Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): Η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση, το κλίμα έχει χαλάσει

Κυρίως θέματα Οικονομία

Η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση, το κλίμα έχει χαλάσει, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της MRB με θέμα “Ο σφυγμός του επιχειρείν”.

Συνεχίζοντας ο κ. Φέσσας εξήγησε πως το κλίμα έχει χαλάσει διότι “έχουμε μπει σε προεκλογική διαδικασία και αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων δίνεται έμφαση σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν”.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, σημείωσε πως η εμπιστοσύνη χάνεται.

Εκτίμησε πως η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν έπρεπε να γίνει διστακτικά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι σωστό να κλοτσάμε το τενεκεδάκι προς τα εμπρός, ενώ συμπλήρωσε πως οι επιχειρήσεις που είχαν σοβαρό πρόβλημα θα έπρεπε να αναδιαρθρώνονται και να αλλάζουν διοικήσεις.

Θ. Φέσσας: Υπό προϋποθέσεις βιώσιμη η ΔΕΗ

Σαφείς αιχμές για τις ευθύνες της ΔΕΗ και τα προβλήματα στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας άφησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας. Ερωτηθείς σχετικά εάν θα χαρακτήριζε τη ΔΕΗ ως βιώσιμη επιχείρηση, απάντησε ναι, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα αποκτήσει νέα διάρθρωση, νέο μοντέλο διοίκησης και παραγωγής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι καθώς η ΔΕΗ βασίζεται στους λιγνίτες, επιβαρύνεται με επιπλέον κόστη ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα βαρίδια όπως η μη εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει το υπαρκτό θέμα της υψηλής φορολογίας της ενέργειας, που επιβαρύνει τις τιμές της ενέργειας και δημιουργεί στρεβλώσεις για τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας.

Τόσο για τη ΔΕΗ που ανήκει στο Δημόσιο όσο και για άλλες περιπτώσεις εταιρειών που απασχολούν αρνητικά τη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι η ευθύνη βαρύνει τις διοικήσεις και τους μετόχους.

Έρευνα του ΣΕΒ “Ο σφυγμός του επιχειρείν 2018”

Τις προτάσεις των επιχειρήσεων για περισσότερες επενδύσεις και δουλειές, παρουσιάζει εξάλλου ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που κυκλοφόρησε σήμερα.

Η ετήσια έρευνα γνώμης του Παρατηρητήριου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ “Ο σφυγμός του επιχειρείν”, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη συνδρομή της MRB, αποτιμά το βαθμό ελκυστικότητας του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, αναφέρει ο ΣΕΒ και προσθέτει:

Αναδεικνύεται εμφανώς ότι, παρά τις όποιες βελτιώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να είναι αναγκαίες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, καθώς τα δομικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν άλυτα και εξακολουθούν να κρατούν περιορισμένες τις ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις και καθηλωμένη την ανάκαμψη της οικονομίας. Η προσεκτική ανάγνωση της μελέτης μπορεί να δώσει πολλές χρήσιμες απαντήσεις σε όσους σχεδιάζουν και υλοποιούν μεταρρυθμίσεις, καθώς απαντώνται μια σειρά από ερωτήματα, όπως:
1) Γιατί αποτυγχάνουν οι μεταρρυθμίσεις;
2) Υπάρχει περιφερειακή πολιτική για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις;
3) Ποιες δημόσιες υπηρεσίες βαθμολογούνται με άριστα από τις επιχειρήσεις και γιατί;
4) Γιατί επανεμφανίζεται η διαφθορά ως ένα βασικό αρνητικό χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος;
5) Με ποιες πολιτικές αντιμετωπίζονται τα 10 σημαντικότερα επιχειρηματικά προβλήματα;

Οι επιχειρήσεις αποθαρρύνονται: Όσο δεν υπάρχει μια σαφής και ισχυρής εμβέλειας αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική. Όσο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές απομυζούν την επενδυτική ικμάδα των επιχειρήσεων. Όσο η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που πραγματικά έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όσο η καθημερινότητα των επιχειρήσεων επιβαρύνεται από φαινόμενα γραφειοκρατίας, πολυνομίας, διαφθοράς και καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης. Όλα αυτά αποτυπώνονται με ξεκάθαρο τρόπο στα ευρήματα της έρευνας.

