Αποτελέσματα εκλογών 2019: Νικητές και χαμένοι της εκλογικής μάχης

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Αλυσιδωτή αντίδραση και πολιτικές εξελίξεις έφερε η μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας καθώς η ευρεία διαφορά στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι μετά το τέλος του δεύτερου γύρου θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

«Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών. Δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει συνολικά αυτό το ιστορικό εγχείρημα. Ήδη το κάνει. Το έχετε διαπιστώσει. Όμως, η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στο λαό. Ανήκει σε όλους εσάς. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τον αγώνα, από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Από τη μάχη να υπερασπιστούμε τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. Ήμουν εδώ, είμαι εδώ, θα είμαι εδώ, θα είμαστε εδώ. Θα δώσουμε, λοιπόν, αυτήν τη μάχη, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα. Και στις πιο δύσκολες στιγμές. Αμέσως μετά τονδεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού, λίγο μετά τις 11:00 από την Κουμουνδούρου.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη με την οποία καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι πολίτες απαιτούν πολιτική αλλαγή. Κι αυτή η αλλαγή για την οποία μίλησα καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ήδη ξεκίνησε», υπογράμμισε.

Με πιθανότερη ημερομηνία την 30η Ιουνίου, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, μπαίνουν, πλέον σε μία νέα σκληρή προεκλογική εκστρατεία με διαφορετικά επίδικα. Η Πειραιώς βρίσκεται με το ένα πόδι στην… εξουσία και το διακύβευμα πλέον είναι αν το εκλογικό ποσοστό θα της διασφαλίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου θα επιδιώξουν τη μείωση της διαφοράς και αν είναι δυνατό να ανακάμψουν τη δυναμική της ΝΔ προς την αυτοδυναμία.

Με δεδομένο, πάντως, ότι την επόμενη Κυριακή, οι υποψήφιοι που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια Αττικής είναι πιθανόν να κερδίσουν, το κλίμα που διαμορφώνεται είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στους κερδισμένους των εκλογών συγκαταλέγεται και το ΚΙΝΑΛ που κατάφερε να αντέξει στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει την τρίτη θέση, εκτοπίζοντας τη Χρυσή Αυγή, αλλά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο και να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

ΠΗΓΗ cnn