Οι ΗΠΑ αγόρασαν όλη τη ρεμδεσιβίρη στον πλανήτη! Δεν υπάρχει φάρμακο για 3 μήνες για άλλη χώρα

Κόσμος Κυρίως θέματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι Αμερικανοί αγόρασαν όλο το υπάρχον στοκ στο σκεύασμα ρεμδεσιβίρη, χωρίς να αφήσουν ούτε ένα χάπι ή εισπνεόμενο για τον υπόλοιποι κόσμο.

Η αμερικανική ενέργεια -γράφει η εφημερίδα- εξόργισε επιστήμονες και πολιτικούς και αναρωτιώνται όλοι τι θα γίνει σε περίπτωση που βρεθεί και εμβόλιο. Η κυβέρνηση Τραμπ με αυτή της την ενέργεια δείχνει τι θα κάνει και στην περίπτωση αποτελεσματικού εμβολίου -θα διασφαλίσει πρώτα τον πληθυσμό της αδιαφορώντας πλήρως για όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Από το Πανεπιστήμιο του Λϊβερπουλ σχολίασαν:

“Οι ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στην παγκόσμια παραγωγή ρεμδεσιβίρης (ενός σκευάσματος που πρόσφατα προκρίθηκε ως σχετικά αποτελεσματικό για τη νόσο) και δεν απόμεινε τίποτα για την Ευρώπη”

Το σκεύασμα παρασκευάζεται από την εταιρεία Gilead και αποδείχθηκε ότι βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν ταχύτερα από άλλα διαθέσιμα φάρμακα, χωρίς βέβαια και αυτό να θεωρείται σωτήριο. Είναι όμως το μόνο που φαίνεται σημαντικά αποτελεσματικό Οι πρώτες 140.000 δόσεις που παρήχθησαν διοχετεύθηκαν διεθνώς για κλινικές δοκιμές και το στοκ εξαντλήθηκε. Τώρα οι Αμερικανοί αγόρασαν 500.000 δόσεις, αριθμός που μεταφράζεται στο 100% της παραγωγής της Gilead για Ιούλιο, και στο 90% της παραγωγής για Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Οι Αμερικανοί προπλήρωσαν
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι “ο Πρόεδρος Τραμπ έκλεισε μια θαυμάσια συμφωνία για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες θα έχουν το φάρμακο και θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν αυτή την εγκεκριμένη για τη συγκεκριμένη νόσο θεραπεία”

Το σκεύασμα είχε παρασκευασθεί αρχικά για τη θεραπεία του ιού Εμπολα, επειδή αρχικά έδειχνε αποτελεσματικό, αλλά τελικά απέτυχε και αποσύρθηκε από την αγορά. Παραμένει όμως πατέντα της Gilead, που σημαίνει ότι καμία άλλη εταιρεία σε άλλες χώρες δεν μπορεί να το παρασκευάσει. Το κόστος υπολογίζεται στα 3.200 δολάρια ανά θεραπεία -για έξι δόσεις.

Η ανακοίνωση για την αγορά έγινε όταν οι επικεφαλής επιδημιολόγοι των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με 100.000 νέα κρούσματα την ήμερα, ρυθμός συναγερμού και πανικού.

Το εμβόλιο
Τον Μάιο η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα ήταν η πρώτη χώρα που θα λάβαινε το εμβόλιο για την Covid αν το πειραματικό της εμβόλιο αποδεικνυόταν αποτελεσματικό και ο διευθύνων σύμβουλός της νομιμοποίησε το “πάρτα όλα” ως εξής:
“Είναι δικαίωμά τους να προπαραγγείλουν το εμβόλιο γιατί επένδυσαν τα περισσότερα χρήματα αναλαμβάνοντας το ρίσκο να έχουν ρίξει λεφτά σε ένα πιθανώς αποτυχημένο εμβόλιο. Και μας είπαν οι Αμερικανοί, αφού ρισκάρουμε τα λεφτά μας για να πειραματίζεστε, προσδοκούμε βεβαίως να πάρουμε τις δόσεις του εμβολίου πρώτοι”

Με παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης, μετά η Sanofi άρχισε “να τα μασάει”

Ο Καναδός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα έχει συνέπειες η πολιτική των ΗΠΑ να “ρίχνει” τους συμμάχους τους και να πλειοδοτεί σε έναν άτυπο πλειστηριασμό. Οι ΗΠΑ φρέναραν παράλληλα και την εξαγωγή άλλων σκευασμάτων που έχουν την παραγωγή τους και δεν τα εξάγουν.

Οι Βρετανοί ωρύονται ότι ακόμα κι αν κάτι γίνει με το εμβόλιο, με τη ρεμδεσιβίρη βρίσκονται τελευταίοι στην ουρά.

Και οι ειδικοί στη Βρετανία επικρίνουν την κυβέρνηση πως, ενώ το σκεύασμα δοκιμαζόταν με σχετικώς καλά αποτελέσματα εδώ και πέντε ολόκληρους μήνες, δεν έγινε καμιά κίνηση για τη διασφάλιση επαρκών δόσεων για τη χώρα. Το φάρμακο έδειξε να μειώνει το χρόνο της νόσησης και να συμβάλει στην ταχύτερη ανάρρωση και ίσως βοηθά στην επιβίωση των βαριά ασθενών, κάτι που πάντως δεν έχει αποδειχθεί στις κλινικές έρευνες. Στους βαριά ασθενείς φαίνεται πως βοηθά ένα άλλο σκεύασμα, το κορτικοειδές δεξαμεθαζόνη. Όμως σε αυτό κανείς δεν πήγε να αγοράσει όλο το στοκ, επειδή είναι παλιό σκεύασμα και φθηνό και υπάρχει παντού εδώ και 60 χρόνια -είναι πόντου διαθέσιμο.
Η λύση έγκειται στο νόμο για υπέρβαση της πατέντας σε περιόδους κρίσης, και να αγοραστεί σκεύασμα σαν της Gilead από την Ινδία ή το Μπανγκλαντές όπου η πατέντα της αμερικανικής εταιρείας δεν αναγνωρίζεται.
Οι Βρετανοί κατά κανόνα σέβονταν το δικαίωμα των εταιρειών να έχουν το μονοπώλιο της πατέντας τους για 20 χρόνια, ώστε να κάνουν απόσβεση στο κόστος των ερευνών τους, ενώ -ευτυχώς- άλλες χώρες όχι

ΠΗΓΗ slpres