Διαταγή για 249 συλλήψεις υπαλλήλων στο Τουρκικό ΥΠΕΞ

Κόσμος Κυρίως θέματα

Πογκρόμ στο Τουρκικό ΥΠΕΞ – Διαταγή για 249 συλλήψεις υπαλλήλων «πιστών» στον Γκιουλέν

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 249 υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών. Θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ως γνωστόν αυτός κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 οι αρχές πραγματοποιούν συχνά επιχειρήσεις εναντίον των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο ιμάμης έχει καταφύγει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, ενώ αρνείται τις κατηγορίες.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι διέταξε τη σύλληψη 249 υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έπειτα από έρευνες. Σ’ αυτές «διαπιστώθηκε ότι είχαν προβεί σε παρατυπίες σε παλαιότερες εισαγωγικές εξετάσεις στο υπουργείο», μετέδωσε το δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 78 ύποπτοι έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε 43 επαρχίες και η αστυνομία αναζητεί τους υπόλοιπους.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους. Περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι του στρατού και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις επιχειρήσεις αυτές. Υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το πραξικόπημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διατείνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα εξαιτίας της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα.

ΠΗΓΗ on alert