Η Άγκυρα επικήρυξε με 5,6 εκατ. ευρώ τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς!

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Νάρκες στην έκβαση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία έβαλε σήμερα η γειτονική χώρα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα, επικηρύσσοντας τους «8» Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και έχουν πλέον πάρει πολιτικό άσυλο. Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu παρουσιάζοντας τη λίστα με τους επικηρυγμένους και τα ποσά της επικήρυξης που έχει καθορίσει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι «8» έχουν επικηρυχθεί με 700.000 ευρώ ο καθένας, δηλαδή συνολικά με 5,6 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατών που καταζητούνται, καθώς η Άγκυρα τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης FETÖ του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι φωτογραφίες τους και τα στοιχεία τους έχουν αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που αφορά τους καταζητούμενους για θέματα τρομοκρατίας

Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι πολύ πιθανό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει το θέμα δημόσια και με την απαίτηση η Ελλάδα να εκδώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς, κάτι που έκανε και πριν από ένα χρόνο όταν ήρθε στην Αθήνα, καταστρέφοντας ουσιαστικά την επίσημη επίσκεψή του.

Η κίνηση είναι προφανές πως ήταν προσχεδιασμένη αφού ήδη από χθες ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet ανέφερε πως «Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα μιλήσουν επίσης για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αντιστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει».

Η αντίδραση της ΝΔ
«Μετά το μπαράζ των χθεσινών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και τις άκρως προβληματικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, η Άγκυρα πριν λίγο προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση που υπονομεύει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας την είδηση για την επικήρυξη των Τούρκων στρατιωτικών.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ανέφερε ότι η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις τής ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει άσυλο. «Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη», συμπλήρωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος