Αποσύρει ο Ράμα το ΦΕΚ για τη δήμευση περιουσιών της ελληνικής μειονότητας

Κόσμος Κυρίως θέματα

Της Νίκης Ζορμπά

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο Έντι Ράμα παίρνει πίσω την προκλητική απόφαση για δήμευση περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Νωρίτερα το Capital ανέφερε ότι η προκλητική απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας έχει βάλει φωτιά στα τόπια των ελληνοαλβανικών σχέσεων με την Αθήνα να απειλεί με βέτο για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα έστειλε από το Βουκουρέστι έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας συνδέοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την ελληνική μειονότητα.

“Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία”, είπε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι εάν ο Ράμα προχωρήσει σε δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξή της στην Ε.Ε.

“Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν”, είναι η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης: “Tι μέτρα θα λάβετε για τις συνεχιζόμενες, αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες της Αλβανικής πλευράς; Συμβιβάζονται αυτές οι ενέργειες με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;”.

Κουμουτσάκος: Βέτο στην ενταξιακή της πορεία

Βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προκρίνει και η Ν.Δ διά του αρμόδιου τομεάρχη της Γιώργου Κουμουτσάκου.

inRead Advertisement by VIDADS since 2011

Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ο κ. Κουμουτσάκος άφησε και αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης:

Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.

Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία προειδοποιούσε εγκαίρως, αλλά η κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις.

Σημειώνει τέλος, ότι “το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.”.

Ποτάμι: Θα κάνουμε χρήση όλων των μέσων

Οξεία και η αντίδραση του Ποταμιού: Η εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης του κ. Ράμα που, μέσα σ΄ ενα κλίμα εθνικιστικής πλειοδοσίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των ακινήτων των μειονοτικών Ελλήνων της χώρας του, εξαντλεί την υπομονή της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι ταγμένη στην προσέγγιση και τη φιλική συνύπαρξη με τη γειτονική χώρα, αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Το θέμα ασφαλώς και δεν θα μείνει εκεί που το οδηγούν οι παράγοντες του δημόσιου βίου της Αλβανίας, καταφανώς καθοδηγούμενοι από τρίτους, των οποίων τα Τίρανα επιδιώκουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα στοχοποίησης της ελληνικής μειονότητας. Και αφενός, μεν, η τελευταία, γνωρίζοντας καλά πως η πρωτοβουλία αυτή είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με δικαστικές αποφάσεις των αλβανικών δικαστηρίων, θα προχωρήσει σε προσφυγές εντός και εκτός Αλβανίας. Kαι αφετέρου, η Αθήνα θα κάνει χρήση όλων των μέσων για την ανατροπή μιας τέτοιας μεροληπτικής απόφασης, που στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα και πλήττει κατάφωρα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

Απο το capital