Μεσόγειος… Δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα λόγω της Αιγύπτου;

Γεωπολιτική Κυρίως θέματα

Μπροστά σε δύσκολες επιλογές είναι η Αθήνα, μετά τη νέα κωλυσιεργία στις συνομιλίες με την Αίγυπτο και ενώ η Τουρκία στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη Λιβύη, με πρόσχημα την «ειρηνευτική» παρέμβασή της. Η Αθήνα αναζητά τρόπους ακύρωσης ή υπονόμευσης του τουρκολιβυκού μνημονίου, με τις επιλογές να είναι αυστηρά περιορισμένες και τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται, καθώς οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν πριν ο Τ. Ερντογάν επιχειρήσει να επιβάλει τετελεσμένα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σημαντικός παράγοντας για την Αθήνα είναι οι συμμαχίες και οι στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή των Τριμερών, αλλά και εκείνη με τη Γαλλία, που λόγω και της συγκυρίας παίρνει όλο και πιο βαθύ χαρακτήρα. Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στην κινητοποίηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη αλλά και του Ν. Δένδια στην Ε.Ε., για έκδοση αποφάσεων που θα καταδικάζουν την παραβατική στάση της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, έχοντας επίγνωση φυσικά των δυνατοτήτων της Ε.Ε. να χαλιναγωγήσει την Τουρκία. Όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά και απαιτούνται κινήσεις επί του πεδίου.

Όμως από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου αυτό έχει πλέον αλλάξει και η τουρκική γραμμή μετακινήθηκε προς τα δυτικά και έφθασε μέχρι τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου, Κρήτης. Και πλέον γνωρίζει η αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι ακόμη και η σταδιακή ή μερική οριοθέτηση με την Ελλάδα αμφισβητεί πλέον όχι γενικώς και αορίστως τις τουρκικές διεκδικήσεις, αλλά το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα Οικόπεδα που μονομερώς χάραξε και αδειοδοτεί στην περιοχή (της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) η Τουρκία.

Η σημασία μιας συμφωνίας, έστω και σταδιακής ή μερικής οριοθέτησης Ελλάδας-Αιγύπτου (με την οριοθέτηση της υπόλοιπης περιοχής να παραπέμπεται σε νέο κύκλο συνομιλιών ή να προβλέπεται η παραπομπή με συνυποσχετικό στη Χάγη), είναι αυτονόητη και φυσικά έχει άλλη βαρύτητα, μια και θα γίνει με μια ήπια και στοιχειώδη εφαρμογή των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας. Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να έχει όμως ρητή διασφάλιση αμφότερων των δικαιωμάτων στην υπόλοιπη περιοχή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μια μελλοντική κυβέρνηση Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο να επιχειρήσει να κάνει συμφωνία με την Τουρκία για το τμήμα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