Το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο. Τα προβλήματα δεν λύνονται με ανακοινώσεις καλών προθέσεων, χωρίς να παράγεται κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι απόψεις των επιχειρήσεων συγκλίνουν σε 39 συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για να βελτιωθεί στην πράξη το επιχειρηματικό περιβάλλον με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών να αποτελεί την κύρια και βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Για να γίνουν επιτέλους επενδύσεις σε αυτή τη χώρα!

Με προεκλογικό άρωμα ο προϋπολογισμός

Για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019 “που αναγκαστικά έχει και προεκλογικό άρωμα”, όπως σημειώνεται στο δελτίο, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι “αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικόψει τις συντάξεις από 1/1/2019 κατά €3 δισ., όπως έχει ψηφισθεί και να εφαρμόσει, παρά ταύτα, παρεμβάσεις (περικοπές δαπανών ή αυξήσεις εσόδων) ύψους €1 δισ., που παραμένουν αδιευκρίνιστες ενόψει διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Καθώς έτσι σχεδόν μηδενίζεται η προσδοκώμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση, δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν οι εξισορροπητικές παρεμβάσεις (αντίμετρα) ύψους €2 δισ., παρά μόνο κατά 50%, και με διαφορετική εν πολλοίς σύνθεση μέτρων.

Ήδη, ενώ η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει μείωση των συντελεστών φόρου νομικών προσώπων από το 2019 κατά 3 π.μ. από 29% σε 26%, τώρα φαίνεται ότι προκρίνεται μια μείωση μόνο κατά 1 π.μ. (σε μια πορεία μείωσης του συντελεστή διαχρονικά στο 25% κατά 1 π.μ. το χρόνο). Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνονται οι επιχειρήσεις που κατατάσσουν και στο “Σφυγμό του Επιχειρείν” την αστάθεια του φορολογικού περιβάλλοντος ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για άλλη μια φορά κάτι που ψηφίζεται αναιρείται πριν καν εφαρμοσθεί. Και αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι η τύχη της ψηφισθείσας μείωσης των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από 22% σε 20% για το κλιμάκιο μέχρι €20.000 εισοδήματος, και, πολλώ μάλλον, της ψηφισθείσας αναμόρφωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μαζί με όλες τις εξισορροπητικές παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα!

Εν τω μεταξύ, έντονη υποχώρηση σημείωσε το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2018 (στις 101,3 μονάδες από 105,2 τον προηγούμενο μήνα), ως αποτέλεσμα κυρίως της επιδείνωσης των προσδοκιών στη βιομηχανία, ακολουθώντας τις πτωτικές τάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το τελευτίο αντανακλά την αυξανόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, κυρίως ως προς τις πολιτικές προστατευτισμού που διαμορφώνονται. Παράλληλα, η εύθραυστη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μετά την έξοδό της από την ΕΕ, εντείνουν τον προβληματισμό για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές αγαθών το επόμενο διάστημα, αν και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 οι γενικές τάσεις είναι θετικές. Αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε (στις -44,9 μονάδες από -47,8 τον προηγούμενο μήνα), αντανακλώντας την αισιοδοξία των νοικοκυριών για την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης και της γενικότερης πορείας της οικονομίας της χώρας. Την ίδια ώρα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων εξακολουθεί να κινείται ανοδικά τον Ιούλιο του 2018 (+1,9% το διάστημα Ιαν – Ιουλ 2018).

Τέλος, η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών τον Αύγουστο του 2018 για 7ο συνεχόμενο μήνα (+€764 εκατ.) ενισχύει τις ενδείξεις βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αν και οι συνθήκες τραπεζικής χρηματοδότησης παραμένουν υποτονικές.