Δεν τον θέλουν τον σουλτάνο στη Γερμανία… Ετοιμάζονται διαδηλώσεις

Κόσμος Κυρίως θέματα

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε εννέα πόλεις της Γερμανίας αναμένεται πως θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις αρχές, διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν και της πολιτικής του, θα πραγματοποιηθούν στο Βερολίνο, το Αμβούργο, την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Έσσεν, το Ανόβερο, την Στουτγάρδη και το Μπίλεφελντ.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί ωστόσο στην Κολωνία, το ερχόμενο Σάββατο, καθώς στην πόλη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, σχεδιάζει να εγκαινιάσει τέμενος ισλαμικής οργάνωσης που πρόσκειται στο κόμμα του (ΑΚΡ).

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως δύο βουλευτές –ένας από το κόμμα της Αριστεράς και ένας από τους Φιλελεύθερους- δεν θα παρευρεθούν στη δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου ο Γερμανός ομόλογος του, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, στο προεδρικό μέγαρο του Βερολίνου.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε εχθές το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ένας Γερμανός υπήκοος, ο οποίος και κρατούνταν για πολιτικούς λόγους στις τουρκικές φυλακές, αφέθηκε ελεύθερος μετά από δικαστική απόφαση, δίχως ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Εικάζεται πως η απελευθέρωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στη Γερμανία, καθώς η τελευταία θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα της απελευθέρωσης των Γερμανών κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις τουρκικές φυλακές εξακολουθούν και παραμένουν κρατούμενοι έξι Γερμανοί υπήκοοι για πολιτικούς λόγους. Στο μεταξύ το Βερολίνο παραμένει επιφυλακτικό στην τουρκική πρόταση διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης της χώρας με την ΕΕ.

Το θέμα έθεσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, Τεράτ Αλμπαϊράκ, στην επίσκεψη του στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, απάντησε στην πρόταση αυτή πως «αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκεί να παρθούν αποφάσεις».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