Το “μανιφέστο” των Αρχηγών για την εγκατάλειψη της Άμυνας

Αρθρογραφία Κυρίως θέματα

Διαξιφισμοί

από τον Κων. Φράγκο

Αναδημοσίευση από το militaire

Κόλαφος στις “τρυφερές” παριές των τυχοδιωκτών και απάτριδων πολιτικών το μανιφέστο των Ηγητόρων του Στρατεύματος.

Ομοβροντία πυρομαχικών Ξηράς, Θαλάσσης – Αέρος επί των κεφαλών της πολιτικής Ηγεσίας έρριψαν επιφανεις, διαπρεπείς και έντιμοι, 4 επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ (Ζιαζιας, Γκίνης Τσέλιος, Τελλίδης), δύο Αρχηγοί ΓΕΝ (Χριστίδης, Γιακουμάκης) Α/ΓΕΑ (Κλόκοζας, Τσαντιράκης) και δύο Ναύαρχοι (Κονιδάρης, Μαζαράκης) με ενιαίο, βαρυσήμαντο, ολοσέλιδο κείμενο-καταγγελία στην  Καθημερινή (06.04.19)

Αντιγράφω μόνο τρεις παραγράφους:

– Σε αυτή την αντιπαράθεση η επίκληση από ελληνικής πλευράς διαρκώς του διεθνούς Δικαίου δεν είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, η οποία με τη στάση και συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή δείχνει να αντιλαμβάνεται μόνο της γλώσσα της ισχύος.

– Δυστυχώς οι δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία δεκαπενταετία βρίσκονται σε συνεχή διολίσθηση, η οποία διαρκώς επιταχύνεται κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσεως. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να μεταβάλλεται σταθερά υπέρ της δεύτερης. Η υποχώρηση της σχετικής μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές απώλειες που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το επίπεδο της εθνικής καταστροφής με τον πιο άμεσο και απόλυτο τρόπο, όπως έγινε το 1897.

– Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, το δημογραφικό πρόβλημα, μα πάνω από όλα οι πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε υποστελέχωση, γήρανση του προσωπικού, υποχρηματοδότηση και μείωση του επιπέδου κρίσιμων εφοδίων και υλικών. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο περιορισμός της λειτουργικότητας των μονάδων, της διαθεσιμότητας των μέσων, της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, της προωθημένης εθνικής παρουσίας και της υποστηρίξεως των δυνάμεων και δραστηριοτήτων.

– “Το επιχείρημα της δικαιοσύνης έχει αξία μόνο μεταξύ ίσων. Αλλιώς ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμη του…” Θουκυδίδης

………………………………………………….

Εθνικό είναι το αληθινό

Συγχαρητήρια στους Ηγήτορες για την πρωτοβουλίατους.

Οι υπογράφοντες το κείμενο πρέπει να κληθούν αμέσως από τον κ. ΠτΔ. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

Η στήλη αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί δικαιώνονται οι θέσεις για την εγκατάλειψη της Άμυνας.

Το κείμενο συμπληρώνει μια εξαιρετική έρευνα για τους Εξοπλισμούς του συναδέλφου κ. Β. Νέδου.

