Αφγανιστάν: Νεκροί τρεις Τσέχοι υπαξιωματικοί από επίθεση βομβιστή – καμικάζι σε περίπολο του ΝΑΤΟ

Κόσμος

Τρεις Tσέχοι υπαξιωματικοί σκοτώθηκαν όταν βομβιστής-καμικάζι στοχοθέτησε μικτή περίπολο δυνάμεων του NATO και του αφγανικού στρατού 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ την Κυριακή, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Ένας στρατιώτης των ΗΠΑ και δύο Aφγανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση, γνωστοποίησε η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν.

Οι τρεις Τσέχοι υπαξιωματικοί, ο αρχιλοχίας Μ.Μ., ο δεκανέας Κ.Μπ. και ο δεκανέας Π.Σ., γεννημένοι αντίστοιχα το 1982, το 1990 και το 1993, σκοτώθηκαν στην έκρηξη, που έγινε καθώς περιπολούσαν πεζή κοντά στη στρατιωτική βάση Μπαγκράμ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας, το οποίο διευκρίνισε ότι οι οικογένειες των πεσόντων έχουν ενημερωθεί. Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 06:00 (04:30 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, σύμφωνα με την Ουαχίντα Σαχάρ, μια εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας Παρουάν.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις απέτισε φόρο τιμής «στους ήρωες που μάχονταν εναντίον της τρομοκρατίας τόσο μακριά από την πατρίδα τους και σκοτώθηκαν από έναν βομβιστή-καμικάζι (…) Τιμώ αυτό που έκαναν για τη χώρα μας. Εκφράζω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους», όπως ανέφερε μέσω Twitter.

Ο θάνατος των τριών Τσέχων υπαξιωματικών αυξάνει σε 13 τον αριθμό των στελεχών των τσεχικών ένοπλων δυνάμεων που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν.

Στα μέσα Ιουλίου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν δύο άνδρες σε μία εβδομάδα, γεγονός που αύξησε σε 4 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν φέτος. Το 2017, είχαν σκοτωθεί 11 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Το ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, όπου αναπτύσσονται συχνά μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για να καταδιώξουν εξτρεμιστές, συνεχίζει να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για τα ξένα στρατεύματα αφότου ο αμερικανικός στρατός τερμάτισε επισήμως τις τακτικές εμπλοκές του εκεί εναντίον των Ταλιμπάν το 2014.

Οι Ταλιμπάν, που μάχονται για να διώξουν τα ξένα στρατεύματα, να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλλουν ξανά τη δική τους ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση κι υποστήριξαν ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν οκτώ «Αμερικανούς εισβολείς». «Οι εισβολές χρειάστηκε να φέρουν τρία νοσοκομειακά ελικόπτερα» για να παραλάβουν θύματα, υποστήριξε μέσω Twitter ένας εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ.

Η βάση Μπαγκράμ απέχει 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τσαρικάρ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Παρουάν.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων