Ο Μαδούρο εξαφάνισε σχεδόν το μισό χρυσό της Βενεζουέλας

Κόσμος Κυρίως θέματα

Συνολικά η κυβέρνηση πούλησε 73 τόνους χρυσού σε δύο εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία
Ο Νικολά Μαδούρο πούλησε παραπάνω από το 40% των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας πέρυσι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να αποπληρώσει εκατομμύρια ομολογιούχους, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Συνολικά η κυβέρνηση πούλησε 73 τόνους χρυσού σε δύο εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία, όπως ανέφερε ο συνταγματικός νομοθέτης της αντιπολίτευσης Carlos Paparoni.

Αυτό στράγγιξε τα αποθέματα χρυσού, αντλώντας 110 τόνους στο τέλος του 2018 από τους συνολικά 184 τόνους, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που διασταύρωσαν τα στοιχεία της αντιπολίτευσης.

Ο Μαδούρο πραγματοποίησε «επιδρομή» στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας στο Καράκας, όπου φυλάσσονταν 2,34 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού (αξίας άνω των 3,1 δισ. δολαρίων στις τρέχουσες τιμές), καθώς το δημόσιο χρέος συσσωρευόταν και οι επιλογές χρηματοδότησης στέρεψαν αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο σοσιαλιστικό καθεστώς.

Εν μέσω διεθνούς πίεσης προκειμένου να πειστεί ο αυταρχικός ηγέτης να εκχωρήσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση, η αντιπολίτευση προσπαθεί να μπλοκάρει περαιτέρω πωλήσεις χρυσού έτσι ώστε να αποφευχθεί η λεηλασία της χώρας κατά τις τελευταίες ημέρες του Μαδούρο στην εξουσία.

Σχεδόν 24 τόνοι χρυσού πωλήθηκαν στην τουρκική Sardes Kiymetli Madenler SA στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Paparoni. Η εταιρεία έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να εισηχθεί στο χρηματιστήριο μεταλλευμάτων Borsa Istanbul Precious Metals στις 26 Δεκεμβρίου 2017, λίγες μόλις ημέρες αφότου υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με έγγραφα που κατέχει το Bloomberg. Η τουρκική εταιρεία αρνείται να σχολιάσει.

Γύρω στους 27,3 τόνους στάλθηκαν στη Noor Capital των ΗΑΕ, ενώ ο υπόλοιπος χρυσός ταξίδεψε στη Goetz Gold , επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τηλεφωνήματα από το Bloomberg στις εν λόγω εταιρείες για κάποιο σχόλιο δεν απαντήθηκαν.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δείτε επίσης:
Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Την ώρα κατά την οποία στη Λευκωσία αναζητούν το χαμένο πρακτικό της
Μπορεί ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2016 να μην τα κατάφερε να συγκεντρώσει την αναγκαία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε από τη Βαρσοβία ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν
Παναγιώτα Καρλατήρα Αλλοι 40 βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην περίφημη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι
Μια στρατηγική και θεσμική θεώρηση* By Γεώργιος Κουμουτσάκος Περίληψη: Η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες θυσίες