Ι. Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ…

 • Αφιερωμένο στον Υπουργό – Αναπληρωτή Δικαιοσύνης κ. Μίμη Παπαγγελόπουλο, Διώκτη της Διαφθοράς.
 • Το έγκυρο Γερμανικό Ινστιτούτο Bertelsmann μας πληροφορεί ότι στην απονομή Δικαιοσύνης στην Ευρώπη η Δανία λαμβάνει βαθμό 7,34 (άριστα 10), η Σουηδία 7,31, η Φιλανδία 7,31.
 • Μέσος ευρωπαϊκός όρος 5,85.
 • Ας κατέλθουμε νοτίως, στο Μπαλκανιστάν, Βουλγαρία 3,19, Ρουμανία 3,99, ΕΛΛΑΣ 3,7. Πάλι καλά.
 • Θα αναφερθώ σε μια συγκεκριμένη υπόθεση της οποίας ο φάκελος έχει απωλεσθεί στο πέλαγος της αδιαφορίας ή σκοπιμότητας: Το φοβερό και τρισάθλιο σκάνδαλο των ΑΩ των TOR-MI. Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω τις προθέσεις μου. Επ’ ουδενί στρέφομαι κατά του πρωταγωνιστή, του γνωστού πλέον DR Κάντα. Αν το έκανα θα θεωρούσα τον εαυτόν μου μικρόψυχο. Θα έριχνα άλλη μια πέτρα στο κεφάλι σ’ ένα που έχει φάει πολλές αλλά είναι ο μόνος που έχει επιστρέψει μέρος των μιζών που εισέπραξε. Το κάνω γιατί, επιτέλους πρέπει να πέσει άπλετο φως, σε μια βρωμερή υπόθεση στην οποία ο Κάντας έπαιξε, ως Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών επί Άκη, μάλλον ρόλο εντολολήπτη, διεκπεραιωτή παρά αυτόνομου εκτελεστή. Ας δούμε, όμως, εν συντομία αυτή την ιστοριούλα. Είναι ίσως, η 5ηή 6η φορά που την δημοσιεύω χωρίς να προκαλεί ουδεμία συγκίνηση
 • Βοηθείστε με να κηρύξουμε πανστρατιά κατά της διαφθοράς και διαπλοκής. Δ. Παπαγγελόπουλος (Βουλή, 10-10-16).

ΙΙ. Αντισταθμιστικά TOR-MI.

 

«H  ανοχή της αισχρότητας είναι το κύριο γνώρισμα του Έλληνα»

                                            Εμμ. Ροΐδης

 • Ο επιχειρηματίας Βλάσσης Καμπούρογλου (μακαρίτης πλέον) φίλος υψηλά ισταμένων της εποχής, κηρύσσεται από το ΥΕΘΑ (Φ.900α/2869/5007/18 18 Φεβρουαρίου 2000) ως Persona Non Grata για την υπόθεση «φιάσκο» της μηχανογράφησης του ΝΙΜΤΣ. Δύο μήνες μετά (24-04-2000) μετέβη στο Στρατόπεδο Φακίνου (Γ.Δ. Εξοπλισμών) όπου τον υποδέχθηκε, μετά βαΐων και κλάδων ο Γεν. Διευθυντής Dr. Α. Κάντας που τον ευχαριστεί γιατί η εταιρεία του (Drumilan) φάνηκε τόσο συνεπής στις υποχρεώσεις της για την εκτέλεση των ΑΩ των TOR – MI και του δίδει βεβαίωση (Φ 0154.4/473225/24.04.00/ΥΕΘΑ/ΓΔΕ) πραγματοποίησης 100% των ΑΩ (Υπουργός ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος). Ο ΒΚ μετέβη ταχύτατα στην Τράπεζα όπου αποδέσμευσε εγγυητική επιστολή 25.081.757,5 $ τα οποία ταξίδευσαν ταχέως προς το εξωτερικό για να εισπράξουν, σύντομα, οι «δικαιούχοι» τα ποσοστά τους.

Η DRUMILAN ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΒΙΔΑ. ΜΗΔΕΝ!

