ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κυρ. Μητσοτάκης: Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων – Όχι στον διχασμό

Κυρίως θέματα Πολιτική

Όχι στη διχαστική λογική της συγκυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στο πλαίσιο της συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς τη λογική του «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε».

Ασκώντας σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή της πόλωσης και του διχασμού που από την αρχή εφαρμόζει, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως κατανοεί ότι πλέον αυτή η τακτική λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις λόγω της επερχόμενης ήττας, εν τούτοις σημείωσε πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι πλήττει ευθέως τη χώρα και διαρρηγνύει το κοινωνικό συμβόλαιο κράτους πολιτών.

«Ο διχασμός είναι μεγάλο δηλητήριο» σημείωσε και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ για το φαινόμενο της στοχοποίησης όλων όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση. «Στοχοποιούν όσους τους επικρίνουν όχι διότι καταθέτουν διαφορετικές απόψεις αλλά σε προσωπικό επίπεδο» τόνισε προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.

«Ζούμε κάτι πολύ χειρότερο από όσα έζησε η ελληνική δημοκρατία ακόμη και στις χειρότερες εποχές της» τόνισε με έμφαση υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ακόμη πιο απαράδεκτο αφού προκύπτει από τον πανικό της κυβέρνησης και της προσπάθειας να συσπειρώσει ένα μικρό ποσοστό ψηφοφόρων βάλλοντας κατά των υπολοίπων πολιτών.

Επίσης σημείωσε πως αυτή η τακτική κάνει ζημιά στη χώρα στην ποιότητας της δημοκρατίας αλλά και στην ίδια την οικονομία προκαλώντας οικονομική ανασφάλεια. Καθιστά όπως ανέφερε μη ελκυστικό προορισμό την Ελλάδα για τους επενδυτές που βλέπουν μια άκρως αρνητική και πολωτική κατάσταση στην πολιτική ζωή του τόπου.

Το σφάλμα στην οικονομία

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έστρεψε τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία. “Στις 21 Αυγούστου τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο σκοπός του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης ήταν “να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές”. Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, το επιτόκιο είναι κοντά στο 4,5%. Ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζει η πρόσβαση στις αγορές για τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι μεγάλο σφάλμα. Όταν τελειώσει το μαξιλαράκι ασφαλείας το η χώρα θα είναι ευάλωτη. Δε θα το επιτρέψω και δεσμεύομαι γιαυτό.

Το διακύβευμα των εκλογών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τράβηξε τη διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας και το διακύβευμα των εκλογών. “Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ.Τσίπρα. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και να μοιράσουμε πλούτο για όλους. Εκείνος μοιράζει επιδόματα. Ο κ.Τσίπρας υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος.

Ο κ. Τσίπρας τώρα μας είπε ότι θέλει να μειώσει και εκείνος φόρους και εισφορές, αλλά δεν μας είπε τίποτα για το συμμάζεμα του κράτους. Δεν άκουσα τίποτα για μείωση του κράτους. Θεωρώ ότι αυτό που παρουσίασα χθες είναι ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της χώρας. Είναι ένα σχέδιο πιο φιλόδοξο από εκείνο του κ. Τσίπρα. 4 % ανάπτυξη είναι ο στόχος μια και με τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης δεν πάμε πουθενά. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος που θέλω να σπάσω” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ας μετρηθούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα στο ζύγι του προοδευτισμού τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

“Την επόμενη μέρα το διακύβευμα για τη χώρα δεν είναι ένα άθροισμά μέτρων. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, εμποτισμένο ότι μπορούμε όλοι μαζί απέναντι σε αυτόν τον χυδαίο διχασμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

ΕΝΦΙΑ και Συντάξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο της προνομοθέτησης των μέτρων όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. “Θα περιμένουμε καταρχάς να δούμε τί μέτρα θα έρθουν στη Βουλή, γιατί αν ερμήνευσα καλά την διαρροή Τσακαλώτου, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα μενού μέτρων τα οποία δεν έχει συμφωνήσει για το κόστος με τους δανειστές. Αν είναι μέτρα ευθυγραμμισμένα με τα δικά μας, που τα αντιγράφει από εμάς, τότε δεν έχουμε πρόβλημα. Ας δούμε τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς θέλουμε το όφελος του ΕΝΦΙΑ να το καρπωθούν όλοι οι πολίτες. Άρα και στα μέτρα που βλέπουμε ότι μπορούμε να συμφωνούμε, έχουμε διαφορετική αντίληψη. Εμείς θέλουμε εφαρμογή για όλους τους πολίτες”.

