Όλοι εναντίον Ορμπάν στο Ευρωκοινοβούλιο – Υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας και η ΝΔ

Κόσμος Κυρίως θέματα

Απομονωμένος από το μεγαλύτερο μέρος του Ευρωκοινοβουλίου, αναμένεται να βρεθεί κατά τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία μπορεί να στερήσει ακόμα και το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Ορμπάν και κατά συνέπεια η Ουγγαρία βρίσκεται ενώπιον της διαδικασίας που προβλέπει την ενεργοποίηση του Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ε.Ε.

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι ένα κράτος μπορεί να αποτελεί «απειλή κατά των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε., οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει και στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ενεργοποίηση του άρθρου 7 στο Κοινοβούλιο γίνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων Ευρωβουλευτών και μέχρι τώρα την πρόταση έχουν εγκρίνουν, τα κόμματα των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες ενώ κατά τη χθεσινή θυελλώδη συνδρίεαση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Βίκτο Ορμπάν όχι μόνο δεν κατόρθωσε να κερδίσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και ο ίδιος αλλά προκάλεσε και την οργή των στελεχών του.

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη στάση που θα τηρήσουν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. δηλώνοντας μέσω twitter και μάλιστα στα αγγλικά, την απόφαση να υπερψηφιστεί το Άρθρο 7, που κινεί τις διαδικασίες για την παραπομπή της χώρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της έκθεσης Σαργκεντίνι, καλώντας το Συμβούλιο να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας» προσθέτοντας με έμφαση ότι «δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές».

Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνει απάντηση εμμέσως πλην σαφώς και όσους «καλοθελητές» επιχείρησαν να ταυτίσουν τη ΝΔ με τις ακραίες μεθόδους που υιοθετεί ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε τους τελευταίους μήνες που στις συνόδους τους Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Όρμπαν και Μητσοτάκης έχουν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό.

Σημειώνεται ότι όλο και περισσότερα μέλη του ΕΛΚ παίρνουν αποστάσεις, με πιο ξεκάθαρη την τοποθέτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, είπε ότι κάλεσε τους ευρωβουλευτές του κόμματός του (ÖVP) να ψηφίσουν υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ένα από «τα κακά παιδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορείται για χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, περιορισμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, κατάργηση θεσμικών αντίβαρων ελέγχου στην Κυβέρνηση του και συστηματικές επιθέσεις σε ΜΚΟ και οργανισμούς που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες. Στο στόχαστρο του Όρμπαν με βρίσκεται άλλωστε το Ίδρυμα Τζόρτζ Σόρος. Σημειώνεται ότι ο Σόρος θεωρείται από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας εδώ και αρκετά και χρόνια, ως ο νούμερο ένα εθνικός κίνδυνος λόγω της προσπάθειας του να προστατεύσει πρόσφυγες που έρχονται στην χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν αποφάσισε το 2017 να κινήσει παρόμοιες διαδικασίες κατά της Πολωνίας. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στο Ευρωκοινοβούλιο συζητείται η ενεργοποίηση του Άρθρου 7.

ΠΗΓΗ www.liberal.gr