Φρεγάτες Belharra: Το ραντεβού Αποστολάκη στο Βουκουρέστι για τις “Γαλλίδες νύφες”

Γεωπολιτική Κυρίως θέματα

Στο Βουκουρέστι όπως όλα δείχνουν θα παιχτεί ο νέος γύρος των συζητήσεων, και μάλιστα σε υπουργικό επίπεδο, για τις “Γαλλίδες νύφες”, τις φρεγάτες Belharra, που εδώ και μήνες φλερτάρουν με το Πολεμικό Ναυτικό.

Κι αυτή είναι η πρώτη αποστολή επί των εξοπλιστικών την οποία αναλαμβάνει να εκτελέσει φορώντας το “κοστούμι” του υπουργού και όχι τη στολή του Ναυτικού, ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Φορώντας την στολή άλλωστε προχώρησε εμβληματικά προγράμματα για τον κλάδο, όπως τα υποβρύχια τύπου “Παπανικολής” αλλά και την αναβάθμιση των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, P-3B Orion. Ο τόπος είναι το Βουκουρέστι, στο οποίο θα βρίσκεται μετά το μεσημέρι, για την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας.

Στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου, την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. Στο μενού αναπόφευκτα θα βρεθεί το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών για τις οποίες το τελευταίο διάστημα έχει προηγηθεί σειρά επαφών. Πρόγραμμα για το οποίο είχε συζητήσει με τον προκάτοχο του Βαγγέλη Αποστολάκη στο υπουργείο, τον Πάνο Καμμένο, στη Σϋνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2018.

ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ

Είναι σαφές ότι αγκάθι αποτελεί η κατάσταση των ελληνικών ναυπηγείων η εμπλοκή των οποίων αποτελεί έναν από τους βασικούς ελληνικούς όρους στην υπο διαβούλευση συμφωνία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως είναι φυσικά εκείνο της χρηματοδότησης, καθώς η οικονομική προσφορά που είχε γίνει στην ΓΔΑΕΕ, ανεβάζει τον προϋπολογισμό του προγράμματος πρόσκτησης νέου πλοίου στα 1,3 δις ευρώ και αφορούσε την ναυπήγηση δυο πλοίων.

Άλλωστε τα άλλα δυο αναμένεται, όταν τελικά ευοδωθούν οι συζητήσεις, αναμένεται κατασκευαστούν από τα ελληνικά ναυπηγεία, επιδίωξη που αποτελεί τον παράλληλο, μεγάλο στόχο του μεγαλεπίβολου project, που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΠΝ, διατηρώντας την ισορροπία στο Αιγαίο και διευρύνοντας τις προοπτικές μιας στιβαρής ελληνικής παρουσίας στα γεωπολιτικά δρώμενα.

(onalert.gr)