Τοπίο στην οµίχλη οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Κόσμος Κυρίως θέματα

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Η ακραία επικοινωνιακή αντίστιξη ως προς την προοπτική των διµερών σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ καλά κρατεί
Από τη µια πλευρά η αναφορά αµερικανικού τηλεοπτικού δικτύου σε τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την Τουρκία για ακύρωση της αγοράς των S-400 µέχρι τις 5 Ιουνίου, η οποία, αν επιβεβαιωθεί, οδηγεί σε ρήξη µεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον µε απρόβλεπτες παρενέργειες. Από την άλλη η δήλωση ανώνυµου Τούρκου κυβερνητικού αξιωµατούχου ότι είναι πιθανή µια συνάντηση Τραµπ – Ερντογάν είτε στην Τουρκία είτε στο περιθώριο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της Οµάδας των G-20 στην Ιαπωνία.

Ενα είναι βέβαιο, ότι η παρατεταµένη διαπραγµάτευση ΗΠΑ – Τουρκίας συνεχίζεται και κορυφώνεται µε την αµερικανική διαρροή περί τελεσιγράφου να αυξάνει την αβεβαιότητα για την οικονοµική σταθερότητα της χώρας και τις δηλώσεις περί πιθανής συνάντησης Τραµπ-Ερντογάν να επιδιώκουν ακριβώς το αντίθετο, τη διαβεβαίωση δηλαδή ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ατυχήµατος. Να θυµίσουµε ότι η Αγκυρα έθεσε το θέµα της συνάντησης Τραµπ-Ερντογάν τον προηγούµενο µήνα στη συνάντηση των προεδρικών γαµπρών Κουσνέρ-Μπαϊράκ στην Ουάσιγκτον.

Τούτων λεχθέντων ένα είναι ξεκάθαρο, ότι η σηµερινή αβεβαιότητα για την προοπτική των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας δεν µπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον και ούτε η ζητούµενη συµβιβαστική φόρµουλα µπορεί να υποκαθίσταται από επικοινωνιακούς χειρισµούς. Αλλωστε η προσωπική διπλωµατία Τραµπ δεν έχει ακόµη οδηγήσει σε ουσιαστικά βήµατα προόδου στη διαπραγµάτευση µε τη Βόρεια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, υπάρχει και το προηγούµενο της αιφνιδιαστικής δήλωσης Τραµπ στα τέλη του περασµένου ∆εκεµβρίου, έπειτα από τηλεφωνική συνοµιλία µε τον Ερντογάν, για άµεση αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάµεων των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, µια απόφαση που γρήγορα ακυρώθηκε λόγω της σθεναρής εναντίωσης του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Πέραν της δηµόσιας ρητορικής και των επικοινωνιακών τεχνασµάτων, καµία από τις δύο πλευρές, ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Αγκυρα, δεν έχει συµφέρον να οδηγήσει τις διµερείς σχέσεις σε µη αντιστρέψιµη ρήξη.

πηγή:Έθνος