Παστίτσιο

Μαγειρική

Το Παστίτσιο (για 12 μεγάλα κομμάτια)

Για την μπεσαμέλ

150 γρ. Βούτυρο αγελάδας
70 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
~600 ml Γάλα φρέσκο
~70 γρ. τριμμένο Κεφαλοτύρι
~80 γρ. τριμμένο Κασέρι
2 κρόκους Αυγών
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι – όλα σε θερμοκρασία δωματίου
Για τον κιμά

1/2 κιλό χοιρινός Κιμάς
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμέν
1 ξύλο Κανέλα
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τα Μακαρόνια

1 πακέτο χοντρά Μακαρόνια
120 ml. φρέσκο γάλα
150 γρ. τριμμένη Μυζήθρα
150 γρ. τριμμένο Κασέρι
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Άλλα υλικά:

50 γρ.Βούτυρο αγελαδινό
Γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC, βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει και ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά.

Ο Κιμάς. Μόλις ζεσταθεί καλά το τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τον χοιρινό κιμά και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Σπάμε τον κιμά με μια ξύλινη ή πλαστική κουτάλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι (το έχουμε κόψει όσο πιο ψιλό γίνεται στο χέρι και όχι στο μίξερ γιατί θα βγάλει πολλά υγρά) και την κανέλα & ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστούν όλα καλά (περίπου 10 λεπτά). Κατεβάζουμε, αφαιρούμε την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.

Τα Μακαρόνια. Αλατίζουμε καλά το νερό που βράζει και ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα. Τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο (θα βράσουν κι άλλο στον φούρνο) και τα σουρώνουμε. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο μέσα στο σουρωτήρι, τα ανακατεύουμε καλά (δεν τα ξεπλένουμε με νερό) και τα γυρνάμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη.

Η Μπεσαμέλ. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη ή πλαστική κουτάλα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με αυγοδάρτη (ο αυγοδάρτης είναι πολύ σημαντικός σε αυτό το στάδιο για να μην σβολιάσει η σάλτσα). Αφού βάλουμε όλο το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Μόλις πήξει καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους 2 κρόκους και το τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ψηθούν τα αυγά από τη θερμοκρασία της σάλτσας. Αφήνουμε στην άκρη.

Η Σύνθεση. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το γάλα και τα τυριά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και απλώνουμε στο ταψί. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά και μετά την μπεσαμέλ. Η μπεσαμέλ θα πρέπει να καλύπτει ίσα-ίσα τα μακαρόνια (σε καμία περίπτωση αυτό το τούβλο μπεσαμέλ που συναντάμε σε κάποιες ταβέρνες), αλλά και να ‘φαίνονται’ κάποια από αυτά, δεν πειράζει καθώς θα γίνουν κριτσανιστά και νόστιμα.

Πασπαλίζουμε με λίγη γαλέτα και σκορπάμε τα 50 γρ. βούτυρο σε μικρά κομματάκια σε όλο το ταψί. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

Δείτε επίσης:
ΥΛΙΚΑ 2 φλ.τσ. φρέσκα μανιτάρια 1 φλ.τσ. ελαιόλαδο 1 φλ.τσ. ελιές κομμένες 2-3 σκελίδες σκόρδο
Οι Νιγηριανοί παραγγέλλουν πίτσες από την Βρετανία και τις παραλαμβάνουν την επόμενη μέρα μέσω... της
Απολαυστικό ρόφημα με κουβερτούρα και κρέμα 180 γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια 1 1/2 φλιτζάνι
Λεονί Σταφυλά Είμαι σίγουρη, είναι το πιο εύκολο σουφλέ του κόσμου. Δεν απαιτεί πολλά-πολλά, φτιάχνεται
Υλικά 10 πράσα κομμένα σε μικρές ροδέλες 3 ρίζες σέλινο καθαρισμένες και κομμένες 1 κρεμμύδι
Συστατικά 1 πακέτο (500 γρ.) κοφτά μακαρονάκια (σελινάκι, κοχυλάκια, φιογκάκια…) 3 κοφτές κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο