Η Τουρκία παίζει τελείως unfair εναντίον της Ελλάδας και της ΕΕ, και θα το πληρώσει

Γεωπολιτική

Αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ανήκουστο. Η Τουρκία, αγνοώντας πως η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια πανδημία, συνεχίζει να προκαλεί στον Έβρο, προσπαθώντας, επίσημα πλέον, να γίνει μια χώρα διακίνησης λαθρομεταναστών. Το εμπόριο ανθρώπων έχει πάρει πλέον μορφή κρατική, συμβαίνει το αδιανόητο, ένα κράτος να διακινεί ανθρώπους με απώτερους σκοπούς, όπως χρήμα, δύναμη ή άλλα οφέλη.

Κάθε μέρα, ορδές ταλαιπωρημένων (;) οικονομικών μεταναστών, με την βοήθεια της τουρκικής αστυνομίας που τους καλύπτει με μαζικές βολές δακρυγόνων, προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα του Έβρου. Οι ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, με την συνδρομή των δυνάμεων της Frontex αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σταματούν, αναχαιτίζουν καθημερινά τις όποιες προσπάθειςς.

Κι όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα και η ΕΕ, χρειάζεται τις αστυνομικές δυνάμεις στις αστικές και μη περιοχές, για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας ελέω κορωνοϊού.

Στον τίτλο γράψαμε για μια unfair συμπεριφορά, αλλά εδώ μπορούμε να πούμε αυτό που αισθανόμαστε. Μιλάμε για την απόλυτη κρατική αλητεία, ένα κράτος νταής, που απέτυχε παντού στις επιδιώξεις του, και προσπαθεί να εκβιάσει στο μέτωπο του Έβρου. Βλέπει πως η Ελλάδα είναι πλέον το εμπόδιο που χωρίζει το καθεστώς Ερντογάν από τα 3 ή 6 δις που απαιτεί η Τουρκία για να σταματήσει τους δύσμοιρους που πίστεψαν πως οι Τούρκοι θέλουν να τους βοηθήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Όταν ένα κράτος, υφίσταται μια φυσική καταστροφή, σεισμοί λοιμοί καταποντισμοί, ένα άλλο γειτονικό κράτος, για λόγους απλής αβρότητας, συμπεριφέρεται όσο το δυνατόν με περισσότερη αλληλεγγύη. Που είναι η τουρκική αλληλεγγύη; ΠΟΥΘΕΝΑ.

Η Ελλάδα, στους σεισμούς που κατά καιρούς έχουν πλήξει την γειτονική μας χώρα, έχει δείξει απεριόριστη αλληλεγγύη. Το 1999, σχεδόν 18000 Τούρκοι σκοτώθηκαν από έναν καταστροφικό σεισμό, δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν και εκατοντάδες έμειναν άστεγοι. Η χώρα μας, μαζί με όλο σχεδόν τον πλανήτη έμεινε δίπλα στον πληγωμένο γείτονα, τον γείτονα που πριν 3 χρόνια είχε φτάσει σχεδόν σε πόλεμο με την Ελλάδα.

Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ανάλογη καταστροφή, όχι τόσο ακόμη σε επίπεδο απωλειών ανθρώπινων ζωών, αλλά σε επίπεδο οικονομικής καταστροφής. Η ευαίσθητη ελληνική οικονομία, που βασίζεται πάνω στον τουρισμό με μεγάλο ποσοστό, παθαίνει καθημερινά μια άνευ προηγουμένου καθίζηση, επιπέδου πολέμου. Δις θα χαθούν μέχρι να επανέλθουμε στο φυσιολογικό, και αναμφίβολα “περνάμε δύσκολα”.

Και τι κάνει ο καλός μας γείτονας; προκαλεί μια άνευ προηγουμένου κρίση στα σύνορα, όπου εκτός των υποψήφιων, ή μάλλον καλύτερα επίδοξων λαθρομεταναστών, οι ελληνικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τις τουρκικές δυνάμεις. Εκεί οι “φίλοι και γείτονες” παίζουν το ρόλο των μονάδων υποστήριξης, πετώντας δακρυγόνα, προσπαθώντας να γκρεμίσουν το φράκτη, ενώ δημιουργούν τα γνωστά fake news, που αναπαράγουν και οι χρήσιμοι ηλίθιοι της ελληνικής πλευράς.

Και όπως κυκλοφορεί, η Τουρκία έχει εξαπολύσει και έναν άνευ προηγουμένο ηλεκτρονικό πόλεμο, με σκοπό να διακόψει τις ασύρματες επικοινωνίες στην περιοχή.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα που πρέπει. Οι Τούρκοι, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, έχουν δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση στα σύνορά μας, που στερεί από την Ελλάδα πολύτιμους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ίδια η Τουρκία, χάνεται στη δίνη της δικής της πανδημίας, και την αντιμετωπίζει με τα γνωστά fake news, πως υπάρχουν διαθέσιμες 20.000 κλίνες ΜΕΘ στην χώρα αυτή.

Ελπίζουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να έχουν πάρει το μήνυμα, και την επόμενη φορά που η Τουρκία βρεθεί στο “κανναβάτσο”, η Ελλάδα να δράσει ανθρώπινα, αλλά και εξασκήσει τα νόμιμά της δικαιώματα.

ΠΗΓΗ Πτήση & Διάστημα