαφούς κυριαρχίας.

Ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε περίπτωση που διαβρωθούν οι άμυνες στον Έβρο και κυρίως τα νησιά και εισέλθει μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών, οι οποίοι πλέον έχουν μεταβληθεί σε μια «διεσπαρμένη» μεγάλη βιολογική βόμβα, τότε η ίδια η κρατική αλλά και η κοινωνική συνοχή σε ολόκληρη την Ελλάδα θα υποστεί τέτοιο πλήγμα από το οποίο πιθανώς δεν θα μπορέσει να συνέλθει.

Δεδομένου μάλιστα ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε απομόνωση, έτσι ώστε να μην διασπαρεί ο κορονοϊός, ένα κύμα παράνομων μεταναστών που θα εισέρχονται ανεξέλεγκτα, θα προκαλέσει εκρηκτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων πολιτών δυσφορούν εντόνως για το ότι η ελληνική πολιτεία δεν σφραγίζει αποφασιστικά τα σύνορα στα νησιά και μεταφέρει παράνομους μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών εξαιτίας των μέτρων.

Με άλλα λόγια, η μάχη ενάντια στον κορονοϊό αποτελεί ενιαίο μέγεθος με την προστασία των συνόρων στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Και η Άγκυρα έχει μια λογική έμμεση στοχοθέτηση πίσω από την προσπάθειά της να αποδομήσει την Ελλάδα και να την μετατρέψει σε ένα γεωπολιτικό φάντασμα.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών εγκλωβισμένων σε ελληνικά εδάφη, οι οποίοι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι σχεδόν αδύνατον ότι θα κινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην εσωτερική της συνοχή με αποτέλεσμα να καταστεί αδύναμη σε όλα τα επίπεδα να υπερασπίσει την υπόστασή της στο Αιγαίο.

Έτσι, η Τουρκία θα προχωρήσει στη βασική της γεωπολιτική στοχοθέτηση, στην προέκτασή της προς τη θάλασσα, υλοποιώντας τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Με άλλα λόγια, η αποδομημένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, που επιδιώκει να επιτύχει η Άγκυρα, είναι ουσιαστικά ο οδοστρωτήρας που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη γεωπολιτική επιχωμάτωση της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ η βάση αντιστήριξης της είναι η μετατροπή της Θράκης σε χώρο περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, στην οποία η Τουρκία θα ζητήσει να έχει λόγο.

Η Τουρκία λοιπόν του Ερντογάν δεν είναι χαζή, ούτε παρανοϊκή. Είναι απάνθρωπα ανελέητη, ανήθικη και πρόθυμη να κάνει οποιοδήποτε έγκλημα χρειαστεί για να προωθήσει τις κυνικές, ιμπεριαλιστικές γεωπολιτικές της στοχεύσεις.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι πολεμάμε για τη ζωή μας. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μάχη επιβίωσης και δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης, ατολμιών και «μετριοπάθειας».

Και δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει η νίκη που επετεύχθη στον Έβρο. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει. Απλά προετοιμάζεται για την επόμενη φάση.

(*) Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΗΓΗ army voice