Bloomberg: Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για τετραετία «κόλαση» με προέδρο τον Μπάιντεν

Κόσμος Κυρίως θέματα

Στο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, αναλύονται οι σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στον απόηχο της εκλογής του Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου των ΗΠΑ.

Η Τουρκία είχε συνεργαστεί καλά με τον τέως Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και φαίνεται να αντιμετωπίζει μία δύσκολη τετραετία.

Εκκρεμούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ εξαιτίας της αγοράς των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, οι οποίες δεν τις έχουν επιβληθεί ακόμα μόνο εξαιτίας της παρέμβασης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ήδη από το 2017, ο Μπάιντεν είχε προβλέψει τη διάρρηξη των σχέσεων Τουρκίας -ΗΠΑ και τη μετατροπή τους από στενή συνεργασία σε αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε στους New York Times τον Ιανουάριο, αποκάλεσε τον Ερντογαν «απολυταρχικό» και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους του να τον ανατρέψουν στην κάλπη, αναφέροντας ότι ο Ερντογάν πρέπει να πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα για όσα έχει κάνει.

Ελλοχεύουν μεταξύ άλλων και οι αγεφύρωτες διαφορές Τουρκίας- ΗΠΑ για το καθεστώς των Κούρδων μαχητών στη Συρία, οι κυρώσεις που εκκρεμούν κατά της Τουρκίας για τους S-400 και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές.

Η ανησυχία του Ερντογάν για το μέλλον μπορεί να εξηγεί την απόφαση του να αποδεχτεί τη νίκη του Μπάιντεν και να τον συγχαρεί, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, όπως ο Ζάιχ Μπολσονάρου της Βραζιλίας και ο Βλάντιμιρ Πούτιν της Ρωσίας.

Σε ομιλία του το Σάββατο, ο Ερντογάν απέκλεισε το γεγονός ότι οι πρόσφατες φιλικές του σχέσεις με τη Ρωσία αποτελούν εναλλακτική στους μακρόχρονα θεμελιωμένους δεσμούς με τις ΗΠΑ και την Κυριακή ζήτησε πιο στενή συνεργασία με την Ευρώπη.

Εκπρόσωπος ενός Δημοκρατικού Γερουσιαστή θεωρεί ότι η νέα, υπεύθυνη διακυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και τον Ερντογάν θα βάλει τέλος στην ασυδοσία του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ακολούθησε μία επιθετική εξωτερική πολιτική στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και προσπάθησε να κυριαρχήσει και στις οικονομικές αγορές, ασκώντας πίεση στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια και να παρέχει ρευστότητα στην αγορά.

Ωστόσο, παρά τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Αμερικανική ηγεσία και στον τρόπο διαχείρισης του τουρκικού ζητήματος, είναι άγνωστο το κατά πόσο πράγματι θα απειληθεί η Τουρκία, ενώ εκπρόσωπος της ομάδας μετάβασης στη νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει επί των σχεδίων για την Τουρκία, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να ασκείται από έναν Πρόεδρο τη φορά.

Παρόλα αυτά ο Ερντογάν φαίνεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, καθώς την Πέμπτη εγκρίθηκε νομοσχέδιο να επιστρέψουν στην Τουρκία εταιρείες ενέργειας και εξόρυξης που έχουν έδρα στο εξωτερικό υπό τον φόβο κυρώσεων, ενώ την ημέρα που εξελέγη ο Μπάιντεν, ο Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ακολούθησε λιγότερο ριψοκίνδυνες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου το αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δηλώνει στις 11 Νοεμβρίου ότι είναι βέβαιος πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικλ Πόμπεο συναντήθηκε με τον επικριτή του Ερντογάν, Εμανουέλ Μακρόν, την προηγούμενη εβδομάδα και αναφέρθηκε στην κοινή δράση της Ευρώπης και των ΗΠΑ κατά της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο, ενώ δεν επισκέφτηκε την Άγκυρα.

Δεν υπάρχει μία σαφής λύση στις διαφωνίες Τουρκίας- ΗΠΑ και υπάρχουν όρια στους συμβιβασμούς που μπορεί να κάνει ο Ερντογάν, καθώς υπάρχει σκληρή αντίδραση από το εθνικιστικό κόμμα MHP που επιθυμεί να διαρρήξει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ.