Μακαρόνια γκρατέν με τρία τυριά

Μαγειρική

Συστατικά
1 πακέτο (500 γρ.) κοφτά μακαρονάκια (σελινάκι, κοχυλάκια, φιογκάκια…)
3 κοφτές κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο + λίγο για το ταψί,
4 φέτες ζαμπόν, σε μικρά τετραγωνάκια,
250 γρ. φρέσκια ανάλατη αναρή, λιωμένη καλά με πιρούνι,
1 φλ. αλεύρι,
1 ½ φλ. γάλα,
3 αβγά,
1 φλ. χοντροτριμμένο τυρί τσένταρ ή γκούντα,
½ φλ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι,
αλάτι, πιπέρι.

TIPS
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν, με καπνιστή γαλοπούλα ή και στήθος κοτόπουλου σε φετάκια, πάντα κομμένα σε μικρά τετραγωνάκια.

Βήμα 1
Ρίχνετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα αφήνετε να μαλακώσουν, χωρίς να τα βαρυψήσετε.

Βήμα 2
Τα στραγγίζετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο να λιώσει και ύστερα το ζαμπόν.

Βήμα 3
Τα κρατάτε στην άκρη και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 4
Βουτυρώνετε ελαφρά ένα πυρίμαχο ταψί, αδειάζετε μέσα τα μακαρόνια, σκορπάτε πάνω το χοντροτριμμένο τυρί.

Βήμα 5
Βάζετε το αλεύρι με το γάλα σε ένα μπολ και το χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην έχει σβόλους.

Βήμα 6
Χτυπάτε μέσα τα αβγά και ύστερα χτυπάτε μέσα τη λιωμένη αναρή μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα (για ευκολία τα χτυπάτε όλα με το μίξερ). Α

Βήμα 7
δειάζετε το μίγμα πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με την τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.

Βήμα 8
Ψήνετε το γκρατέν για 40 περίπου λεπτά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και το σερβίρετε ζεστό (ή ξαναζεσταμένο).