Τουρκία: Αδιέξοδο στις γεωτρήσεις… φεύγουν οι εταιρίες “παρίες” λόγω και των κυρώσεων!

Κόσμος Κυρίως θέματα

Η Τουρκία ναι μεν προχωρά σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με τον «Πορθητή», αλλά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που συνεχώς αυξάνονται λόγω της αποχώρησης των σημαντικότερων διεθνών εξειδικευμένων εταιρειών, γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στην κυπριακή εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Φ», τις τελευταίες μέρες αποχώρησε, με επίκληση παράνομης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), και η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την καθαυτό γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες. Λίγες μέρες προηγουμένως αποχώρησε και άλλη ξένη εταιρεία που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο γεωτρύπανο.

Παραμένουν σε συνεργασία με την TPAO και τον «Πορθητή» και στην πραγματοποίηση της γεώτρησης δυτικά της Πάφου δύο ξένες εταιρείες. Πρόκειται για τη Weatherford International, που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.

Επίσης, από τον Νοέμβριο 2013, της έχει τεθεί σειρά περιορισμών και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), για συμβόλαια με Ιράκ, Σουδάν, Συρία κ.τ.λ., για τα οποία η SEC αναφέρει σε δημόσια της ανακοίνωση ότι εξετάζει υποθέσεις διαφθοράς, παραποίησης λογιστικών βιβλίων με σκοπό την απόκρυψη των παράνομων συναλλαγών, για παράνομες πληρωμές κ.τ.λ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, το 2013 είχε επιβάλει πρόστιμο $65 εκατ. στην εν λόγω εταιρεία και αναφέρεται επίσης σε λογαριασμούς στην Αλβανία, για εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκόλα και του Κογκό. Η εταιρεία έχει προηγουμένως υποστεί και ποινές με αποφάσεις δικαστηρίων του Τέξας – το 2002 και το 2011.

Η δεύτερη εταιρεία που παραμένει σε συνεργασία με την ΤΡΑΟ στην παράνομη γεώτρηση είναι εταιρεία που, μέσω θυγατρικής της στην Τουρκία, παρέχει πολύ περιορισμένο μέρος των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη γεώτρηση και κυρίως υποβρύχιες τεχνικές εργασίες. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ηγεσία τής εν λόγω εταιρείας έχει στείλει τις τελευταίες μέρες σειρά μηνυμάτων ότι εξετάζει την αποχώρησή της.

Οι αργοί ρυθμοί και οι αλλεπάλληλες διακοπές γίνονται φανερές και από τους ρυθμούς ανεφοδιασμού – κυρίως με τη λάσπη που αποτελεί το λιπαντικό της γεώτρησης, ενώ αυτό δείχνει και ο ρυθμός μεταφοράς στο γεωτρύπανο του ειδικού τσιμέντου από το λιμάνι Αττάλειας που είναι απαραίτητο σε διάφορα στάδια για τη θωράκιση του πηγαδιού.

ΠΗΓΗ defence point