Ο Ανιστόρητος Τσελίκ εκτός εαυτού: Απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

Γεωπολιτική Κυρίως θέματα

Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα φαίνεται να μην έχουν πάρει μαθήματα από την ιστορία, δήλωσε χωρίς ντροπή ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ έπειτα από συνάντηση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του.

Είπε ότι “κανείς να μην αμφιβάλλει πως θα κάνουν τα πιο αποφασιστικά βήματα” για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στην ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “δεν έχει καμιά σημασία για εμάς αυτή η επιθετικότητα της Ελλάδας και του Ε/κ τομέα που στρέφεται ενάντια στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ούτε και η συμφωνία με εταιρείες κάποιων χωρών και η πρόσκληση των ναυτικών δυνάμεων αυτών των χωρών”.

“Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της (παράνομης) ‘τδβκ’. Οι πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές. Η Τουρκία οπωσδήποτε δεν επιτρέπει κανένα τέτοιο τετελεσμένο πριν την εξεύρεση μιας φόρμουλας ενοποίησης, μόνο και μόνο επειδή η ΕΕ αναγνωρίζει τον Ε/κ τομέα και επειδή διακήρυξε ότι όλο το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες της περιοχής ανήκουν στην Ε/κ πλευρά.

Τα δικαιώματα που έχει παραχωρήσει η Τουρκία και η ‘τδβκ’ στην κρατική εταιρεία πετρελαίου θα χρησιμοποιηθούν μέχρι τέλους”, ανέφερε. Ο Ομέρ Τσελίκ είπε πως “ούτε η Ε/κ ούτε η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχουν πάρει μαθήματα από την ιστορία”. “Εδώ πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Γιατί αυτό που λέμε εμμέσως δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Εδώ όποιο κι αν είναι το τίμημα η Τουρκική Δημοκρατία και η ‘τδβκ’ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι “σε κάθε επιθετική προσπάθεια θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”.

Ο Τούρκος πολιτικός είπε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι είναι ξεκάθαρη για τις φόρμουλες διαμοιρασμού του φυσικού αερίου μεταξύ τω δύο πλευρών. “Αλλά εκείνοι λένε ότι ‘αυτές τις πηγές εμείς θα τις εξορύξουμε και όταν αύριο προκύψει μοντέλο δύο πολιτειών θα τα μοιράσουμε στα δύο”. Η ιστορία με τους Έλληνες και τους Ε/Κ μας έχει διδάξει ότι είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε.

Στο ζήτημα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα κάνουμε τα πιο αποφασιστικά βήματα. Τους λέμε να αποφεύγουν δηλώσεις που δοκιμάζουν τα όριά μας και που προκαλούν. Αν θέλουν σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καλύτερος γείτονας από την Τουρκία”, ανέφερε.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Πηγή: hellas journal