Αξία πρώτης κατοικίας 100.000 – 120.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ θα καλύπτει ο νέος ν. Κατσέλη

Κυρίως θέματα Οικονομία

της Νένας Μαλλιάρα

Δάνεια μάξιμουμ 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τα σημερινά 16 δισ. ευρώ που βρίσκονται ενταγμένα στον νόμο Κατσέλη, θα χωράει η “ομπρέλα” του νέου νόμου που βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση για να υποβληθεί στους “θεσμούς”.

Όπως διαφαίνεται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών, είναι πολύ πιθανό στο νέο καθεστώς προστασίας να ενταχθούν όχι μόνο δάνεια αμιγώς στεγαστικά, αλλά και δάνεια επαγγελματικά στα οποία έχει μπει ως εξασφάλιση η πρώτη κατοικία.

Η αξία, πάντως, της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται με τον νέο νόμο, δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ, αφού στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών το συζητούμενο εύρος προστασίας έχει υποχωρήσει στις 100.000 – 120.000 ευρώ (από 280.000 που φτάνει σήμερα το όριο προστασίας για ζευγάρι με τρία παιδιά, με εκκίνηση τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο).

Με στόχο την ψήφιση του νέου νόμου Κατσέλη πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, κυβέρνηση και τράπεζες συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών και την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Η χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να μην έβγαλε “λευκό καπνό”, κινήθηκε όμως σε κλίμα συνεννόησης για το ότι το νέο καθεστώς προστασίας του ν. Κατσέλη θα πρέπει να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες, να είναι κοινά επωφελές και να προστατεύει την πρώτη κατοικία. Όπως διαφαίνεται, το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση που δεν θα αντιστρέψει το καλό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές με το πενταετές ομόλογο.

Το κοινό αυτό ζητούμενο προεξοφλεί την δικαιοσύνη και αυστηρότητα που θα διέπουν τη δομή του νέου νόμου Κατσέλη, ο οποίος θα έχει ισχυρά φίλτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με σημαντική μείωση των ορίων προστασίας που παρέχει σήμερα η “ομπρέλα” του νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε ένα εύρος προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 100.000 – 120.000 ευρώ (όπως έγραφε το Capital.gr, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν το 80% των δανειοληπτών του ν. Κατσέλη υπάγονται στην κατηγορία αξίας πρώτης κατοικίας έως 100.000 ευρώ) και σε ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ ως κριτήρια υπαγωγής στον νόμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από την συνολική “δεξαμενή” των δανείων του νόμου Κατσέλη που ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και τράπεζες συμφωνούν στο ότι αυτά που είναι επιλέξιμα για το διάδοχο καθεστώς προστασίας δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Ένα σημείο, πάντως, που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση στον νέο νόμο – αυτό της υπαγωγής και επαγγελματικών δανείων -, έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επαγγελματικά δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία κινούνται στα 2,6 – 2,7 δισ. ευρώ (τα δάνεια αυτά είναι εντός της “δεξαμενής” των 16 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι οι τράπεζες αποδέχονταν να ενταχθούν στον νέο νόμο στεγαστικά δάνεια που είχαν λάβει επιχειρηματίες, αλλά όχι επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Για τη συνέχεια πατήσετε τον σύνδεσμο capital