 • Προφανώς είχε λησμονηθεί ότι ο Β.K. είχε κηρυχθεί, από την ΓΔΑΕΕ, persona nongrata.
 • H υπόθεση δεν άργησε να γίνει αντιληπτή. Η προανάκριση, γενικά, για την προμήθεια των TOR-MI ανατέθηκε σε ένα κορυφαίο και εντιμότατο δικαστικό, κ. Παν. Αθανασίου.
 • Ο φάκελος παραπέμφθη στη Βουλή. Ένθα η τραγική  επιτροπή Τραγάκη αθώωσε, πανηγυρικά, τους Ακογιαννοσμπώκους υπό τις επευφημίες ΒΕΝΙ- Λοβέρδου – Καρχιμάκη. Και για τα ΑΩ η υπόθεση ανατέθηκε στην έντιμη Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου η οποία κατέθεσε το πόρισμα της 04-03-09, με το οποίο πρότεινε την παραπομπή για κακουργηματικές πράξεις ένδεκα (11) στελεχών της Διεύθυνσης Εξοπλισμών.
 • Επειδή δεν φαινόταν φως, ο ευπατρίδης βουλευτής του ΛΑΟΣ, Πρέσβυς κ. Ι. Κοραντής υποβάλλει ερώτηση στη Βουλή 15377/28-04-11 (Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης) ζητώντας να πληροφορηθεί την τύχη της δικογραφίας ΑΒΜΩ 2008/54. Ο κ. Υπουργός, μη θορυβηθείς απάντησε, δωρικά «εισήχθη την 04/03/09 στον 3ο Ανακριτή και έκτοτε εκκρεμεί». Δεν προβληματίσθηκε που πέρασαν δύο χρόνια. Δεν                          τον συγκίνησε η ληστεία των 25 εκ $. Η απάντηση, αναπόφευκτα, γέννησε απορίες. Γιατί; Να το πω ποδοσφαιρικά, κάποιοι «πετούν την μπάλα έξω».
 • Τον επόμενο χρόνο (2012) ο κ. Κοραντής επανέρχεται (Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Μ. Παπαϊωάννου). Ερώτηση 4682/19-01-12, απάντηση 87/09-02-12. «Η ανάκριση διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών την    21-11-11». Η Εισαγγελία, με τη σειρά της, κοινοποιεί ότι ο φάκελος χρεώθηκε σε εισαγγελικό λειτουργό, για περαιτέρω επεξεργασία. Πάλι «η μπάλα» έξω.
 • Φίλος δικαστικός με πληροφόρησε ότι η δικογραφία συνοδευόμενη από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1461/15) αναμένει δικάσιμο!!!
 • Έκτοτε έχουν περάσει ακόμη 4 χρόνια και το δύστυχο βούλευμα αναζητά αίθουσα που δεν βρίσκεται.
 • Ο Dr Κάντας ερωτηθείς από την αξέχαστη Αριστέα Μπουγάτσου πως, ένας έμπειρος με τα ΑΩ, και τεχνοκράτης, υπέγραψε την ψευδή βεβαίωση απαντά «Δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο για μένα. Είχαν υπογράψει πριν οι υφιστάμενοί μου …». Ήταν ο άνθρωπος που εκτελούσε εντολές. Ποιος του τις έδωσε και έδρασε τόσο προκλητικά; Τι λέτε                    κ. Υπουργέ Παπαγγελόπουλε, θα αξιωθείτε να ορίσετε δικάσιμο; Θα επανέλθω.

Δύο Στρατηγοί ξεκίνησαν και παν…

 • Δύο επώνυμοι και επιφανείς, βετεράνοι Στρατηγοί, οι                                   κ. Φραγκούλης Φράγκος (τ. ΥΕΘΑ, επίτιμος Α/ΓΕΣ) και Μιχ. Κωσταράκος (επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, τ. Στρ. Διοικητής ΕΔ/ΕΕ) βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο καίτοι οι μεταξύ τους σχέσεις, από ότι γνωρίζω, δεν είναι ανθηρές, εν τούτοις συγκλίνουν στον συστηματικό και εμμονικό βομβαρδισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα ο πρώτος.
 • Για την ιστορία αναφέρω ότι ο δεύτερος προήχθη στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, επί πασοκρατίας, (Γιωργάκης) υπερπήδησε εννέα συναδέλφους του δι’ άλματος… επί κοντώ, μεταξύ των οποίων τον Φ.Φ. Παρέμεινε, επί μακρόν στον θώκο και επί κυβέρνησης Αντωνομπένηδων όταν οι τέσσερεις Α/ΓΕΣ καρατομήθηκαν,, άνευ λόγου και αιτίας από την κλίκα που είχαν στήσει οι Αντωνομπένηδες στις Ε.Δ. Μετά επελέγη ως Αξιωματούχος της Ε.Ε., θέση την οποία υπηρέτησε επιτυχώς.
 • Αμφότεροι εξαίρετοι στρατιωτικοί, κρινόμενοι επαγγελματικά, ευφυείς και με παιδεία.
 • Σήμερα επιτίθενται λυσσωδώς κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω μη συνεννοούμενοι. Καλά κάνουν, διατυπώνουν τη γνώμη τους, αλλά φρονώ ότι απαιτείται κάποια ευπρέπεια, αποφυγή σκληρών χαρακτηρισμών και αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορείς να καταγγέλλεις ως απάτρηδες, λωποδύτες, δωρολήπτες, προδότες κ.λπ. τους βουλευτές που ψήφισαν τις Πρέσπες. Αυστηρή κριτική, τεκμηριωμένη, ναι. Δεν παριστάνω το συνήγορο αλλά εκφέρω γνώμη.
 • Δεν γνωρίζω, απλά υποθέτω, χωρίς τεκμηρίωση τι επιδιώκει ο καθένας. Κατ’ αρχήν δημοσιότητα και επευφημίες. Αν στοχεύουν να κερδίσουν μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, θα απογοητευθούν. Αξίζουν όμως, φρονώ, κάτι περισσότερο. Αν πάλι το μυαλό τους τους προσανατολίζει σε κάποιο υφυπουργιάκι, τότε θα είναι καταστροφικό γι’ αυτούς και το γόητρό τους.
 • Είναι αναμφίβολο ότι αμφότεροι οι Στρατηγοί πολιτεύονται. Καλά κάνουν, αφού γνωρίζουν καλά την σαβουροποίηση του πολιτικού κόσμου, την φελλοκρατία του, κραυγάζουσα αναξιοκρατία και το γελοίο από τις λίστες Ευρωβουλής κι’ Επικρατείας.
 • Γιατί ρίχνουν τουφεκιές στον αέρα και δεν κάνουν κάτι το γενναίο, το θαρραλέο, παραμερίζοντας τα σκουπίδια των κομμάτων; Να συμπτύξουν, γεφυρώνοντας τις διαφορές τους, ένα κίνημα, που θα αγκαλιάσουν όλους τους Έλληνες, σχήμα, συμπληρούμενο, το πολύ, από ένα άξιο Ναύαρχο και ένα επίτιμο και ικανό Πτέραρχο (σ.σ. έχω να τους κάνω προτάσεις) και οι υπόλοιποι ΟΛΟΙ να είναι διαπρεπείς επιστήμονες, επιχειρηματίες, διακεκριμένοι συμπολίτες που έχουν αηδιάσει από την γλίτσα και θέλουν να προσφέρουν. Υπάρχουν, σίγουρα. Να βάλουν κάποιον εθελοντή – ειδικό να τους συντάξει ένα μήνυμα – πρόγραμμα προτάσεων. (Αν δεν απατώμαι ο κ. Φ.Φ. έχει εις χείρας του ένα τέτοιο άριστο πόνημα, έργο εξέχοντος δημοσιογράφου).
 • Στη συνέχεια να κατέλθουν στις Ευρωεκλογές, υπάρχει χρόνος. Απαιτούνται λίγα έξοδα και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν. Θα εισπράξουν, σιγουρότατα, ένα ποσοστό ανώτερο αυτού της Φώφης. Ο κόσμος, ο Λαός θα τους ψηφίσει γιατί έχει αηδιάσει από την οικογενειοκρατία, σαβουροκρατία, φελλοκρατία. Θα σαρώσουν τους διάφορους πατριδοκαπήλους, παλαιοκομματικούς, φυσιογνωμίες που πουλάνε ιδέες με αλοιφές για κάλους και παπούτσια λουσάτα.
 • Ας βγουν, όμως και μαζί, να ρωτήσουν τους πολίτες.
 • Οι άνθρωποι που κατόρθωσαν το Ναυάγιο της Μεταπολίτευσης που ρημάξαν τον τόπο είναι κατάλληλοι για ναυαγοσώστες;
 • Οι πολιτικοί που έβαλαν φωτιά στα πάντα, που ρήμαξαν οικονομία, ΕΔ, Υγεία, που κατάκλεψαν το κράτος είναι κατάλληλοι για πυροσβέστες; Γιατί αυτοί είναι οι κομματικοί υποψήφιοι που προβάλλονται ως άγγελοι για να μας εξαπατήσουν.
 • Αν δεν το κάνετε, καλλίτερα είναι να σιωπήσετε. Εκτίθεσθε… θα γίνετε γραφικοί…

Είναι η ώρα που η Πατρίδα θέλει μαχητές στην πολιτική κονίστρα και όχι μόνο σχολιαστές.

«Τον μηδὲν των δε μετέχοντα ουκ

ἀπράγμονα, αλλά αχρείον νομίζομεν»

Θουκυδίδης (Επιτάφιος)

Γελοιογραφίες

 • Ένας από τους νέους γελοιογράφους που θαυμάζω είναι ο κ. Δημ. Χαντζόπουλος, της Καθημερινής, που πάντοτε συνοδεύει το σκίτσο με φοβερές «μπιχτές», ενίοτε γριφώδεις.
 • Στις 28/3 το σκίτσο του για τις υποψηφιότητες στις Ευρωεκλογές, συνοδευόταν από το στίχο

Απ’ τον Κόκκαλη βγαλμένα

των Πασόκων τα λεφτά

και σαν δώρα μοιρασμένα

Χαίρε, ω χαίρε Αριστερά!

 • Εδώ ο γελοιογράφος αδικεί εσάς τους Πασόκους. Υπήρξαν και άλλοι «δικαιούχοι».
 • Εγώ πάντως, επιμένω να θεωρώ τον κ. Κόκκαλη πολύ καλλίτερο να μας εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή από τους κ. Ε. Μεϊμαράκη, Ν. Παπανδρέου, Παν. Κουρουμπλή, Γ. Κύρτσο και τις κυρίες Κούνεβα, Τζαβέλλα και άλλες και άλλους.

Το Συνέδριο των Κιναλλιστών.

 • Επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι η στήλη δεν υπηρετεί κανένα κόμμα. Επιχειρεί, όμως, να υπερασπίσει την καθαρή πολιτική που κινείται μακράν οικογενειοκρατίας και κοιτάζει στο μέλλον και ανανεώνεται.
 • Πριν εισέλθω στο κείμενο καλώ κάθε φίλη ή φίλο που με διαβάζει να ψάξει να βρει: Υπάρχει στην ευρωπαϊκή πολιτική κονίστρα ένας, έστω ένας, πολιτικός σήμερα που δραστηριοποιόταν το 1995, το 2000, το 2005, το 2010 έστω; Σας απαντώ (έχω κάνει έρευνα στο θέμα) ΟΥΔΕΙΣ-ΚΑΝΕΙΣ. Όλοι κάτι πρόσφεραν, κάτι έβλαψαν στη Χώρα τους απήλθαν και καλλιεργούν μανώλιες. Βέβαια  είναι 2-3 μάγκες, κορυφαία τρωκτικά, που μετεπήδησαν σε μεγάλες εταιρείες αφού τις εξυπηρέτησαν πρώτα (Σρέντερ, Μπλερ, Μπαρόζο). Η συντριπτική πλειοψηφία έχει αποσυρθεί αφήνοντας το χώρο σε νεώτερους. Το χειρότερο: Γνωστοί λωποδύτες Έλληνες πολιτικοί εκείνων των εποχών επιμένουν σήμερα να μας προσφέρουν… σωτηρία.
 • Επανέρχομαι στο ΚΙΝΑΛΛ της Προέδρου κ. Φώφης που πανηγυρίζει για την αλλαγή και προσδοκά να λάβει την γ’ εντολή. Κι’ αν την λάβει με ποιους θα κάνει κυβέρνηση, με τα κατακάθια των Παπανδρεϊκών και Σημιτικών Κυβερνήσεων; Ε;
 • Θα δώσω μόνο ένα σκίτσο-φωτογραφία από το συνέδριο. Στη μέση η μεγάλη Ηγέτης Φώφη αγορεύουσα. Δεξιά της η Μεγάλη Φαμίλια της Αλλαγής (Γιωργάκης, Νικολάκης, Μαργαρίτα Junior υποψήφια μετ’ ολίγον και Κωνσταντίνος, γιος της Σοφίας). Αριστερά οι μούμιες του νεοανακαλυφέντος τάφου της 5ης Δυναστείας των Φαραώ (2388-2356 π.Χ.) Σημίτης, Λοβέρδος, Μπένι, Κακλαμάνης, μετά μύστακος, Καρχιμάκης, Καστανίδης, Ρέππας, Πρωτόπαππας κ.λπ., κ.λπ.
 • Παρηγοριά η θριαμβευτική εκλογή δύο νέων ανθρώπων, χωρίς λαδιά στην καμπούρα τους. Μ. Χριστοδουλάκη και Π. Χρηστίδη. Τι ωραίο θα ήταν ο πρώτος να είναι ο Πρόεδρος και ο δεύτερος ο Γ.Γ. Χωρίς φαμίλιες και σαρκοφάγους. Τότε, μάλιστα το ΚΙΝΑΛ θα ξεπερνούσε το 10%.
 • Η Πρόεδρος κ. Φώφη είναι ειδική προσωπικότης. Θα επαναλάβω ότι είναι ουδέποτε εργασθείσα αν και στο βιογραφικό της αναγράφεται ως επάγγελμα : Υπάλληλος Εθνικής Τράπεζας. Ένθα ουδέποτε πάτησε το πόδι της αλλά ελάμβανε όλες τις προαγωγές και συνταξιοδοτήθηκε. Υπήρξε βασικό στέλεχος (ΑΝΥΕΘΑ) της πλέον ληστρικής και αντιλαϊκής  Κυβέρνησης των Αντωνομπένηδων και ευλόγησε μαζί με τον ΒΕΝΙ, το Διευθυντήριο που είχε στήσει ο Σαμαράς στις Ε.Δ. Ας δούμε μια περίπτωση της… περιπτώσεως.

Κυρία Φώφη Γεννηματά (ΑΝΥΕΘΑ)

 • Καθημερινή 25 Αυγούστου 2013. Γράφει η δηλητηριώδης πένα του κ. Στέφανου Κασιμάτη.

Τίτλος «Ένα διακοσμητικό στοιχείο στην παρακμή».

Αν υποτεθεί ότι ένας εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης επιθυμεί να επιθεωρήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σκύρου, προκειμένου με την παρουσία του να εμψυχώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να το κάνει μέσα σε μία ημέρα, με ελάχιστο κόπο και μηδαμινά έξοδα. Δεκαέξι ευρώ, όλα κι όλα, κοστίζει το (επιδοτούμενο) εισιτήριο της Aegean και τα δύο F-4 σταθμεύουν στο ίδιο αεροδρόμιο (το μοναδικό, άλλωστε, στο νησί) όπου προσγειώνεται και το αεροπλάνο της γραμμής. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και τα αντιεροπορικά Patriot για την άμυνα του κλιμακίου. Επομένως, σε δύο ώρες το πολύ, ένας υπουργός έχει ξεμπερδέψει με την επίσκεψη. Εκτός και αν πρόκειται για την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά, της οποίας η μεθοδικότητα, η σχολαστικότητα και ο ζήλος με τον οποίον ασκεί τα καθήκοντά της, είναι αρετές πασίγνωστες στο πανελλήνιο. Γι’ αυτό και χρειάσθηκε δέκα ημέρες για να πραγματοποιήσει τις επισκέψεις                  της στις μονάδες της Σκύρου – προφανώς, για να εμβαθύνει και να εμπεδώσει.

