Έξι χώρες απομόνωσαν τον ΑΤΤΙΛΑ… ο κομβικός ρόλος της Αιγύπτου

Γεωπολιτική Κυρίως θέματα

Σημειώνω τρεις εξελίξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο μήνα, τις οποίες θεωρώ κρίσιμες για τη οικοδόμηση και υλοποίηση μιας σφαιρικής και όχι αποσπασματικής αντιμετώπισης της Τουρκικής βουλιμίας κατά της Κύπρου. Και η βασική θέση που υποστηρίζω είναι πως μια αποτελεσματική στρατηγική αποτροπής της Τουρκίας θα πρέπει να εδράζεται σε επιμέρους αλλά συναφείς πολιτικές που να στοχεύουν στο περιορισμό και, ιδεώδες, στην ακύρωση των επιλογών της Άγκυρας.

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Μια στρατηγική “περιορισμού επιλογών” του αντιπάλου είναι μεν συναφής με μια πολιτική “αύξησης κόστους”, αλλά είναι ποιοτικά διαφορετική. Ένας αντίπαλος που είναι ισχυρός, όπως π.χ. είναι η Τουρκία, μπορεί να αντεπεξέλθει μια πολιτική “κόστους” και “κυρώσεων” πληρώνοντας το σχετικό οικονομικό και πολιτικό τίμημα.

Αντίθετα δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν περιορισθούν ή ακυρωθούν οι επιλογές του. Μια τέτοια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει η Λευκωσία. Οι τρεις εξελίξεις, σε σειρά προτεραιότητας, είναι:

α) η άρση στις 8 Σεπτεμβρίου του τελευταίου νομικού προβλήματος στο Ισραήλ (διαμάχη σε ζητήματα μονοπωλίου) για την εξαγωγή υγραερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο,
β) η ανακοίνωση της 18ης Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία για την υπογραφή συμβολαίων με την κοινοπραξία των εταιρειών Total E&P Cyprus B.V. (Total) και Eni Cyprus Limited (Eni) ειδικά για το τεμάχιο 7, και την οργίλη ανακοίνωση της Άγκυρας (19 Σεπτ) και
γ) την τριμερή συνάντηση Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη της 27ης Σεπτεμβρίου και την επίσης οργίλη ανακοίνωση της Άγκυρας (29 Σεπτ).

Η συμφωνία της 8ης Σεπτεμβρίου είναι μεταξύ δυο Ισραηλινών εταιριών αγωγών υγραερίου, της East Mediterranean Gas και της Israel’s Europe Asia Pipeline Co., που στο εξής και για τα επόμενα δέκα χρόνια θα συνεργάζονται για τη εξαγωγή υγραερίου αξίας 15 δις δολαρίων στην Αίγυπτο.

Ο Ισραηλινός αγωγός θα ενωθεί με το Αιγυπτιακό δίκτυο στο Σινά και θα μεταφέρει υγραέριο από τα τεμάχια Ταμάρ και Λεβιάθαν. Η συμφωνία προνοεί και για μελλοντική χρήση του συστήματος των αγωγών και για μεταφορά Αιγυπτιακού υγραερίου στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της περιοχής. Οσονούπω αυτό θα είναι γεγονός με στρατηγικές διαστάσεις.

Η Λευκωσία πρέπει να είναι θεσμικά και δομικά έτοιμη ώστε να επωφεληθεί των συνεργειών που θα προκύψουν όταν η Αίγυπτος καταστεί ενεργειακά κυρίαρχη στην περιοχή. Στην Αίγυπτο η Ισραηλινή συμφωνία χαιρετίστηκε με μεγάλη ικανοποίηση διότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δείτε επίσης:
Σε πολύ αυστηρό τόνο, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωση
Η Τουρκία ναι μεν προχωρά σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με τον «Πορθητή», αλλά αντιμετωπίζει
Το σκηνοθετημένο Θέατρο της διατάραξης των σχέσεων Αμερικής - Τουρκίας έχει ημερομηνία λήξεως. Και οι
Την περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτήρισε αναγκαία,
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ Η ώρα της κρίσης έφτασε για την Τουρκία. Το δεκαετές σήριαλ της
Η Ελλάδα είναι πλεονασματική σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και δη στα δύο βασικά είδη της μεσογειακής