Κερέ: Οι αγορές θα είναι πιο δύσκολες για την Ελλάδα από τους Θεσμούς

Κυρίως θέματα Οικονομία

Ο “διάλογος” της Ελλάδας με τις αγορές και τους επενδυτές δεν θα είναι πιο εύκολος από αυτόν με τους Θεσμούς, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Στην πρώτη τοποθέτηση στελέχους της ΕΚΤ μετά τη λήξη του μνημονίου, ο Κερέ τονίζει ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η αποφυγή των υπαναχωρήσεων είναι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, λέει ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάστασή του μεσοπρόθεσμα, αλλά παραμένουν κίνδυνοι μακροπρόθεσμα.

Ακόμη, θέτει θέμα βελτίωσης της διακυβέρνησης των τραπεζών καλώντας την κυβέρνηση να απόσχει από πρακτικές επηρεασμού των πιστωτικών τους αποφάσεων, ενώ σημειώνει ότι παρά την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης, η ποιότητα κεφαλαίων τους είναι χαμηλή εξαιτίας των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Για το ζήτημα της μείωσης ή μη των συντάξεων, ο Κερέ τονίζει ότι για την ΕΚΤ πρωταρχική σημασία έχει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη και κάνει ειδική αναφορά στην άμεση φορολογία.

Ξεχωριστά εκφράζει την εκτίμησή του για τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Λουκά Παπαδήμο επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της. Ο Κερέ συμφωνεί ότι μια πιστωτική γραμμή προληπτικού χαρακτήρα θα είχε συμβάλει στην αντιμετώπιση των δευτερογενών επιδράσεων από τις διεθνείς αγορές και στην ενίσχυση της ελληνικής αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου. Θα ήταν ένα λιγότερο επικίνδυνο μονοπάτι από χρηματοπιστωτική άποψη, λέει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ http://www.capital.gr