Ακόμη και η ελάχιστη σωματική άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας .

Υγεία

Η σωματική άσκηση έστω και 10 λεπτά εβδομαδιαίως είναι καλύτερη από ό, τι καμία σωματική δραστηριότητα , όσον αφορά το κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με νεοτερη μελέτη . Και τα πιο εντονα επίπεδα άσκησης είναι ακόμη πιο προστατευτικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν 88.140 ενήλικες των ΗΠΑ ηλικίας 40 έως 85 ετών , οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την εβδομαδιαία σωματική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο τους .Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 9 ετών, το 9% απεβίωσε .

Μετά την προσαρμογή για το BMI , το κάπνισμα και άλλους παράγοντες, οι συμμετέχοντες που είχαν ελάχιστη σωματική δραστηριότητα – 10 έως 59 λεπτά την εβδομάδα – είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτούς που ήταν ανενεργοί ( HR 0,82).

Ακόμη καλύτερα τα αποτελέσματα ήταν για αυτους που ασκούνται 150 με 300 λεπτά ανα εβδομάδα (HR 0,69), δηλαδή μείωση κατά 31 % της θνησιμοτητας απο κάθε αιτία .

Το όφελος για τη μείωση της θνησιμότητας συνέχισε να αυξάνεται με μεγαλύτερη δραστηριότητα – ακόμη και όταν οι άνθρωποι ασκηθηκαν περισσότερα από 1500 λεπτά (HR, 0.54).

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρεπει να υποστηριξουμε τη σωματική άσκηση “οποιασδήποτε έντασης και ποσότητας είναι μια σημαντική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό.”

Ακόμη και η ελάχιστη σωματική άσκηση ( 10 λεπτά ανα εβδομάδα ) έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.