Σερβία: Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν να παραιτηθεί ο πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς

Κόσμος Κυρίως θέματα

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία και τη συγκέντρωση που έγινε χθες στο Βελιγράδι εναντίον του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για όγδοο συνεχόμενο Σάββατο.

Ο Ζόραν Ιβόσεβιτς, πρώην μέλος του ανώτατου δικαστηρίου της Σερβίας και εκ των κεντρικών ομιλητών, έκρινε ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς «πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του, ώστε η Σερβία να μπορέσει να γίνει ξανά μια χώρα όπου θα τηρείται το Σύνταγμα».

Ο Ιβόσεβιτς κατηγόρησε τον Βούτσιτς ότι καταπατά τη διάκριση των εξουσιών και αποφασίζει με αυταρχικό τρόπο ποιος είναι ένοχος και ποιος όχι.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου, πριν συγκεντρωθούν μπροστά στην έδρα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTS και της κυβέρνησης.

Τις διαδηλώσεις, που άρχισαν με αφορμή μια επίθεση που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο εναντίον ενός αριστερού πολιτικού, υποστηρίζει μια ευρεία συμμαχία αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Η κινητοποίηση έχει σκοπό να καταγγελθεί το κλίμα μίσους και βίας που η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως δημιούργησαν και τροφοδοτούν ο Βούτσιτς και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του με τις συνεχείς επιθέσεις τους εναντίον πολλών διαφωνούντων και δημοσιογράφων. Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις αξιώνουν την παραίτηση του προέδρου και να τερματιστεί ο ασφυκτικός έλεγχος του Βούτσιτς – άλλοτε υπερεθνικιστή δεξιού πολιτικού ο οποίος τα τελευταία χρόνια μεταμορφώθηκε σε κεντρώο και φιλοευρωπαίο – στα ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