Ακύρωσαν οι δικαστές την υποψηφιότητα Λούλα, επιμένει το κόμμα του

Κόσμος

H πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ακύρωσε την υποψηφιότητα του Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου. Η απόφαση ωστόσο μπορεί να ανατραπεί, καθώς δύο δικαστές δεν εξέφρασαν ακόμη την άποψή τους για το θέμα.

Ο 72χρονος Λούλα, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή για διαφθορά από τον Απρίλιο, είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις, αν δεν ανατραπεί όμως η χθεσινή απόφαση δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, η ψήφος όμως του δεύτερου δικαστή παρέτεινε την αγωνία. Ο δικαστής στηρίχθηκε σε πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και υποστήριξε «τον σεβασμό του δικαιώματος του Λούλα να θέσει υποψηφιότητα», όταν εξαντληθούν όλες οι προσφυγές.

Τελικά το επταμελές Εκλογικό Δικαστήριο ακύρωσε την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου, με πλειοψηφία 4 -1, οι δικηγόροι του Λούλα δήλωσαν ωστόσο, ότι θα προσφύγουν κατά οποιασδήποτε αρνητικής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πως απαντά το κόμμα των Εργαζομένων
Την ίδια ώρα, το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του οποίου ο Λούλα υπήρξε συνιδρυτής την δεκαετία του 80, ανακοίνωσε ότι «θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του» στις προεδρικές εκλογές. «Θα υπερασπιστούμε τον Λούλα στους δρόμους, με τον λαό, γιατί ο Λούλα είναι ο υποψήφιος της ελπίδας», έγραψε η ηγεσία του PT σε ανακοίνωση της, στην οποία καταγγέλλει την απόφαση του Εκλογικού Δικαστηρίου.

Το Κόμμα των Εργαζομένων χαρακτηρίζει «ψέμα» την αιτιολογία ότι ο νόμος Ficha Limpa (Καθαρό Ποινικό Μητρώο) εμποδίζει την υποψηφιότητα οποιουδήποτε προσώπου έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Επικαλείται μάλιστα το γεγονός ότι 145 υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές του 2016 ανήκαν στην περίπτωση του Λούλα και από αυτούς, οι περισσότεροι από τους μισούς εκλέχθηκαν.

Το κόμμα επικαλείται και την σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που κάλεσε προσφάτως την Βραζιλία να επιτρέψει στον Λούλα να μετέχει στις προεδρικές εκλογές.

ΠΗΓΗ https://slpress.gr