Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Συζητήσαμε για καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου

Κυρίως θέματα Πολιτική

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ- συζητήσεις για ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη.
Κώστας Μαυραγάνης
ΠΗΓΗ HuffPost Greece

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «αντίβαρου» στην παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με την λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών φαίνεται να διερευνά η ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να δηλώνει στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιβύη και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων – του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, όπως τόνισε- Αγκίλα Σάλεχ, πως συζητήθηκε ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. Συμφωνήσαμε με τον Αγκίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα» τόνισε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, συζητήθηκε επίσης το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη: «Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης».