Ο Τσίπρας στην Τουρκία με ευρεία ατζέντα

Ελλάδα Κυρίως θέματα

Aνδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη DW

Στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα-Ερντογάν αναμένεται να βρεθεί από αύριο το Κυπριακό, το θέμα των υδρογονανθράκων, το προσφυγικό, η υπόθεση των 8 και άλλα διμερή θέματα, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό με το θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, η επανέναρξη της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μετά την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν κρατηθεί στην Αδριανούπολη αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άγκυρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά η τουρκική πλευρά θα θέσει και πάλι το θέμα των 8 όσο κι αν αυτό θεωρείται λήξαν για την ελληνική δικαιοσύνη. Πόσο μάλλον όταν μόλις λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης, το τουρκικό δικαστήριο στην δίκη των συνολικά 19 κατηγορούμενων στην υπόθεση που εμπλέκονται και οι εν λόγω 8, καταδίκασε 6 από αυτούς σε ισόβια κάθειρξη. Όσο για τους 8 που διέφυγαν στην Ελλάδα αποφάσισε να χωρίσει τις περιπτώσεις τους από τον φάκελο της δίκης.

Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Οι προσδοκίες στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης δεν είναι υψηλές εν όψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία στο τέλος Μαρτίου και της ρητορικής που υπαγορεύει η συνεργασία του κόμματος του Ερντογάν με το κόμμα των εθνικιστών γι’ αυτές τις εκλογές. Στη συνάντηση που θα γίνει αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα θα βρεθούν στο τραπέζι των επαφών φυσικά και τα μειονοτικά θέματα. Ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί την Τετάρτη στην Θεολογική στη Χάλκη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή από το 1933. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί θα μεταβεί και ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, καθώς όπως είναι γνωστό εκκρεμεί η διευθέτηση του θέματος της συμφωνίας για την εκκλησιαστική περιουσία και τους μισθούς των κληρικών. Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με παράγοντες της ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε επίσης:
Την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων,
«ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ετοιμάζουν μετά τις ευρεκλογές και τις εθνικές εκλογές νέο σκληρότερο οικονομικοινωνικό και
«Όταν ένα πρόσωπο όπως ο Πετσίτης, ανύπαρκτων προσόντων, βρίσκεται με εκτιναγμένα τα εισοδήματά του εις
Σταύρος Λυγερός Παραδοσιακά η Άγκυρα στις παραμονές σημαντικών ελληνοτουρκικών επαφών κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Είναι
«Έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον ειλικρινή διάλογο που ανοίξαμε τον Δεκέμβριο 2017 και να
Με πρώτο θέμα την ειρήνη στο Αιγαίο και την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλούν οι