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μετάθεση των πόρων του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση. “Χθες ανακοίνωσα μία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους, ταυτόχρονα θα περικοπούν και οι κεντρικοί πόροι που μεταφέρονται στους δήμους, περίπου 2 δις. Εάν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει το φόρο , θα λογοδοτεί στους πολίτες. Πιστεύω στην ενίσχυση της Τ.Α., η οποία σήμερα διαχειρίζεται το 1/3 των πόρων από εκείνων που διαχειρίζονται οι αντίστοιχες δομές στην Ευρώπη” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να ισχύσει η μείωση στις συντάξεις, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό εμμέσως στην κυβερνητική προπαγάνδα. “Η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ένα μέτρο αχρείαστο γιαυτό και δεν το ψηφίσαμε, τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρας. Εμείς καταθέσαμε και σχετική τροπολογία προκειμένου να εκθέσουμε τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Δεν το ψηφίσαμε και μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο ψηφισμένο μέτρο είναι και η μείωση του αφορολόγητου, γιαυτό και μιλάω για μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%”.

Συμφωνία των Πρεσπών – «λαϊκιστής» ο πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λαϊκιστή τον πρωθυπουργό και τζάμπα μάγκα τον υπουργό Άμυνας και ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη βουλή, ενώ ζήτησε εκλογές το συντομότερον δυνατόν προκειμένου να στείλουν οι πολίτες το μήνυμά τους και για το σκοπιανό.

“Στην νέα έκδοση στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στην λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα. Ακόμα και σήμερα ψεύδεται. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, γιατί είναι αυτός που λέει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη σε μία κυβέρνηση που λέει ότι θα φέρει στη Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών για να την. ψηφίσει. Ήμουν πολύ ειλικρινής λέγοντας ότι παράγει αποτελέσματα η συμφωνία από την στιγμή της υπογραφής της και το βλέπουμε αυτό ήδη. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία όταν την φέρει στη Βουλή. Εάν μεσολαβήσουν εκλογές, δε θα κυρώσει την επόμενη μέρα. Από την στιγμή όμως που κυρωθεί το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Η κυρωμένη συμφωνία δυστυχώς παράγει για τη χώρα αποτελέσματα.

Όταν πήγα στο ΕΛΚ εξήγησα με σαφήνεια τη θέση μας και μίλησα για μία συμφωνία, η οποία βρίσκεται αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής γνώμης. Μίλησα για τα ζητήματα ταυτότητας και εξήγησα γιατί δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί Προσφυγή στις κάλπες το συντομότερον δυνατόν. Μέσα από τη ψήφο του ο ελληνικός λαός θα στείλει το μήνυμα του και για το σκοπιανό” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμές κατά των δανειστών και ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές για τη στάση των δανειστών. “Δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα λάθος μείγμα πολιτικής που ήταν κακή για τη χώρα, στην λογική των υπερπλεονασμάτων στερώντας από την μεσαία τάξη πόρους. Τώρα αναγνωρίζουν πολλοί ότι ήταν εσφαλμένο το μείγμα της πολιτικής, γιαυτό και πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε τους θεσμούς για την ορθότητα της πολιτικής μας. Δεν μπορεί η κοινωνία να ανακάμψει με αυτό το φορολογικό βάρος. Οι θεσμοί στρουθοκαμήλισαν την ώρα που ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς όπως η παιδεία και το δημόσιο. Για όλα αυτά οι θεσμοί δεν είπαν τίποτα και κακώς δεν είπαν τίποτα” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Υπάρχουν περιθώρια για το συμμάζεμα των κρατικών δαπανών. Οι στόχοι που θέτουμε για την ανάπτυξη εκ των πραγμάτων δημιουργούν καλύτερη δημοσιονομική απόδοση. Για παράδειγμα όταν λέμε ότι θέλουμε να δώσουμε έκπτωση για τις δαπάνες των σπιτιών, θα εισπράξουμε τελικά κάποια χρήματα από τους φόρους. Δίνω μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της φορολογικής συνείδησης των συμπολιτών μας” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που απάντησε σε όσους κατηγόρησαν την ΝΔ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

“Πολλοί έσπευσαν με την αλαζονεία που τους χαρακτηρίζει θα τους έλεγα να δουν τί έγινε στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία. Το να το αρνείται σήμερα η κυβέρνηση είναι σαν να βάζει το κεφάλι μέσα στην άμμο και να μην βλέπει τις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ως αιμοδότη τον εργαζόμενο, άρα πρώτη προτεραιότητα και για το ασφαλιστικό είναι οι νέες δουλειές. Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε περικοπές συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους;

Η κυβέρνηση αυτή κυβερνά τέσσερα χρόνια και έχει μητρώο πεπραγμένων που οι ασφαλισμένοι δεν ξεχνούν όπως ξεχνούν τη φράση του κ. Τσίπρα ότι η λύση στο ασφαλιστικό είναι να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Συνταγματική Αναθεώρηση και συνεργασίες

