Από Thanos S. Epachtitis
ΠΗΓΗ ptisidiastima
Πολλά είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που επιχειρούν να εξηγήσουν την ελληνοαμερικανική προσέγγιση σε συνάρτηση με τη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, υπό ένα διαφορετικό “πρίσμα.” Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτών των δημοσιευμάτων, οι ΗΠΑ θα θελήσουν κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας.
Άξιο αναφοράς είναι άρθρο του (ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο) ελληνόφωνου Sputnik, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας (27 Ιανουαρίου 2015 – 17 Ιουλίου 2015) Κώστα Ήσυχου.
«Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να πιέζουν την Ελλάδα, ή άλλες χώρες να ταχθούν ενάντια στην Τουρκία, επειδή ο Ερντογάν απομακρύνεται από την επιρροή και τον έλεγχο των δυτικών χωρών» επισήμανε ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ, μιλώντας στο Sputnik. «Οι ΗΠΑ ίσως θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ή και άλλες χώρες είτε στο Αιγαίο είτε στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να αυξηθεί ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων» πρόσθεσε.
Οι ισχυρισμοί του κ. Ήσυχου είναι ανοιχτοί σε πολλές ερμηνείες. Και εξηγούμαστε: Ο κ. Ήσυχος διετέλεσε ΑΝΥΕΘΑ κατά τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ίδια δηλαδή εποχή που (τότε) κυβερνητικοί κύκλοι κοίταζαν προς ανατολάς για την εξεύρεση δανείων (που δεν ήρθαν ποτέ) και συμμετοχή στην τράπεζα των BRICS για να ξεφύγει η Ελλάδα από τη “μέγγενη των δυτικών πιστωτών.” Σήμερα ο κ. Ήσυχος βρίσκεται στη ΛΑΕ που έχει επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ίσως είναι περιττό να πούμε πως η ΛΑΕ θεωρείται από πολλούς (ακόμη και το ΚΚΕ) ως ένα φιλορωσικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, ενώ ο επικεφαλής της έχει δηλώσει στο παρελθόν «Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα».
Με απλά λόγια, τα λεγόμενα ενός στελέχους της ΛΑΕ (για πολλούς κόμμα φιλικό προς το Κρεμλίνο) στο κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο Sputnik για ελληνοτουρκική “εμπλοκή” ελέω ΗΠΑ και NATO, θα πρέπει να μας προβληματίσουν για την αξιοπιστία τους. Ακόμη περισσότερους προβληματισμούς προκαλεί το γεγονός πως οι κ.κ. Λαφαζάνης, Ήσυχος και η κα Βαλαβάνη, συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες (και λίγες ημέρες πριν τα επίμαχα δημοσιεύματα) με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα.
Ο “αξιωματικός” του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιθυμεί να μην κατονομαστεί
Το Sputnik επικαλείται τη μαρτυρία “αξιωματικού” του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιθυμεί να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με την οποία “Αμερικανοί αξιωματούχοι πλησίασαν υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, πριν από τις πρόωρες τουρκικές εθνικές εκλογές του 2018, οπότε και υπήρχε μεγάλη όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών, προκειμένου να ξεκινήσουν ένα θερμό επεισόδιο απέναντι στην Τουρκία. Βέβαια, ευτυχώς οι ένοπλες δυνάμεις δεν έκαναν πράξη την αμερικανική παραγγελία“. Μια τέτοια “καταγγελία” φαντάζει εξαιρετικά σοβαρή, αλλά δεν είναι δυνατόν να τη λάβουμε… σοβαρά υπόψιν δεδομένου πως προέρχεται από το Sputnik και είναι ανώνυμη.
Το σενάριο της Yeni Safak
Τα ελληνικά δημοσιεύματα όπως το ανωτέρω, επικαλούνται δημοσίευμα της ελεγχόμενης από τον Ερντογάν Yeni Safak που εμφανίστηκε ένα 24ωρο πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, και επιχειρεί να αναδείξει ένα σενάριο πιθανής αμερικανοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εμπλέκοντας και την Ελλάδα.
Η Υeni Safak επικαλείται το βιβλίο Fleet Tactics And Naval Operations (3η έκδοση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο) που συνέγραψαν οι απόστρατοι αξιωματικοί του Αμερικανικού Ναυτικού Wayne P. Hughes Jr., και Robert P. Girrier, ενώ το προλογίζει ο αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ Ναύαρχος John M. Richardson.
Το σενάριο του βιβλίου αναφέρει μία πιθανή πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και την παρέμβαση των ΗΠΑ. Η Ελλάδα αποφασίζει να αναπτύξει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στα νότια της Κύπρου και η Άγκυρα σε απάντηση επιτίθεται σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω. Στη σύρραξη μεταξύ των «δύο ορκισμένων εχθρών», όπως περιγράφονται Ελλάδα και Τουρκία στο βιβλίο, παρεμβαίνουν υπέρ της Ελλάδας οι ΗΠΑ με τον 6ο στόλο του πολεμικού ναυτικού, με τη συμμετοχή μάλιστα και του αεροπλανοφόρου «Harry Truman» στο επεισόδιο. Η ναυτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας λαμβάνει μέρος βόρεια της Κρήτης. Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσεται σε Αμοργό και Χίο και ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Αϊβαλί, την Σμύρνη, το Τσεσμέ, το Κουσάντασι και την Αλικαρνασσό. (Πηγή: skai.gr/).
Η εισαγωγή του βιβλίου αναφέρει με σαφήνεια ότι όλα τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό είναι υποθετικά και προσωπική άποψη των συγγραφέων. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την Yeni Safak (για προφανείς λόγους) να αναγάγει το σενάριο σε σχέδιο των Αμερικανών κατά της Τουρκίας.
Tι μπορεί να σημαίνουν όλα τα ανωτέρω;
Μια πιθανή εξήγηση είναι πως κύκλοι στην Ελλάδα που “πρόσκεινται” στο Κρεμλίνο, αλλά τουρκικό δημοσίευμα που παίρνει “τοις μετρητοίς” ένα σενάριο πολέμου, προσπαθούν να “φυτέψουν” στην κοινή γνώμη τον ισχυρισμό πως η Ελλάδα θα παρασυρθεί από τις ΗΠΑ σε πόλεμο με τη Τουρκία, για να διαφυλαχτούν τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο πως το “σενάριο” του κ. Ήσυχου παρουσιάστηκε εκτενώς από γνωστά φιλορωσικά σάιτ στην Ελλάδα.
Θα τολμήσουμε να κάνουμε μια ακόμη υπόθεση. Η δαιμονοποίηση των ΗΠΑ από τις ανωτέρω πηγές, θα μπορούσε να αποτελέσει case study εφαρμογής της λεγόμενης “soft power” της Ρωσίας στην Ελλάδα, που στη προκειμένη περίπτωση μετουσιώνεται σε επηρεασμό της κοινής γνώμης της χώρας μας, εις βάρος των ΗΠΑ.
Από Thanos S. Epachtitis
ΠΗΓΗ ptisidiastima