Ποια Κίνα, ποια Κούβα και ποια Ρωσία; Η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη προς την Ιταλία

Κόσμος Κυρίως θέματα

Η αντίληψη πως η Κίνα και η Ρωσία σταθήκαν στο πλευρό της Ιταλίας, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση της γύρισε την πλάτη, είναι μια θεωρία που έχει ριζώσει για τα καλά στο συλλογικό υποσυνείδητο. Στα μέσα δικτύωσης κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με Κουβανούς γιατρούς (;), να μπαίνουν στην Ιταλία με τη σημαία της χώρας τους μπροστά. Σαν όλοι να έχουν εγκαταλείψει την Ιταλία, και άσχετες χώρες, όλως τυχαίως, να τρέχουν να στηρίξουν. Στην πράξη όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Είναι αλήθεια πως η Ιταλία βιώνει σκηνές αποκάλυψης, έχοντας ξεπεράσει τους 12.000 από την πανδημία COVID-19 και το υγειονομικό της σύστημα να έχει πρακτικά καταρρεύσει.

Η Κίνα και η Ρωσία ήταν πράγματι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια. Η Κίνα έχει αποστείλει ιατρικές προμήθειες και λίγους γιατρούς. Στις 12 Μαρτίου, 31 τόνοι εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 40 αναπνευστήρων. Κατόπιν, 30 ακόμη αναπνευστήρες στις 25 Μαρτίου. Πρακτικά, μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό δεδομένης της κατάστασης στην Ιταλία και των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στις ΜΕΘ και χρειάζονται διασωλήνωση.

Η Ρωσία απέστειλε εξοπλισμό για βακτηριολογική απολύμανση και κινητό εργαστήριο για χημική-βιολογική αποστείρωση, και όχι αναπνευστήρες και εξοπλισμό ατομικής προστασίας που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα οι Ιταλοί. Έστειλε επίσης 100 στρατιωτικούς και όχι πολίτες γιατρούς, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση βιολογικών, χημικών και ραδιενεργών απειλών, μετά από συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε το περασμένο Σάββατο.

Ναι, αλλά τι έκανε η ΕΕ για την Ιταλία;

Οι χώρες εταίροι της Ιταλίας φαίνεται πως τελικά έστειλαν -με καθυστέρηση είναι η αλήθεια- περισσότερη βοήθεια, απ’ ότι αρχικά είχε ειπωθεί. Γαλλία και Γερμανία έστειλαν συνολικά περισσότερες μάσκες απ’ ότι η Κίνα. Η Γερμανία θα αποστείλει ακόμη ένα εκατομμύριο μάσκες. Η Γαλλία, ένα εκατομμύριο μάσκες και 200.000 προστατευτικές στολές. Η Αυστρία στέλνει 1,6 εκατομμύρια μάσκες. Η Γερμανία νοσηλεύει ασθενείς από βόρεια Ιταλία και Γαλλία. Οι τελευταίες έχουν Συστήματα Υγείας που σχεδόν καταρρέουν από το βάρος των περιστατικών.

Στη λίστα θα πρέπει να συμπεριληφθεί η Τσεχία με δέκα χιλιάδες προστατευτικές στολές και η Πολωνία που έστειλε 12 γιατρούς. Επιπλέον μέτρα περιλαμβάνουν την έγκριση κονδυλίου ύψους πενήντα εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για την παραγωγή υγειονομικού υλικού.

Οι αποστολές ιατρικών προμηθειών από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά και τη Δύση γενικότερα σε Ευρωπαίους εταίρους δεν έχουν προσελκύσει την προσοχή του κοινού, σε σχέση με τη δημοσιότητα της βοήθειας από Κίνα και Ρωσία, που όλως τυχαίως τυγχάνουν “τυχαίας” κάλυψης από κάποια “άγνωστα” sites, ενώ κυκλοφορούν πολύ εύκολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Tο Reuters επικαλείται τον Αλεξάντερ Μπάουνοφ, του Moscow Carnegie Center, ο οποίος σημείωσε πως η Κίνα και η Κούβα στέλνουν επίσης ιατρική βοήθεια στην Ιταλία. “Για χώρες που θα ήθελαν να δουν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων να αναθεωρείται προς όφελός τους, η πανδημία είναι μια ευκαιρία”.

Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, η αρωγή της Κίνας και της Ρωσίας προς την Ιταλία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια απόκτησης γεωπολιτικών ερεισμάτων και δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων στην κοινή γνώμη για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που παρά τις αγκυλώσεις του, προσφέρει πλέον ουσιαστική βοήθεια. Η ευρωπαϊκή βοήθεια, από χώρες που ήδη πλήττονται από τον κορωνοϊό, έχουν τεράστια αξία. Σημειώνεται πως τα κινεζικής κατασκευής τεστ για τον ιό έχουν αποδειχτεί ότι έχουν μέχρι και 80% σφάλμα (!!!), ενώ εκατομμύρια μάσκες που στάλθηκαν στην Ολλανδία δεν έχουν καμία ιατρική αξία.

ΠΗΓΗ ptisi diastima