Τι ανακάλυψαν Ισλανδοί επιστήμονες για τον κοροναϊό

Υγεία

Σαράντα μεταλλάξεις του κορονοϊού υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες της Ισλανδίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail οι Ισλανδοί επιστήμονες διενέργησαν μελέτη σε δείγμα 9.768 ατόμων με τις αρχές της χώρας να συνεργάζονται για την διεξαγωγή της έρευνας με την «deCODE», μία ιδιωτική εταιρία γενετικής.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεχγάγης, Άλαν Ράντρουπ Τόμσεν, ανέφερε πως αυτό καταδεικνύει ότι ο Covid- 19 γίνει λιγότερο επιβλαβής αλλά πιο μεταδοτικός.

«Είναι σαν την εξέλιξη που παρατηρούμε στη γρίπη και μπορούμε να ζήσουμε με αυτό. Δεν λέω πως όλες οι μεταλλάξεις θα επιβιώσουν αλλά υπάρχει μια προδιάθεση να εξελίσσεται με αυτό τον τρόπο.

Αυτό σημαίνει πως οι ιοί μπορούν να μολύνουν περισσότερους, επειδή έχουν προσαρμοστεί αλλά δεν είναι οι τύποι ιών που προκαλούν ασθένειες που επιβιώνουν. Αυτοί οι τύποι είναι που προκαλούν λιγότερες ασθένειες».

Ο Τόμσεν διευκρίνισε επίσης πως οι 40 τύποι εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες που μπορούν να εντοπιστούν σε συγκεκριμένες πηγές μόλυνσης, τις οποίες ερμήνευσε ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα». Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, ο κορωνοιός «εισήλθε» στην Ισλανδία από την Αυστρία ,την Ιταλία και την Βρετανία.

«Για παράδειγμα υπήρξαν επτά άτομα που παρακολούθησαν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αγγλία», αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας, Θόρολφουρ Γκούντνασον δήλωσε πως τα αποτελέσματα θα αποδειχθούν πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, η Ισλανδία έχει 600 επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, εκ των οποίων τα 14 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Συνολικά 6.816 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα, 36 έχουν αναρρώσει πλήρως από τον ιό ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του.

ΠΗΓΗ www.tribune.gr