Πρόγραμμα ΟΑΕΔ: Δεύτερη ευκαιρία με επιχορήγηση έως 36.000 ευρώ σε επιχειρηματίες που έπληξε η κρίση

Οικονομία

Αγγελική Μαρίνου

Το πρόγραμμα θα δίνει επιχορήγηση από 12.000 έως 36.000 ευρώ σε πρώην αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους.

Ακόμη και όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας που ξεκινά εντός του Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα θα δίνει επιχορήγηση από 12.000 έως 36.000 ευρώ σε πρώην αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης (μετά την 1/1/2012) αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους.

Πλέον θα μπορούν ξανά να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και μάλιστα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, τόσο για ατομικές επιχειρήσεις όσο και για συνεταιριστικά σχήματα.

Αρχικά το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί για 5.000 ανέργους, αλλά θα παραμείνει μονίμως ανοιχτό.

Σε πρώτη φάση, οι ωφελούμενοι θα επιχορηγηθούν για 12 μήνες. Στη συνέχεια θα ελεγχθούν για τη διατήρηση για ένα τρίμηνο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μετά θα μπορούν να αιτηθούν επιχορήγησης για άλλους 12 μήνες.

Το πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει διακανονισμό οφειλών με τον ΕΦΚΑ.

Με άλλα λόγια μπορούν να ενταχθούν ακόμη και όσοι οφείλουν, καθώς θα προβλεφθεί δυνατότητα συμψηφισμού μέχρι 25% του ποσού της επιχορήγησης, που θα δίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ στον ΕΦΚΑ για να καλυφθούν οι οφειλές.

Συνεπώς, οι ωφελούμενοι δεν θα έχουν πρόβλημα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Οι επιχορηγήσεις που δίνονται από τον ΟΑΕΔ είναι ακατάσχετες στα χέρια τρίτων κι αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν τραπεζικά δάνεια και οφειλές σε τράπεζες, μπορούν να εισπράττουν την επιχορήγησή τους, χωρίς αυτή να κατάσχεται.

ΠΗΓΗ insider.gr

Δείτε επίσης:
της Νένας Μαλλιάρα Δάνεια μάξιμουμ 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τα σημερινά 16 δισ.
Προειδοποιητικά μηνύματα σε εφοριακούς και τελωνιακούς έστειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ζητώντας τους
Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την πλήρη άρση των capital controls αναμένεται
Αύξηση άνω των 5 δισ. δολαρίων εμφάνισε η αξία του ελληνόκτητου στόλου το 2018, ξεπερνώντας
Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από
Έλενα Λάσκαρη Οι σχεδιασμοί του ΟΔΔΗΧ, οι προβληματισμοί και οι... «νάρκες». Η πορεία στην δευτερογενή