Με τη μεθοδικότητα που τη χαρακτηρίζει, η κ. Γεννηματά προγραμμάτισε να μεταβεί στη Σκύρο στις 9 και να επιστρέψει στις 18 Αυγούστου. Ταξίδεψε ως την Κύμη με το υπηρεσιακό αυτοκίνητό της, το οποίο πήρε μαζί της στη Σκύρο, ενώ συνοδευόταν από δύο αστυνομικούς της φρουράς της και, φυσικά, από τον επισμηναγό υπασπιστή της, οι οποίοι διέμειναν σε ξενοδοχείο της νήσου. Υπό άλλες συνθήκες, μισό φύλλο πορείας θα ήταν αρκετό για την επίσκεψη. Αλλά επειδή η επιστροφή αεροπορικώς ίσως δεν θα ήταν δυνατή αυθημερόν, ένα ολόκληρο φύλλο πορείας δικαιολογείται. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάσθηκαν δέκα για την υπουργό, όπως και για τον καθένα από τους αστυνομικούς της, καθώς και πέντε για τον υπασπιστή της.

Ορισμένοι θα εγείρουν το ζήτημα των δαπανών και μάλιστα όταν περικόπτονται οι μισθοί των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας ή ακόμη όταν, κατά πληροφορίες, περιορίζονται οι ώρες ασκήσεων αναχαίτισης των πιλότων μας, λόγω του κόστους των καυσίμων, κάτω και από τα νατοϊκά standards (με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό για το ηθικό των αεροπόρων). Όμως το κόστος της διαμονής ήταν αμελητέο: μόλις 60 ευρώ ημερησίως για την αναπληρώτρια υπουργό και 30 για τον κάθε υπηρεσιακό παράγοντα. Το μικροποσόν των 1.450 ευρώ είναι αστείο μπροστά στις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισε η κ. Γεννηματά και, βεβαίως, η τόνωση που προσέφερε με την παρουσία της εκεί στο ηθικό των στελεχών του στρατεύματος είναι ανεκτίμητη. (Όσο δε για το κόστος της βενζίνης του υπουργικού αυτοκινήτου ή της διαμονής των συνοδών της, αυτά απαξιώ να τα συζητήσω…).

Δεν θα εκπλαγώ καθόλου μάλιστα, αν μάθω ότι, παρά την έκδοση της σχετικής διαταγής, η κ. Γεννηματά δεν καταδέχθηκε να εισπράξει τη γλίσχρα αποζημίωση των 600 ευρώ που εδικαιούτο, δεδομένου ότι στη Σκύρο έχει το εξοχικό της. Σκυριανός είναι ο οδοντίατρος σύζυγός της, εκεί βρίσκεται το σπίτι του, εκεί περνούν τα καλοκαίρια τους. Αλλά και αν τα εισέπραξε, έχει καμία σημασία αυτό μπροστά στο ιερό δέος και την εθνική υπερηφάνεια που εμπνέει το όνομα «Γεννηματά»; Όταν φέρεις αυτό το όνομα στην Ελλάδα, που επιμένει σοσιαλιστικά, είναι σαν να ανήκεις στην οικογένεια των Kleist στη Γερμανία ή των Cesil στην Αγγλία. Της οφείλει το έθνος, δεν του οφείλει.

Απλώς, αναρωτιέμαι γιατί η αναπληρώτρια υπουργός αισθάνεται την ανάγκη να κρύβει τις διακοπές πίσω από το πρόσχημα της δουλειάς και δεν συνδυάζει τις διακοπές της με λίγη δουλίτσα. Ουδείς θα την επέκρινε αν απουσίαζε ένα δεκαήμερο από το υπουργείο, διότι όλοι -άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο- κατανοούν πόσο κουραστικό και ψυχοφθόρο είναι να μην κάνεις τίποτε. Αμφιβάλλω μάλιστα αν θα πρόσεχε κανείς την απουσία της…

Έλεος κύριε Στέργιε Πιτσιόρλα

 

