Οι Τούρκοι επιβάλλουν τετελεσμένα από Αιγαίο μέχρι Κύπρο και όλοι… σφυρίζουν αδιάφορα

Γεωπολιτική Κυρίως θέματα

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την ώρα κατά την οποία στη Λευκωσία αναζητούν το χαμένο πρακτικό της 4ης Ιουλίου 2017, των συναντήσεων στην Πενταμερή Διάσκεψη, στο Κραν Μοντάνα, οι Τούρκοι κάνουν επίδειξη ισχύος. Την ώρα κατά την οποία στη Λευκωσία τρέμουν, δήθεν, για το ενδεχόμενο να φορτωθούν την ευθύνη για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά αναβαθμίζει τις αξιώσεις της και κλιμακώνει την αδιαλλαξία της.

Την ίδια ώρα η Αθήνα ανακοινώνει ότι προγραμματίζεται συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας «προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Το ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Είναι ως να μην βλέπει κανείς τι συμβαίνει δίπλα μας, γύρω μας. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής: Σε δύο στρατιωτικές ασκήσεις σε θάλασσα και στεριά, προχωρά ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.
Η πρώτη, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη στη στεριά, ονομάζεται “Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019” και η δεύτερη, στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, “Γαλάζια Πατρίδα” ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου.
Όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα ( Κυπριακό Πρακτορείο), στην άσκηση ‘Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019’ συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού, της θάλασσας και της αεροπορίας και λαμβάνουν μέρος 8 χώρες, ανάμεσά τους το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία. Ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, που ενίοτε παρουσιάζεται και ως εκφραστής της… προοδευτικής πτέρυγας του κατοχικού καθεστώτος, εξήγγειλε ότι τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής, θα ξεκινήσει δραστηριότητες στα μέσα Φεβρουάριο.
Εξήγησε δε πως «όπως και στα άλλα ζητήματα θα προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του ‘τ/κ λαού’ στο θέμα του φυσικού αερίου και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα». Ο Οζντίλ Ναμί δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «ο πιο άνετος(!), ο πιο οικονομικός και ο πιο γρήγορος δρόμος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας.

Αλλωστε η Τουρκία έχει ήδη μία τεράστια υποδομή για κάτι τέτοιο. Η απόσταση μεταξύ Τουρκίας Κύπρου για να υπάρξει διασύνδεση με ξηρά είναι η πιο σύντομη απόσταση». Η προσπάθεια της Άγκυρας είναι η δημιουργία τετελεσμένων και αυτό δεν μπορεί να υποβαθμίζεται. Υπάρχει η προσέγγιση πως με το διάλογο θα εκτονωθεί και η κρίση. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει ενώ συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι προκλήσεις και επιχειρείται από τουρκικής πλευράς να επιβληθούν τετελεσμένα; Είναι δυνατό να επιδιώκεται διάλογος και να μην λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες πρόκλησης κρίσης;

Η Τουρκία θα προσέλθει σε σοβαρή συζήτηση για το Κυπριακό, όταν θα σταματήσει τις προκλήσεις. Και δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις όταν δεν υπάρχει αντίδραση. Θα προσέλθει σε συζητήσεις μόνο όταν έχει κόστος. Η οδός αυτή όχι μόνο δεν δοκιμάστηκε, αλλά δεν έτυχε επεξεργασίας. Υπάρχουν εργαλεία, είναι όμως κρυμμένα στα φοβικά σύνδρομα της ελληνικής πλευράς, σε Αθήνα και Λευκωσία.

Πηγή: Οι Τούρκοι επιβάλλουν τετελεσμένα από Αιγαίο μέχρι Κύπρο και όλοι… σφυρίζουν αδιάφορα

Δείτε επίσης:
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να επαναφέρει την Τουρκία στο δυτικό “μαντρί”, τα αποτελέσματα
Τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ, κάνοντας ένα σημαντικό
Καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί απεγκλωβισμού των Σκοπίων από το τόξο επιρροής της Τουρκίας, η
Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Αθήνα.
Σημειώνω τρεις εξελίξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο μήνα, τις οποίες θεωρώ κρίσιμες για τη οικοδόμηση
Σε πολύ αυστηρό τόνο, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωση