Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το UEFA Nations

Γεωπολιτική Κυρίως θέματα

Απο Δημήτρης Ρούσσος http://www.gazzetta.gr

Η νέα διοργάνωση της UEFA, το Nations League είναι προ των πυλών, αντικαθιστώντας τα φιλικά παιχνίδια, συμπληρώνοντας τα προκριματικά του EURO και δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο των Εθνικών Ομάδων.

Περισσότεροι αγώνες, αλλά κυρίως αγώνες με περισσότερο ενδιαφέρον. «Όπλο» για τους ισχυρούς, που πλέον θα έχουν μια παραπάνω ευκαιρία να βρεθούν στα τελικά ενός EURO. Σίγουρη θέση στα τελικά για μια ομάδα απ’ αυτές που τώρα τα βλέπουν με τα «κυάλια».
Πολλά περισσότερα χρήματα στις ομοσπονδίες, πολύ λιγότερα αδιάφορα φιλικά παιχνίδια. Leagues, προβιβασμοί και υποβιβασμοί, Final-4 και playoffs και όλα αυτά μαζί με τα προκριματικά όπως τα ξέρουμε. Το UEFA Nations League ξεκινάει και παρότι μοιάζει πολύπλοκο, δεν είναι.

Νέα διοργάνωση, νέα δεδομένα για τις ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες, που καλούνται να προσαρμόσουν τη «ζωή» τους γύρω από έναν νέο θεσμό. Το Nations League έρχεται για να συμπληρώσει τη διαδικασία των προκριματικών πρόκρισης στο Euro και όχι να τα καταργήσει. Αυτά που καταργεί σε μεγάλο βαθμό είναι τα διεθνή φιλικά, τα οποία πλέον αντικαθίστανται από παιχνίδια στο πλαίσιο ομίλων, με αντίκρισμα στην επόμενη διοργάνωση.

Χρονικά, το Nations League διεξάγεται πριν τα προκριματικά και κρατά δυο μήνες και χωρίζεται στη φάση των ομίλων και στα τελικά, όπου θα συμμετέχουν 16 ομάδες. Στην τρέχουσα σεζόν οι όμιλοι θα ξεκινήσουν στις 6-8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 18-20 Νοεμβρίου, ενώ τα τελικά θα διεξαχθούν στις 5-9 Ιουνίου 2019.

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβει κάποιος είναι ότι άλλο πράγμα το Nations League κι άλλο τα προκριματικά όπως τα ξέραμε. Αυτά θα δίνουν πλέον 20 θέσεις για το EURO, αφού θα προκρίνονται ο 1ος και ο 2ος από 10 ομίλους. Οι 4 ομάδες που απομένουν θα προκύπτουν από τη νέα διοργάνωση της UEFA.

Σε αυτή παίζουν όλες οι ομάδες και θα χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ ή διαφορετικά σε τέσσερις Leagues, ανάλογα με τη δυναμικότητά τους. Εκεί θα προσπαθούν αφενός να πάρουν το εισιτήριο για τα playoffs, όπου θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για το EURO, αφετέρου να προβιβαστούν ή να αποφύγουν τον υποβιβασμό σε ένα κατώτερο γκρουπ δυναμικότητας, απ’ όπου θα ξεκινήσουν στο επόμενο Nations League.

Φανταστείτε τα γκρουπ δυναμικότητας όπως αυτά του Champions League. Η διαφορά έγκειται στο ότι εδώ, στο Nations League, παίζουν μεταξύ τους ομάδες ΜΟΝΟ από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ στο Champions League κάθε ομάδα από κάθε γκρουπ κληρώνεται με ομάδες από τα άλλα.

Ακολουθεί αναλυτικά η διαδικασία, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο χωρίζονται οι Εθνικές σε γκρουπ, πως προβιβάζονται, πως υποβιβάζονται και πως φτάνουν στο EURO 2020.

Στο θεσμό συμμετέχουν οι 55 ευρωπαϊκές ομάδες που υπήρχαν ως σήμερα στα προκριματικά για το EURO. Αυτές θα διανέμονται στις Leagues, ανάλογα με τη θέση τους στη βαθμολογία της UEFA, όπως αυτή διαμορφώθηκε αμέσως μετά τη λήξη των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, δηλαδή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του 2017. Δεν λαμβάνονται υπόψιν τα αποτελέσματα των play-offs, δηλαδή ούτε οι αγώνες της Ελλάδας με την Κροατία.

Έτσι, οι 12 πρώτες χώρες της βαθμολογίας πάνε στην League A, οι επόμενες 12 στη League B, οι επόμενες 15 στη League C και οι υπόλοιπες 16 στην League D.

Αναλυτικά οι Leagues, όπως διαμορφώθηκαν πριν την κλήρωση της 24ης Ιανουαρίου:

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Πολωνία, Ισλανδία, Κροατία, Ολλανδία

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Τσεχία, Τουρκία

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία

League D: Αζερμπαϊτζάν, πΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Ανδόρα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

Ακολούθως, οι όμιλοι όπως διαμορφώθηκαν μετά την κλήρωση:

League A

Όμιλος 1

Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία

Όμιλος 2

Ισλανδία, Ελβετία, Βέλγιο

Όμιλος 3

Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία

Όμιλος 4

Κροατία, Αγγλία, Ισπανία

League B

Όμιλος 1

Τσεχία, Ουκρανία, Σλοβακία

Όμιλος 2

Τουρκία, Σουηδία, Ρωσία

Όμιλος 3

Βόρειος Ιρλανδία, Βοσνία, Αυστρία

Όμιλος 4

Δανία, Ιρλανδία, Ουαλία

League C

Όμιλος 1

Ισραήλ, Αλβανία, Σκωτία

Όμιλος 2

Εσθονία, Φινλανδία, ΕΛΛΑΔΑ, Ουγγαρία

Όμιλος 3

Κύπρος, Βουλγαρία, Νορβηγία, Σλοβενία

Όμιλος 4

Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία

League D

Όμιλος 1

Ανδόρα, Καζακστάν, Λετονία, Γεωργία

Όμιλος 2

Σαν Μαρίνο, Μολδαβία, Λουξεμβούργο, Λευκορωσία

Όμιλος 3

Κόσοβο, Μάλτα, Νησιά Φαρόε, Αζερμπαϊτζάν

Όμιλος 4

Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Αρμενία, ΠΓΔΜ

Από καιρό η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία επεξεργάζεται τον τρόπο να απαλλαγεί από τα διεθνή φιλικά των Εθνικών στις νεκρές ποδοσφαιρικά περιόδους, ή έστω να τα εκσυγχρονίσει. Γεγονός είναι πως το μοντέλο ήταν παρωχημένο, μακριά από τις συνταρακτικές αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τοπίο σε συλλογικό κι εθνικό επίπεδο και οι αναμετρήσεις διεξάγονταν για προπονητικούς σκοπούς και τίποτα παραπάνω.

Σε έναν χώρο που πλουτίζει διαρκώς και δεν προλαβαίνει να μεγαλώνει τη «δεξαμενή», όπου ρέουν δολάρια, ευρώ, πετροδόλαρα, γουάν και κάθε είδους συνάλλαγμα, είναι «πρωτόγονο» ένα πρόγραμμα υποχρεώσεων με ταξίδια και παιχνίδια χωρίς σκοπό. Πλέον το UEFA Nations League έρχεται να λύσει όλα τα προαναφερθέντα. Δημιουργεί τηλεοπτικά κι εμπορικά αξιοποιήσιμο προϊόν, «γεμίζει» το καλεντάρι με δυνατούς αγώνες που ενδιαφέρουν το κοινό, κάνει πιο αξιοκρατικό το σύστημα πρόκρισης στο EURO, για λόγους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια κι ανανεώνει το μοντέλο προς το καλύτερο, τουλάχιστον στη θεωρία.

Όπως εξηγεί η ίδια η UEFA στο επίσημο σάιτ, «στόχος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας και των εγχώριων ομοσπονδιών είναι να προσδώσουν νόημα στο διεθνές ποδόσφαιρο, με τους προπονητές, τους παίκτες και τους οπαδούς να εκφράζουν με διαρκώς αυξανόμενη ένταση τη θέλησή τους ότι τα φιλικά παιχνίδια δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον ανταγωνισμό των Εθνικών Ομάδων».

Nations Tournament με καθημερινές προσφορές* & 200+ ειδικά στοιχήματα |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ηδη από το 2011 η UEFA ξεκίνησε επίσημα τις διεργασίες, στο Συνέδριο Στρατηγικής (Strategy Meeting) στην Κύπρο και συνέχισε για τα επόμενα τρία χρόνια. Στις 27 Μαρτίου 2014 στην Αστάνα, το XXXVIII Τακτικό Συνέδριο επικύρωσε την πρόταση για το UEFA Nations League, που ξεκινάει επίσημα από φέτος.
Ας δούμε τον τρόπο με τον οποίο κάθε ομάδα παίρνει το «εισιτήριο» για το EURO, καθώς και πως οι ομάδες προβιβάζονται ή υποβιβάζονται από τη μια League στην άλλη.

Στη League A, οι χώρες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των 3 ομάδων. Οι νικητές των ομίλων «μένουν» στο παιχνίδι. Οι τέσσερις χώρες που θα τερματίσουν τελευταίες στους ομίλους τους θα υποβιβάζονται στη League B.

Στη League B, οι χώρες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των 3 ομάδων. Οι νικητές θα προβιβάζονται στη League A (εκεί θα παίξουν στο επόμενο UEFA Nations League) και παράλληλα θα «μένουν» στο παιχνίδι, ενώ οι τέσσερις που θα τερματίζουν τελευταίες θα υποβιβάζονται στη League C.

Στη League C, οι χώρες θα χωρίζονται σε έναν όμιλο των 3 και τρεις ομίλους των 4 ομάδων. Οι τέσσερις νικητές των ομίλων θα προβιβάζονται στη League Β και παράλληλα θα «μένουν» στο παιχνίδι, ενώ οι τέσσερις που τερματίζουν τελευταίες θα υποβιβάζονται στη League D.

Στη League D, οι χώρες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των 4. Οι ισάριθμοι νικητές θα προβιβάζονται στη League C και παράλληλα θα «μένουν» στο παιχνίδι.

Αυτά με τον προβιβασμό/υποβιβασμό μεταξύ των Leagues. Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει με τις νικήτριες ομάδες και την πρόκρισή τους στο EURO 2020.
5. Tα οικονομικά μπόνους

Πέραν του ενδιαφέροντος, που αναζωπυρώνεται γύρω από τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων, σημαντικότερο ίσως ρόλο έχει και το οικονομικό περίβλημα της νέας διοργάνωσης. Η UEFA έχει δημιουργήσει ένα fund ύψους 76.25 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Nations League και προσθέτει έτσι επιπλέον χρήματα στα ταμεία των ομοσπονδιών.

Συγκεκριμένα, οι 12 πρώτες ομάδες της League A θα καρπωθούν από 1.5 εκατ. ευρώ, με τους νικητές των ομίλων να παίρνουν άλλο 1.5 επιπλέον. Ο νικητής του Final-4 του Ιουνίου θα πάρει άλλα 4.5 εκατ., δηλαδή 7.5 «χαρτιά» συνολικά.

Στη League B κάθε ομάδα θα πάρει 1 εκατ. ευρώ, στη League C θα μοιραστούν από 750.000 σε κάθε ομάδα, ενώ στη League D το ποσό πέφτει στις 500.000 ευρώ.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η θέση που θα έχει κάθε ομάδα παίζει ρόλο και πως δεν θα είναι αδιάφορο στις χώρες αν θα συμμετέχουν στη League B ή στη League C για παράδειγμα.

Όπως προαναφέραμε, μέσω του Nations League θα προκρίνονται 4 ομάδες στο EURO. Αυτές θα προκύπτουν από playoffs μεταξύ των ομάδων που τερμάτισαν πρώτες στον όμιλό τους. Τέσσερις ομάδες από κάθε League θα παίζουν στα playoffs, άρα 16 για τέσσερις θέσεις. Θα σχηματίζονται 4 γκρουπ από 4 ομάδες, που θα προέρχονται από κάθε League ξεχωριστά. Αν όμως μια ομάδα, που έχει τερματίσει στην πρώτη τετράδα του ομίλου της στο Nations League, έχει προκριθεί ήδη μέσω των προκριματικών (Μάρτιος-Νοέμβριος 2019), που έχουν διεξαχθεί μετά το Νations League (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2018) και πριν τα playoffs (26-31 Μαρτίου 2020), τότε αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη. Αν μια League δεν έχει αρκετές ομάδες για να συμπληρώσει 4αδα, θα «ανεβαίνει» μια ομάδα από κατώτερη League για να «γεμίσει» το κενό.

Για παράδειγμα, στους υπάρχοντες ομίλους στη League Α, ας υποθέσουμε πως τερματίζει πρώτη στον δικό της η Ολλανδία. Αν αυτές, μετά το Nations League, πήγαν στα προκριματικά και τερμάτισαν πρώτες ή δεύτερες, παίρνοντας την πρόκριση για το EURO, τότε στα playoffs του Nations League αφήνουν τη θέση τους σε κάποια άλλη χώρα. Η Ολλανδία πχ, που υποθετικά θα βγει πρώτη στο Nations League και πρώτη και στα προκριματικά, τότε θα αφήσει τη θέση της στα playoffs στη δεύτερη του ομίλου της, δηλαδή τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Αν μια League δεν έχει αρκετές ομάδες για να συμπληρώσει 4αδα, θα «ανεβαίνει» μια ομάδα από κατώτερη League για να «γεμίσει» το κενό.

Παραδείγματα ξανά, με βάση την προηγούμενη υπόθεση:

1) Η Ολλανδία είναι 1η από τη League A, οπότε βρίσκεται στα play-offs σε κάθε περίπτωση. Κρατάει τη θέση της και πάει στα Προκριματικά. Αν εκεί δεν βγει 1η ή 2η στον όμιλό της, τότε θα διεκδικήσει την πρόκριση μέσω των play-offs. Αν βγει 1η ή 2η, τότε αφήνει τη θέση της στα play-offs στον επόμενο.

2) Η Γαλλία τερματίζει δεύτερη ή τρίτη στον όμιλό της, οπότε δεν κερδίζει την παρουσία της στα play-offs, μέσω του UEFA Nations League. Πάει στα Προκριματικά. Αν βγει 1η ή 2η, πάει κανονικά στο EURO. Αν ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ τερματίσει 1η ή 2η, εύχεται να έχουν προκριθεί πολλές χώρες από τη League A, ώστε να πάρει τη θέση τους στα play-offs.

UEFA Nations League Explained

Ahead of tomorrow's UEFA Nations League Draw, here is all the info on this exciting new tournament.Gibraltar will be in one of the groups in League D.

Gepostet von Gibraltar Football Association am Dienstag, 23. Januar 2018

6. Το πρόγραμμα και τα φιλικά

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018: Κλήρωση

6-8 Σεπτεμβρίου 2018: 1η αγωνιστική

9-11 Σεπτεμβρίου 2018: 2η αγωνιστική

11-13 Οκτωβρίου 2018: 3η αγωνιστική

14-16 Οκτωβρίου 2018: 4η αγωνιστική

15-17 Νοεμβρίου 2018: 5η αγωνιστική

18-20 Νοεμβρίου 2018: 6η αγωνιστική

Αρχές Δεκεμβρίου 2018: Κλήρωση τελικών

5-9 Ιουνίου: Τελικοί

Η Ελλάδα ξεκινάει τις υποχρεώσεις της με δυο εκτός έδρας αναμετρήσεις, στην Εσθονία και την Ουγγαρία κι αντίστοιχα «κλείνει» με παιχνίδια εντός έδρας, κόντρα σε Φινλανδία και Εσθονία.

Αναλυτικά:

8 Σεπτεμβρίου 2018

Εσθονία-Ελλάδα

Φινλανδία-Ουγγαρία

11 Σεπτεμβρίου 2018

Ουγγαρία-Ελλάδα

Φινλανδία-Εσθονία

12 Οκτωβρίου 2018

Ελλάδα-Ουγγαρία

Εσθονία-Φινλανδία

15 Οκτωβρίου 2018

Εσθονία-Ουγγαρία

Φινλανδία-Ελλάδα

15 Νοεμβρίου 2018

Ουγγαρία-Εσθονία

Ελλάδα-Φινλανδία

18 Νοεμβρίου 2018

Ουγγαρία-Φινλανδία

Ελλάδα-Εσθονία

Παράδειγμα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα, με βάση τη θέση της στη βαθμολογία της UEFA, βρίσκεται στη League C και σε όμιλο με την Εσθονία, τη Φινλανδία και την Ουγγαρία.

ΑΝ βγει νικήτρια στον όμιλό της τον Νοέμβριο του 2018, τότε έχει θέση στα playoffs του Μαρτίου 2020. Έπειτα, ξεκινάει η διαδικασία των Προκριματικών. Σε περίπτωση που βγει 1η ή 2η στον όμιλό της, τότε προκρίνεται στο EURO κι αφήνει τη θέση της σε άλλη ομάδα στα playoffs. Αν δεν βγει 1η ή 2η, τότε παίζει στα playoffs και διεκδικεί από κει την πρόκριση.

Nations Tournament με ενισχυμένες* αποδόσεις & κορυφαίο live στοίχημα |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

ΑΝ δεν βγει νικήτρια στον όμιλό της στη League C, τότε παίζει τα «ρέστα» της στα Προκριματικά. Αν ούτε εκεί καταφέρει να βγει 1η ή 2η, μένει εκτός διοργάνωσης.

Από κει και πέρα, λόγω της ύπαρξης τριών ομάδων σε πολλούς ομίλους, αυτονόητα θα μένει ομάδα σε αγωνιστική ημέρα δίχως αγώνα. Τότε είναι προγραμματισμένα τα ελάχιστα φιλικά που θα διεξάγονται στη νέα εποχή, με το πρόγραμμα να έχει ήδη καταρτιστεί.

Μέρα 1η

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου: Σλοβακία – Δανία

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου: Αυστρία – Σουηδία, Ολλανδία – Περού, Πορτογαλία – Κροατία

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου: Σκωτία – Βέλγιο

Μέρα 2η

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου: Γερμανία – Περού

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου: Ρωσία – Τσεχία

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου: Αγγλία – Ελβετία, Βόρεια Ιρλανδία – Ισραήλ, Πολωνία – Ιρλανδία

Μέρα 3η

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου: Αλβανία – Ιορδανία, Ιταλία – Ουκρανία

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου: Τουρκία – Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Ουαλία – Ισπανία

Μέρα 4η

Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Σκωτία – Πορτογαλία

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου: Κροατία – Ιορδανία

Τρίτη 16 Οκτωβρίου: Βέλγιο – Ολλανδία, Δανία – Αυστρία, Σουηδία – Σλοβακία

Μέρα 5η

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου: Ελβετία – Κατάρ

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου: Αγγλία – ΗΠΑ, Γερμανία – Ρωσία, Ιρλανδία – Βόρεια Ιρλανδία, Πολωνία – Τσεχία

Μέρα 6η

Κυριακή 18 Νοεμβρίου: Ισπανία – Βοσνία & Ερζεγοβίνη

Τρίτη 20 Νοεμβρίου: Αλβανία – Ουαλία, Ιταλία – ΗΠΑ, Ουκρανία – Τουρκία

7. Το τρόπαιο, η σημαία και ο ύμνος

Το τρόπαιο του UEFA Nations League και ο ύμνος της διοργάνωσης αποκαλύφθηκαν στην κλήρωση της φάσης 2018/19 στη Λωζάνη. Το τρόπαιο αποκαλύφθηκε στη σκηνή από τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, λίγο πριν την κλήρωση. Έχει εμπνευστεί από το λογότυπο της ένωσης εθνών της UEFA, που είναι και η πρώτη για μια διοργάνωση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Η σημαία που αντιπροσωπεύει και τις 55 εθνικές ενώσεις της UEFA είναι κομψά τυλιγμένη γύρω από έναν ιστό σημαίας. Το τρόπαιο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ασήμι και στο εσωτερικό του φέρει τα χρώματα της διοργάνωσης. Η αντανάκλαση αυτών των χρωμάτων στην ασημένια επιφάνεια είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν αυτό το τρόπαιο μοναδικό. Ζυγίζει 7,5 κιλά και έχει ύψος 71 εκατοστά.

«Το πρώτο πράγμα που θέλαμε ήταν οι άνθρωποι να αρχίσουν να σκέπτονται τι αντιπροσωπεύει αυτό το τρόπαιο – η περηγάνια ενός έθνους, η έπαρση της σημαίας», δήλωσε ο Έλντερ Πομπίνιο, διευθυντής του δημιουργικού τμήματος της εταιρίας που σχεδίασε το τρόπαιο. «Όταν βλέπουμε αυτό το τρόπαιο να αυξάνεται, αυτό είναι αυτό που φανταζόμαστε, σαν να παρακολουθούσαμε τις σημαίες όλων των χωρών να επαίρονται στην κορυφή, δηλαδή στην κατάκτηση του τουρνουά».

Εξάλλου, η διοργάνωση έχει και τον δικό της ύμνο, όπως καθεμιά της UEFA. Όπως εξηγεί η συνομοσπονδία, πρόκειται για μια σύνθεση που αντικατοπτρίζει την ενέργεια και την κίνηση πίσω από το branding του τουρνουά, το οποίο θέλει να τονίσει ότι κάθε παιχνίδι μετράει.

Ο ύμνος καταγράφηκε με φιλαρμονική ορχήστρα και χορωδία με λατινικά. Τα κλασσικά συστατικά του ύμνου αναμειγνύονται μαζί με την ηλεκτρονική μουσική για να δημιουργήσουν μια σύγχρονη και αποκλειστική μελωδία. Στην πρώτη κλήρωση της διοργάνωσης εκτελέστηκε από τη Χορωδία της Λωζάνης.