Εξηγήσεις από Τσακαλώτο για συντάξεις και παροχές περιμένουν οι θεσμοί- Διαφωνούν και μεταξύ τους

Κυρίως θέματα Οικονομία

Της Δήμητρας Καδδά

Την ελληνική θέση για την μη περικοπή των συντάξεων περιμένουν σήμερα οι δανειστές στην πρώτη συνάντηση “κορυφής” που γίνεται σε… νέα έδρα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό φάνηκε από τις χθεσινές επαφές που είχαν οι θεσμοί με εκπροσώπους των κομμάτων κατά τις οποίες απέφυγαν μεν να πάρουν σαφή θέση, αλλά φάνηκαν και οι διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, όχι μόνο στο θέμα των συντάξεων αλλά και σε άλλα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά πεδία.

Διαφωνίες όμως “ακούστηκαν” και σε πολιτικό επίπεδο. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τοποθετήθηκε χθες για το θέμα σε συνέντευξή του στο Capital.gr, δηλώνοντας ότι οι συντάξεις έχουν ψηφιστεί από τη βουλή και είναι μέρος της συμφωνίας για το χρέος (δηλαδή επηρεάζουν την βιωσιμότητά του).

Για καθαρή μη εφαρμογή του μέτρου αν τα δημοσιονομικά στοιχεία δείξουν ότι δεν χρειάζεται, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός.

Πάντως, στις συζητήσεις που έγιναν χθες μεταξύ των επικεφαλής και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, φορέων και τραπεζιτών, πέρα από τις “εσωτερικές” διαφωνίες που επιχειρείται να λειανθούν, προέκυψε και ένα άλλο θέμα: ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη καταθέσει επίσημη πρόταση για το θέμα των συντάξεων. Κατέστη σαφές ότι την περιμένουν οι θεσμοί προκειμένου να την αξιολογήσουν, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται να ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup πολύ αργότερα….

Η ελληνική πλευρά αναμένεται σήμερα να δώσει εξηγήσεις και για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, αλλά και για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων φέτος, ούτως ώστε να αποφανθούν οι δανειστές αν εκπληρώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα, αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και πόσος είναι αυτός. Θα πρέπει να δώσει και “εξηγήσεις” για το δημοσιονομικό κόστος κάθε ενός από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2019 ώστε να κοστολογηθούν.

Οι επαφές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση “κορυφής” μεταξύ των επικεφαλής των Θεσμών και του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πλέον ο τόπος επαφών θα είναι το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν μόνο ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Έχει σχεδιαστεί να γίνουν μία συνάντηση σήμερα και μία την Παρασκευή (τελευταία μέρα επαφών στην Αθήνα). Αν χρειαστεί δεν αποκλείεται να γίνει άλλη μία συνάντηση αύριο.

Πέρα από τα δημοσιονομικά ζητήματα θα τεθεί επί τάπητος και η πορεία μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προαπαιτούμενα.

Μεταξύ αυτών είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η μείωση των κόκκινων δανείων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις, η αγορά ενέργειας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και πολλά άλλα πεδία, τα οποία παράλληλα συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο.

Συνάντηση έχει οριστεί μεταξύ των επικεφαλής και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ενώ σχεδιάζονται επαφές και με τις τράπεζες.

ΠΗΓΗ http://www.capital.gr