ΥΠΟΙΚ: Οι νέοι κλάδοι (ΚΑΔ) που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης – όλη η λίστα

Κυρίως θέματα Οικονομία

Της Δήμητρας Καδδά

Την επικαιροποιημένη λίστα με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ.

Στη νέα λίστα περιλαμβάνονται περί τις 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1.200.000 μισθωτούς και μηνιαίο τζίρο περί τα 8,3 δισ. ευρώ, όπως και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ “καλύπτεται με αυτό τον τρόπο, για τον μήνα Μάρτιο, ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται, ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και συνεχίζει να επιδεινώνεται”.

Γι αυτό και προαναγγέλλεται “από την επόμενη εβδομάδα” πως “θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας”.

Στη λίστα προστέθηκαν περίπου 100 ΚΑΔ. Μεταξύ αυτών η παραγωγή επεξεργασμένων και συντηρημένων καρπών, παγωτών, τυροπιτών, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων και ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών. Επίσης η επισκευή μηχανημάτων, η συντήρηση πλοίων, αεροσκαφών, παροχής πάγου και η συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων.

Το Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων, οι εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση μηχανημάτων, βιομηχανικού εξοπλισμού, πλοίων και αεροσκαφών, το χονδρικό εμπόριο ξηρών καρπών, ζάχαρης, σοκολάτας και ειδών ζαχαροπλαστικής, τυροπιτών, ειδών ζαχαροπλαστικής, ποτών, ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Οι σιδηροδρομικές, οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές και συναφείς δραστηριότητες. Οι υπηρεσίες εστιατορίου επί συμβάσει, ραδιοταξί και πρόσβασης του κοινού στο διαδίκτυο (σε χώρους που δεν παρέχονται τρόφιμα ή ποτά).

Η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, οι λογιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες παροχής φορολογικών συμβουλών, υπηρεσίες αφερεγγυότητας και εκκαθάρισης, δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης.

Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων, δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών, τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις, ενοικίαση και εκμίσθωση φορτηγών, ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων μηχανημάτων, ειδών εξοπλισμού και υλικών αγαθών.

Διοικητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το διανεμητικό εμπόριο και την τροφοδοσία με τρόφιμα, με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Διοικητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τουριστικά θέματα, δραστηριότητες άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων, υπηρεσίες νοσοκόμου, ασθενοφόρων, ιατρικού εργαστηρίου, τραπεζών αίματος, σπέρματος και οργάνων μεταμόσχευσης και διαγνωστικών εικόνων χωρίς ερμηνεία.

Επίσης καλύπτονται υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ), διακοσμητή κατοικιών, shops-in-a-shop, outlet, αλλά και επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου.

Πως διαβάζεται η λίστα
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ έναν από τους κατωτέρω εντάσσονται στα μέτρα στήριξης.

Το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων. Σημειώνεται ότι αυτή η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.

Για τη συνέχεια πατήστε στο σύνδεσμο ΠΗΓΗ capital