 • Είσθε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης και αρμόδιος για την διαχείριση του προβλήματος της ΕΛΒΟ η οποία αναμένει, από εσάς πιστοποιητικό θανάτου ή οξυγόνο επιβίωσης.
 • Έχει πάρει την κάτω βόλτα, από την εγκατάλειψη των Κυβερνήσεων, πριν από πολλά χρόνια. Τα τελευταία 4, βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
 • Γιατί αφήνετε, κ. Υπουργέ, και διαπράττεται ένα φρικτό, εις βάρος της Εθνικής Οικονομίας και Άμυνας, έγκλημα;
 • Γιατί δεν δίδετε ρεαλιστικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην εταιρεία να επιζήσει; Έχουμε κολλήσει, επί 4ετία, στη διαβολική εκκαθάριση όπου οι εκκαθαριστές δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να μας διαβεβαιώνουν ότι, οσονούπω, οδηγείται στο βάραθρο ενώ θα έπρεπε, ήδη, να την οδηγήσουν στην ανάνηψη.
 • Υπάρχουν έτοιμα προγράμματα, Κύριε Υπουργέ, για να της δώσουν ζωή τουλάχιστον για 5 χρόνια.
 • Λεωφορεία δημοσίου.
 • Βαρέα οχήματα στρατού.
 • Τροχαίο υλικό προς αξιοποίηση από χώρα της Μ. Ανατολής που το ανεκάλυψε αξιωματούχος του ΥΕΘΑ (δεν γράφω τ’ όνομά του για να μην θεωρηθεί ότι τον διαφημίζω)
 • Τροχαίο υλικό από Αίγυπτο.
 • Παράλληλα με την εκκαθάριση διορίστε ένα προσωρινό Δ.Σ. να βάλει εμπρός το μηχανισμό της εταιρείας και το προσωπικό να δουλεύει. Έλεος. Φέρετε τεράστιες ευθύνες.

Κρίση στις ΕΔ.

 • Από ποια αιτία; Την παραίτηση ενός Υποστρατήγου. Υπερβολές. Δεν διαταράσσεται το κλίμα της ηρεμίας του Στρατεύματος από ένα τέτοιο περιστατικό. Όσο, ομολογουμένως, άξιος, ικανός και κορυφαίος επαγγελματίας είναι ο παραιτούμενος.
 • Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που λέγεται, δεοντολογία. Δεν έχω εντρυφήσει την περίπτωση, αλλά ψιθυρίζεται ότι το θέμα δημιουργήθηκε από άρνηση αποδοχής του Υποστρατήγου ενός συνεργάτη επιβληθέντα «άνωθεν» ενώ η επιλογή του ήταν άλλη. Έχει δικαίωμα ένας στρατηγός ή                            άλλος αξιωματούχος να κάνει επιλογή συνεργατών, εφόσον αυτό είναι δυνατόν για να αποδίδει καλλίτερα στο έργο του; Υπάρχουν όρια παρεμβάσεων στην πολιτική απαίτηση ή υπηρεσιακή; Θα πω, οπωσδήποτε, ναι.
 • Πριν κλείσω θα  σας δώσω δύο παλαιότερα ανάλογα, όπως ακριβώς τα περιγράφω στο βιβλίο μου «ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ… ΠΑΡΤΗΣ» (2008, σ. 147). Αναπληρωτής ΥΕΘΑ μακαρίτης Α. Δροσογιάννης και Α/ΠΝ αείμνηστος Ναύαρχος Καπέτος.
 • Καπέτος: Κύριε Υπουργέ σας έφερα τις τοποθετήσεις Ανωτάτων.
 • Δροσογιάννης:  Πάρτες πίσω. Ισχύουν αυτές που σου δίνω.
 • Καπέτος: Εγώ διοικώ το ΠΝ και γνωρίζω άριστα τους Αξιωματικούς μου. Μ’ αυτούς θα πολεμήσω, αν χρειασθεί.
 • Δροσογιάννης:  Τι παριστάνεις, τον Νέλσονα; Να κάνεις ότι διατάσσω…
 • Καπέτος: Παραιτούμαι.
 • Κάτι παρόμοιο επεισόδιο έγινε μεταξύ αειμνήστου Κ. Καραμανλή Α’ και επιφανούς Στρατηγού Ευθ. Καραγιάννη. 
 • Καραμανλής: Διορίσθε Α/ ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ. Θα είναι ο Χ.
 • Καραγιάννης:  Ευχαριστώ για την τιμή. Δεν τον αποδέχομαι. Δεν δύναμαι να συνεργασθώ με τον Χ.

Ο Σερραίος τον έδιωξε.