“Κλειδί” η Ελλάδα για τις ΗΠΑ σε Λιβύη, Συρία και Μεσόγειο! Τι δήλωσε ο Ντάντφορντ

Κόσμος Κυρίως θέματα

“Θέλω να δω την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της ελληνικής οπτικής γωνίας” ,δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, Στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στον ταξίδι του στην Αθήνα.

Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας “είναι στο καλύτερο επίπεδο, των τελευταίων χρόνων”. Ο Στρατηγός Ντάνφορντ μίλησε στους Αμερικανούς δημοσιογράφους μετά από την συνάντηση που είχε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη και τους είπε ότι ” μοιράστηκε κάποιες σκέψεις για την περιοχή και επωφελήθηκα πολύ από την προοπτική των Ελλήνων που έχουν περιφερειακή άποψη”.
“Οι Έλληνες είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε.

“Η ευρωπαϊκή διοίκηση των ΗΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεργαστούν με τα ελληνικά υπουργεία για να συνεχίσουν αυτές τις συνομιλίες”, πρόσθεσε.

“Αν δούμε το χάρτη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις σε Λιβύη και Συρία αλλά και τις πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές”, δήλωσε ο Ντάνφορντ.

Όπως είπε συζήτησε με τον Αποστολάκη το προσφυγικό και κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη ρωσική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμς ότι δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο από τη δεκαετία του ’80”, είπε ο Αμερικανός Αρχηγός.

Διεύρυνση της συνεργασίας

Ο Ντάνφορντ δήλωσε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ “εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασης μας στις βάσεις τους”.

Αυτή η πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετακίνηση προσωπικού και εξοπλισμού .

«Εμείς … εκμεταλλευτήκαμε τον κόλπο της Σούδας – είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της υποδομής εδώ στην περιοχή και η Ελλάδα είναι επίσης ανοιχτή στην επέκταση των ευκαιριών εκπαίδευσης για τις δυνάμεις μας που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις μονάδες του αμερικανικού στρατού,για να κάνουν εκπαίδευση με ελικόπτερα “, είπε.

Ο Ντάνφορντ αναφέρθηκε και στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας:

Η Ελλάδα υπέφερε από μια οικονομική κρίση από την οποία η χώρα αρχίζει να ανακάμπτει. Ωστόσο, ο λαός συνέχισε να δαπανά το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα κι αυτό πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για τα μέλη του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ Π. Καρβουνόπουλος www.militaire.gr