Απλή Αναλογική: Επιβολή της περιστασιακής πλειοψηφίας και τα δυο προβλήματα

Κυρίως θέματα Πολιτική

Μπορεί ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2016 να μην τα κατάφερε να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία των 200 εδρών για να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, αλλά έχει επαναφέρει την πρότασή του με σκοπό να την κατοχυρώσει συνταγματικά. Όπως αναμενόταν και φάνηκε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, δεν έχει πιθανότητες να το επιτύχει.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Η ΝΔ είναι παγίως υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Πολύ περισσότερο όταν από τότε οι δημοσκοπήσεις την έδειχναν πρώτο κόμμα. Ως εκ τούτου είχε και έχει συμφέρον να παραμείνει το μπόνους των 50 εδρών. Σημασία είχε και έχει η στάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αν και ως μικρομεσαίο κόμμα θα ευνοείτο από την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής, η Γεννηματά είχε το 2016 επιλέξει την καταψήφιση.

Αποφασιστικό ρόλο είχε παίξει ο Βενιζέλος, ο οποίος όχι μόνο είχε δηλώσει σαφώς ότι είναι εναντίον της απλής αναλογικής, αλλά και -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε θέσει βέτο στην αρχηγό του. Σαφή αρνητική στάση είχε λάβει και το Ποτάμι του Θεοδωράκη.

Μπορεί παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε σημαία του την απλή αναλογική, αλλά το Μαξίμου δεν είχε φθάσει χωρίς προβληματισμό στο να προτείνει την απλή αναλογική. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Κουρουμπλής είχε εισηγηθεί ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, με σημαντική μείωση του μπόνους των 50 εδρών. Η αιτία που η κυβέρνηση τελικώς έφερε προς ψήφιση την απλή αναλογική οφειλόταν και στους τότε πολιτικούς σχεδιασμούς της.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν από τότε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο βρισκόταν στη δεύτερη θέση, αλλά και έχανε σταθερά έδαφος. Ο Τσίπρας είχε ζωτική ανάγκη από κινήσεις με αριστερό πρόσημο και κυρίως από κινήσεις που θα αποδείκνυαν πολιτική συνέπεια για να διασκεδάσει τη διάχυτη εντύπωση ότι είναι πρωταθλητής της πολιτικής κωλοτούμπας.

Εκτός αυτού, όμως, το Μαξίμου θεωρούσε την απλή αναλογική μέσο για να σπάσει την πολιτική απομόνωση, την οποία δημιουργούσε η αντιπολιτευτική σύμπλευση κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να οικοδομήσει τις προϋποθέσεις για μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες με το ΚΙΝΑΛ ή τουλάχιστον με πτέρυγά του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