Παραδέχεται την ήττα ο Τσίπρας και ψάχνει τρόπο να διασωθεί

Κυρίως θέματα Πολιτική

Οι μετρήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνουν πλέον περιθώρια αισιοδοξίας για αναστροφή της κατάστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Kερδίζει έδαφος ολοένα περισσότερο το σενάριο της διεξαγωγής τετραπλών εκλογών τον Μάιο

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Με τον Μάιο να αποτελεί την επικρατέστερη, έως βέβαιη, επιλογή για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, όπως εγκαίρως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», τα κομματικά επιτελεία αρχίζουν να καταστρώνουν την τακτική με την οποία θα βαδίσουν το προσεχές τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται υπόψη όλα τα σενάρια, αλλά επί της ουσίας ο μόνος «αιφνιδιασμός» που θα μπορούσε να προκύψει πλέον αφορά την καθυστέρηση και όχι την επίσπευση των εξελίξεων.

Οσο κυλούν οι εβδομάδες τόσο κερδίζει έδαφος στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη για κάλπες ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι δημοσκοπικές τάσεις, ακόμη και στις εσωτερικές μετρήσεις που φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για μεγάλο κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ., και πάντως σε βαθμό που να προοιωνίζονται «ντέρμπι» μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο,τι κι αν λέγεται για λόγους τακτικής δημοσίως, η ήττα θεωρείται δεδομένη και το «θαύμα», που θα μπορούσε να την αποτρέψει, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Βεβαίως, ο βομβαρδισμός «θετικών μέτρων» αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, οπότε εκτιμάται ότι -ύστερα και από την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το βράδυ της Παρασκευής από την ελληνική Βουλή- θα έχει κλείσει αυτός ο κύκλος των εθνικών θεμάτων, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για πρωτοβουλίες στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, όμως, φαίνεται ότι έχει επηρεάσει καθοριστικά τους συσχετισμούς στο εκλογικό σώμα. Ιδιαίτερο ρόλο έχουν παίξει οι χειρισμοί των τελευταίων εβδομάδων για την κάλυψη των «κενών» στην πλειοψηφία, ύστερα από τη ρήξη με τον Π. Καμμένο και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Η αίσθηση της συναλλαγής, έστω σε πολιτική βάση, προκειμένου να βρεθούν οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές για να συμπληρωθεί το «151» έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης και δεν έχει αφήσει ούτε ίχνος πλέον από το «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο επικαλούνταν ανέκαθεν τα στελέχη της ως ειδοποιό διαφορά της Αριστεράς.

Η εντελώς ανορθόδοξη μέθοδος της επιστολής, με την οποία συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένοντας ταυτόχρονα ανεξάρτητοι ή βουλευτές… άλλου κόμματος, και δη των ΑΝ.ΕΛ., έδωσε μάλιστα και μια ιλαρή διάσταση στο όλο σκηνικό, που δρα απαγορευτικά στην προσπάθεια εκλογικής ανάκαμψης του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις του Π. Καμμένου λόγω της «διάλυσης» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., καθώς και οι αλληλοκαταγγελίες με τον Ν. Νικολόπουλο κάνουν ακόμη πιο τοξική την ατμόσφαιρα και οδηγούν σε μεγαλύτερη καταβαράθρωση. Μάλιστα, όσα ακούστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το πόσο βαραίνει το κλίμα, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, για τις σχέσεις των κ. Καμμένου και Τσίπρα.

Για τη συνέχεια πατήσετε τον σύνδεσμοdimokratianews