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση του συντάγματος με αφορμή την συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης. “Δεν υπάρχει κανένα δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι αντισυνταγματικό το έχει πει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Την ξεθάβει ξανά λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία συζήτηση αν κρίσιμα άρθρα όπως το 16 δεν κριθούν αναθεωρητέα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν υπάρχει κοινός τόπος για τολμηρή αναθεώρηση, εδώ είμαστε έχω καταθέσει πρώτος την πρόταση” ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

Αρνητικά κάθετος δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης στα σενάρια περί μεγάλου συνασπισμού. “Καμία περίπτωση η ΝΔ να συμφωνήσει σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω συνεργασίες. Πιστεύω όμως ότι σε κάθε περίπτωση την επόμενη μέρα θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δε θα περιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το πλαίσιο του υπουργικού του συμβουλίου, λέγοντας για πρώτη φορά ότι θα κάνει άνοιγμα σε στελέχη της αριστεράς και του κέντρου με είσοδό τους και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

“Λελογισμένα πιο σφιχτό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς , με σφιχτή γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Ως προς τα πρόσωπα δεν υπάρχουν πολλά πρόσωπα πασπαρτού, πρέπει να επιλέξω τα σωστά πρόσωπα στη σωστή θέση. Πρέπει να κοιτάξω και πέρα από τα στενά πλαίσια της ΝΔ αναφορικά με τα πρόσωπα. Το χαρτοφυλάκια του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης θα διατηρηθεί”.

“Πρόθεσή μου να βάλω στελέχη της αριστεράς και του κέντρου στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που θα κάνω και στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των πολιτών” τόνισε χαρακτηριστικά.

«Χυδαία και φασιστική η επίθεση κατά Συνολάκη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα σχολίασε με καυστικό τρόπο την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον καθηγητή Συνολάκη, με αφορμή τις προτάσεις που έκανε ο ακαδημαϊκός για την τραγωδία στο Μάτι.

“Δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις ο κ. Συνολάκης όχι για το τί είπε αλλά για το ποιος είναι. Αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης να βγάλει τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη είναι φασιστικό. Όπως έκαναν κάποτε κάποιοι που σημείωναν πόρτες.

Τι θα ισχύσει για τους συμβασιούχους

Σαχλαμάρες χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί πρόθεσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απολύσει όλους τους συμβασιούχους του δημοσίου, μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. “Για τους συμβασιούχους πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι,υπογράφουν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου. Προφανώς θα έχουμε συμβασιούχους αλλά όχι σε αυτήν την έκταση. Είναι αντισυνταγματική η μονιμοποίηση τους. Ο εξορθολογισμός του συστήματος πρέπει να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Σε αυτή την κεντρική λογική πρέπει να υπακούουν όλες οι πολιτικές μας”.

“Δε θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, αλλά έχω θέσει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο προσλήψεων προς απολύσεων. Έχω άποψη για το πώς η δημόσια διοίκηση μπορεί να είναι πιο παραγωγική. Έχω εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους. Όταν πήγα στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Θα τους ζήλευαν πολλές ιδιωτικές εταιρίες. Γιαυτό επιμένω στην αξιολόγηση όχι ως εργαλείο απολύσεων.

Συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και προεδρικές εκλογές

Η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε στοιχείο του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015. “Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Αυτό που μπορώ να εξασφαλίσω είναι ότι δε θα υπάρχουν τηλέφωνα από την δική μου κυβέρνηση προς τη δικαιοσύνη. Έχω δεσμευθεί για μία εξεταστική επιτροπή για το τί έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν φοβάται το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης με αφορμή την προεδρική εκλογή και με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. “Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Πριν από την προεδρική εκλογή όμως θα έχει αλλάξει ο νόμος περί απλής αναλογικής” τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου δημοκρατίας με την προκήρυξη εκλογών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε και για το αν θα στηρίξει μία δεύτερη υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας. “Έχω μία πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους

Τί παραπάνω από τον κ. Τσίπρα έχετε να πείτε στους νέους, προκειμένου να τους εντάξετε στην παραγωγική διαδικασία ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη το liberal.gr.

“Πρέπει να ψηφίσουν γιατί η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που απέχουν. Αυτό που μπορώ να τους πω ότι η βασική μου προτεραιότητα κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Στην παιδεία και στις δουλειές. Επιμένω σε μία τολμηρή μεταρρύθμιση που ξεκινάει από το σχολείο και καταλήγει στα πανεπιστήμια.Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω και στην νέα γενιά είναι ότι πιστεύουν ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Θα είμαι ικανοποιημένος αν κάποιοι δεν μας ψηφίσουν στις επόμενες αλλά το κάνουν στις μεθεπόμενες γιατί θα έχουν δει ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τηρούν αυτά που λένε” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.